Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a spus într-o discuție de o oră despre viitorul tehnologiei, că dispozitivele wearables pe care le putem controla cu ajutorul creierului au toate șansele să devină realitate, iar Facebook lucrează la asta din 2016. El a mai spus că în unele cazuri vor funcționa mai bine implanturile cerebrale, dar mai sunt multe lucruri de pus la punct. Este vorba de ”brain-computer interface”, unul dintre cele mai controversate subiecte care este însă mai apropiat de filmele SF decât de răspândirea în lumea reală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zuckerberg a spus că viitorul aparține dispozitivelor controlate cu ajutorul creierului, iar compania a făcut recent o achiziție în această direcție, cumpărând startup-ul CTRL-labs luna trecută, cu o sumă undeva între 500 de milioane și un miliard de dolari. Compania lucrează la o brățară ce va permite oamenilor să o controleze cu semnale din măduva spinării.

”Obiectivul este să ajungem în punctul în care vei gândi ceva și vei putea controla altceva în realitatea virtuală sau augmentată”, a spus Zuckerberg, într-o discuție cu Joe DeRisi și Steve Quake de la centrul de cercetare Chan Zuckerberg BioHub. Discuția a fost parte dintr-o serie de întâlniri care dezbat viitorul tehnologiei și al societății.

Zuckerberg a părut să nu fie în favoarea unor implanturi chirurgicale cerebrale pentru a controla diverse lucruri, dar a spus că la unele aplicații vor fi necesare și acestea.

Cum explica Andrew “Boz” Bosworth șef pe hardware la Facebook, achiziția CTRL-labs.

”Ne gândim la o brățară care le permite oamenilor să controleze gadget-urile precum o extensie natuală a mișcării. Iată cum va funcționa: avem neuroni în măduva spinării care trimit semnale electrice mușchilor de la mână și le spun să se miște în diverse moduri, cum ar fi să facă click cu mouse-ul sau să apese un buton.

Brățara va decoda aceste semnale și le va transforma în semnale digitale pe care device-ul le poate înțelege și îți va da puterea să-ți controlezi viața digitală. Îți înțelege intența și poți trimite o fotografie unui prieten printr-o simpliă mișcare imperceptibilă, sau prin simpla existență a intenției.

O tehnologie precum asta are puterea să deschidă noi posibilități creative și poate reimagina invențiile secolului XIX într-o lume de secol XXI. Așa ar putea arăta într-o zi interacțiunile noastre în realitatea virtuală sau augmentată și poate schimba modul în care stabilim legături.