Amprentele umane fosilizate găsite în New Mexico arată că oamenii au locuit în America în ultimul vârf al epocii glaciare - o descoperire pe care cercetătorii o sugerează ca o dovadă concludentă a migrației timpurii în Lumea Nouă, arată un nou studiu, citat de Live Science.

Cele mai vechi urme umane din AmericaFoto: National Park Service, USGS and Bournemouth University

Deși amprentele nou descoperite nu sunt cele mai vechi dovezi ale sosirii oamenilor în America, ele pot fi considerate prima dovadă fără echivoc că oamenii au fost acolo în ultima eră glaciară, au remarcat oamenii de știință.

Sosirea primilor oameni în America a fost un pas cheie în expansiunea umanității pe planetă, dar momentul precis al acestei etape rămâne extrem de contestat.

Bazat pe unelte de piatră care datează de aproximativ 13.000 de ani, arheologii sugeraseră de mult că oamenii din cultura preistorică cunoscută sub numele de Clovis au fost primii care au migrat în America.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit recent o mulțime de dovezi ale artefactelor pre-Clovis.

De exemplu, anul trecut oamenii de știință au dezvăluit că artefactele din piatră descoperite în peștera Chiquihuite din centrul Mexicului aveau cel puțin 26.500 de ani; modelele computerizate au descoperit că amplasarea peșterii era atât de adânc în interiorul Americii și, prin urmare, atât de îndepărtată de Lumea Veche de unde au migrat oamenii, încât a sugerat că aceștia ar fi putut ajunge pentru prima dată în Lumea Nouă încă de acum 33.000 de ani.

Totuși, cele mai vechi dovezi arheologice ale așezării umane din America rămân extrem de controversate. Chiar și oamenii de știință care au excavat peștera Chiquihuite au sugerat că alții ar putea susține că obiectele de piatră descoperite acolo nu sunt de origine umană, ci sunt doar „geofacte” sau roci normale care arată artificial.

Acum, 60 de urme încorporate într-o veche albie a unui lac în ceea ce este acum Parcul Național White Sands din sudul central al New Mexico sunt dovezi puternice că oamenii au ocupat Lumea Nouă între aproximativ 21.000 și 23.000 de ani în urmă.

Aceste amprente au fost realizate în intervalul cuprins între aproximativ 19.000 și 26.500 de ani în urmă, când ghețarii acopereau aproximativ o treime din Pământ.

„Amprentele de la White Sands oferă dovezi fără echivoc ale ocupației timpurii”, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Matthew Bennett, de la Universitatea Bournemouth din Anglia.

"Există mai multe site-uri timpurii, cum ar fi Chiquihuite, dar toate sunt contestate de cineva. Amprentele sunt primul punct de date fără echivoc din această dezbatere". (integral pe Live Science)