Terapia cu substanțe psihedelice care implică utilizarea ciupercilor halucinogene sau MDMA pentru a trata afecțiunile psihice ar putea fi aprobată în Australia în următorii 5 ani, iar guvernul statului australian Victoria ar putea deveni un lider în cercetarea din domeniu, scrie The Guardian.

Ar putea drogurile psihedelice sa trateze anxietatea si depresia?Foto: captura ecran

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a catalogat tratamentul drept terapie inovatoare, după o serie de teste clinice care au avut succes. Testele internaționale au dezvăluit că terapia cu ciuperci halucinogene sintetice este eficientă în tratarea depresiei, anxietății și dependenței, în timp ce MDMA-ul (substanță psihotică din familia amfetaminelor) poate fi folosită în terapia de tratare a tulburării de stres post-traumatic. Tratamentul ar putea primi aprobarea din partea SUA în 2021. Marea Britanie, Canada, Israel au de asemenea centre de cercetare care activează în domeniu.

Într-o scrisoare adresată comisiei roiale pentru sănătate mentală a statului Victoria, Mind Medicine Australia, organizație de caritate care face lobby pentru tratamentele psihedelice în cazul afecțiunilor psihice, îi cere guvernului să finațeze un centru pentru cercetarea acestui tip de tratament.

Directorul executiv al Mind Medicine Australia, dr. Paul Liknaitzky, a declarat că stigmatul asociat cu această terapie s-a diminuat în ultimii 15 ani. În premieră în Australia, spitalul St. Vincent din Melbourne a anunțat în ianuarie că testele clinice vor începe anul acesta. 30 de pacienți vor fi recrutați pentru a lua parte la aceste teste, care au ca scop tratatea anxietății paralizante, unul dintre simptomele pe care le prezintă persoanele diagnosticate cu boli terminale.Testele vor începe după o perioadă de 6-8 săptămâni.

Liknaitzky a afirmat că studiile din afară au arătat că 80% dintre participanții care au utilizat ciuperci halucinogene pentru a trata dependența de nicotină s-au lăsat de fumat, iar terapia cu MDMA pentru PTSD a avut o rată de succes de 70%. Liknaitzky susține că terapia cu psihedelice are potențialul de salva sume mari de bani pentru sistemul de sănătate pe termen lung.