Descoperirea în Japonia a celei mai vechi piese de bijuterie colorată artificial, o mărgea, a fost anunţată săptămâna trecută, iar aceasta este expusă la Okinawa Prefectural Museum & Art Museum din Naha, potrivit artnews.com.

cea mai veche piesa de bijuterie colorată artificialFoto: Okinawa Prefectural Museum & Art Museum

Deşi presa locală a scris că mărgeaua veche de 23.000 de ani a fost descoperită de fapt în urmă cu cinci ani, ea a fost prezentată acum ca avanpremieră la expunerea în Naha, scrie News.ro.

Se a;teapt[ ca piesa, considerată un prim exemplu de dezvoltare creativă timpurie, să ofere informaţii importante despre cultura paleolitică.

Ea a fost găsită în cochilia unde scafopode şi pictată cu pigment roşu, din care au rămas urme. A fost descoperită pe coasta Okinawa, în peştera Sakitari, şi este considerat că datează din perioada superioară a Paleoliticului, având o vechime de aproximativ 23.000 de ani.

În aceeaşi peşteră, au fost găsite alte obiecte importante, precum cel mai vechi cârlig de pescuit din lume, realizat de asemenea din cochilii, şi un bulgăre de pigment, care ar fi fost folosit ca un creion. Peştera a fost locuită permanent, de generaţii succesive, până în perioada Jomon, în urmă cu 15.000 de ani.