Neuralink, compania lui Elon Musk specializată în implanturi cerebrale, a anunțat joi că Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a dat undă verde pentru primul său studiu clinic pe oameni, relatează Reuters.

Elon Musk si NeuralinkFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aprobarea FDA „reprezintă un prim pas important care va permite tehnologiei noastre într-o bună zi să ajute mulți oameni”, a declarat Neuralink într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter.

Compania specializată în cercetări din domeniul neurotehnologiilor nu a oferit detalii privind scopul studiului, menționând doar că nu recrutează încă participanți și că va anunța mai multe în curând.

Neuralink și FDA nu au răspuns imediat la solicitările Reuters pentru comentarii.

Musk vede implanturile cerebrale ca pe o soluție pentru tratarea unui spectru larg de afecțiuni, inclusiv obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia, dar și pentru lucruri precum navigarea pe internet sau telepatia.

Elon Musk spune că ar testa dispozitivele Neuralink inclusiv pe copiii săi

Miliardarul sud-african a făcut senzație la sfârșitul anului trecut când a declarat că este atât de încrezător în siguranța acestor dispozitive încât ar fi dispus să le implanteze și copiilor săi. El estimase atunci că Neuralink va conecta creierul uman cu un computer în decurs de șase luni.

Musk a prezis că Neuralink va începe testările pe oameni de cel puțin patru ori începând cu 2019 dar compania sa a solicitat aprobarea FDA abia la începutul anului 2022. Agenția a respins cererea inițială, potrivit declarațiilor făcute de mai mulți angajați ai Neuralink pentru Reuters în luna martie.

Potrivit acestora, FDA a subliniat mai multe îngrijorări pe care a cerut ca Neuralink să le soluționeze înainte de aprobarea testelor pe oameni.

Problemele majore au vizat bateria cu litiu a dispozitivului, posibilitatea migrației firelor implantului în interiorul creierului și posibilitatea extragerii în siguranță a dispozitivului fără a afecta țesutul cerebral.

Compania ce face cercetări cu cipuri cerebrale este anchetată de mai multe autorități americane

Neuralink, companie fondată în 2016 de Elon Musk, a fost subiectul mai multor anchete federale.

În luna mai legislatorii americani au cerut autorităților de reglementare să investigheze dacă modul în care a fost alcătuit un comitet care supraveghează testele pe animale la Neuralink a contribuit la experimente grăbite care au eșuat.

Departamentul pentru Transporturi de la Washington efectuează o investigație separată pentru a stabili dacă Neuralink a transportat ilegal patogeni periculoși pe cipuri scoase din creierele maimuțelor, fără măsuri adecvate de siguranță.

Neuralink este de asemenea supusă unei anchete din partea Biroului Inspectorului General al Departamentului de Agricultură din SUA privind posibile încălcări ale reglementărilor privind protecția animalelor.

Neuralink nu a răspuns la solicitările de a comenta asupra acestor anchete.