​Intalnire online WebPR

VIDEO Profesor Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent, SIVECO Romania: Manualplusdigital.ro e un site menit sa sprijine invatatorii sa utilizeze din punct de vedere tehnic si didactic aceste manuale digitale

de     Smile Media
Joi, 14 august 2014, 14:04 Science - Tehnologie


Profesor Radu Jugureanu, in studioul Hotnews.ro
Foto: Hotnews
“Nu mai exista secventialitate in procesul de invatare, ci exista imersiunea copilului in povestea cartii. Aceste manuale digitale se regasesc acum intr-o anumita forma pe manualplusdigital.ro,” un site recent lansat care isi propune sa dezvolte cea mai mare comunitate a profesorilor din România, Clubul Dascalului Modern, a spus profesorul Radu Jugureanu intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro.

Fragmente din cadrul interviului:

 • Advanced eLearning (AeL) este un produs care sustine trei subproduse mari. Este vorba de AeL ca platforme si aici avem platformele de invatare dedicate invatamantului de mase, invatamantului preuniversitar, universitar si o platforma dedicata companiilor care investesc in invatamantul asistat de calculator care investesc in e-learning in interiorul companiei si ma refer aici la companii mari, cu mii de oameni.
 • A doua este de continut educational multimedia interactiv si este dezvoltat in Romania pe principii pedagogice foarte clare si care de asemenea are mai multe tipologii de continuturi. Avem continut educational pentru invatamantul preuniversitar care se bazeaza pe RLO-uri (Reusable Learning Objects), adica acele elemente foarte atomizate si care se supun unui obiectiv operational. Avem laboratoare operationale care sunt online si care reprezinta, de fapt, cum sa faci un anumit experiment pentru fizica, chimie sau biologie, dar spre deosebire de RLO-uri, in laboratoarele virtuale pot sa obtin o bomba atomica pe ecran, pot sa gresesc, pot sa pun acid in apa sau apa in acid, asa cum pot gresi intr-un laborator real si sa invat din greseala. A gresi in scoala e bine, este profitabil pentru copil. Sa-l lasi sa greseasca, sa invete din greselile lui cat mai mult. 
 • A treia categorie este o oferta educationala pentru copii cu nevoi speciale. Este un continut dezvoltat pe o psihopedagogie specifica unui copil cu nevoi personale. Acest proiect a fost considerat in 2013 cel mai bun continut educational din lume in cadrul World Summit Award. In 2005 am mai castigat acest titlu cu un alt proiect care acum este implementat in invatamantul romananesc. Suntem singura echipa din lume care a castigat de doua ori concursul World Summit Award.
 • Mai avem un tip de continut educational si se numeste Invatare Bazata pe Sisteme Multi-touch. De exemplu, elevii ajutati de cunostintele lor in fizica, chimie, matematica samd se apuca sa construiasca un oras virtual. Acesta nu mai este un proiect de o ora, este un proiect de cateva saptamani, luni in care copiii construiesc impreuna ceva. Pentru asta exista niste ecrane foarte mari, multi-touch, prin care elevii pot opera cu obiecte reale si virtuale. Acest proiect este de asemenea implementat in Romania si este cel mai premiat proiect romanesc vreodata. A luat medalia de aur la: International Project Management Awards, la eLearning Awards pentru creativitate si alte multe premii internationale. Acest proiect incearca sa schimbe paradigma unui invatamant care este bazat pe concurenta competitionala, ceea ce facem si noi acum cand dam note copiilor. In lumea moderna avem colaborare, nu competitie.
 • Cel mai nou lucru pe care il avem este acest manual digital - Plus Digital. Practic in acest manual nu mai exista secventialitate in procesul de invatare, ci exista imersiunea copilului in povestea cartii. Aceste manuale digitale se regasesc acum intr-o anumita forma pe manualplusdigital.ro, fiind un site menit sa sprijine invatatorii sa utilizeze din punct de vedere tehnic, didactic aceste manuale digitale. Nu sunt tehnologii, sunt manuale. Eu sunt convins ca profesorii, invatatorii, colegii nostri il vor primi cu mare drag (manualul digital n.red.) pentru ca face scoala mai distractiva, ducand jocul in procesul de educatie.


Biografie:

Radu Jugureanu, directorul Departamentului AeL e eContent din SIVECO Romania, a studiat matematica la Universitatea din Bucuresti.  Dupa absolvire, a lucrat ca profesor de Matematica si Informatica la scoala Nistoresti din judetul Vrancea si apoi la Colegiul National Cantemir Voda din Bucuresti.

A publicat primul articol referitor la utilizarea calculatorului ca mijloc educational in anul 1988. Este unul dintre primii utilizatori de internet din Romania si promotor al introducerii calculatorului ca mijloc didactic. A publicat peste 50 de lucrari stiintifice in domeniul utilizarii calculatorului in procesul didactic, standardizare a procesului de dezvoltare de continut educational multimedia interactiv, profit cognitiv prin resurse multimedia in procesul de invatare, realitate virtual si invatare bazata pe proiect.  

A participat la dezvoltarea cursurilor educationale multimedia implementate in 15.000 de laboratoare de informatica din cadrul a 9.000 de scoli publice, in cadrul celui mai mare proiect IT din invatamant - Sistemul Educational Informatizat.

Coordoneaza in calitate de director al departamentului AeL eContent din SIVECO Romania proiecte mari de informatizare a sistemelor nationale educationale in peste 20 de tari de pe 3 continente.


6686 vizualizari

 • Două chestiuni. (Duminică, 17 august 2014, 22:33)

  Sorin.Borodi [utilizator]

  Bună ziua.
  Am două întrebări:
  1. Există un calendar / un grafic referitor la introducerea manualelor digitale la celelalte clase?
  2. S-au făcut studii (în România sau în alte ţări) în ceea ce priveşte eventualele modificări comportamentale, psihice şi afective, ale elevilor prin utilizarea manualelor digitale?
  • r (Marţi, 19 august 2014, 11:49)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin.Borodi

   Draga Sorin,
   Multumesc pentru intrebari.
   Referitor la prima intrebare: Programul de informatizare a sistemului educational romanesc a inceput in anul 2001. Continutul educational dezvoltat in acest proiect era definit prin obiecte individuale de invatare foarte atomizate (asa numite RLOs – reusable learning objects) care raspundeau obiectivelor operationale definite de curriculum. Informatizarea sistemului educational fiind un proces continuu si nu un produs era firesc sa evolueze an de an. Acum suntem in etapa in care manualul scolar (in cazul anului 2014 doar pentru clasele I si a II-a) este definit prin competente pe care eleva/elevul le va dobandi in concordanta cu noul curriculum elaborat pentru aceste clase.
   Se atinge astfel un nivel superior al procesului de predare-invatare-evaluare prin atributul de imersiune pe care un eveniment de invatare continuu (manual digital), mai mult decat unul de tip discret (RLOs) il confera procesului didactic.
   Trebuie insa avute in vedere trei conditii esentiale: 1) sa existe un curriculum modern conex erei in care traim- si pentru clasele I si a II-a exista,
   2) sa fie elaborate manuale digitale cu activitati multimedia interactive de invatare – si au fost elaborate pentru clasele I si a II-a
   și
   3) sa avem grija ca invatatorii/invatatoarele sa primeasca tot sprijinul conceptual pentru didactica utilizarii manualului digital – si noi il oferim prin Clubul Dascalului Modern in care se pot inscrie aici: http://manualplusdigital.ro/
   Prin urmare, un calendar pentru viitor se poate intocmi doar dupa ce va fi fost elaborat curriculum pentru fiecare clasa si disciplina. Din cate stiu se lucreaza la acest proiect de curriculum.

   Urmeaza raspunsul la a doua intrebare.
   Multumesc,
   Radu
   • R (Marţi, 19 august 2014, 11:53)

    Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Jugureanu

    Draga Sorin,

    Referitor la a doua intrebare: Exista o ampla dezbatere academica vis a vis de utilizarea manualelor digitale in procesul didactic, mai in toate tarile civilizate ale lumii. Nici Romania nu face exceptie. Am avut ocazia sa lecturez cateva lucrari de doctorat cu acest subiect. Noi insine (SIVECO Romania) investim anual intre 12% și 14% din profit in cercetare aplicativa (cu precadere in domeniul educatiei) ale carei rezultate le aplicam ulterior in proiectele noastre – Asa se explica probabil ca suntem singura echipa din lume care a castigat de doua ori World Summit Award (cea mai importanta distinctie mondiala in domeniul IT&C) in 2005 si 2013, cu doua proiecte educationale romanesti diferite, ca sa nu enumar cele peste 50 de premii internationale majore pe care le-am castigat in ultimii ani.
    Rezultatele arata o inclinare ferma a balantei spre utilizarea software-ului educational in procesul didactic sub orice forma ar fi el. (Doar un exemplu: transformarea obligatiei de a merge la scoala in motivatie pentru 89% dintre elevi.)
    Mi-ar face placere sa putem dezbate acest subiec impreuna si sa am ocazia sa iti prezint punctul meu de vedere mai pe larg, asa incat te astept la Clubul Dascalului Modern.
    Multumesc inca odata pentru intrebari,
    Radu
 • Incă două chestiuni (Luni, 18 august 2014, 14:08)

  Fileu_de_Poveste [utilizator]

  Va felicit pentru un sistem complex si complet din punct de vedere al cerintelor functionale.

  Pe de alta parte, cerintele nefunctionale ale sistemului nu cred ca sunt indeplinite: eficienta, utilizare usoara (user friendly)

  INTREBARI MAI JOS !

  Stiati ca timpul de creere a sesiunii de lectie, logarea prof, alegerea sesiunii de catre elevi, logarea elevilor si accesare sectiunii lectiei sunt timpi importanti in lectie, procedura durand in total intre 5-10 minute. Peste 20 % din timpul lectiei e pierdut datorita sistemului incet si neatractiv. Lectia se incarca greu.

  Din cauza acestor neajunsuri apar probleme de managementul clasei - mai ales la Grupurile Scolare, unde sunt acei 80% de elevi eminenti care cad la bacalaureat. Profesorii evita sa foloseasca sistemul AEL, si prefera sa puna local pe statii la dispozitie pachetele de lectii pentru a putea fi accesate direct, fara sistem SAU prezinta lectia cu un video-proiector.

  Astfel Sistemul AEL este inutil si doar lectiile (care sunt valoroase in sine) sunt folosite. Simularea facuta intr-un laborator nou si cu soft-ul testat si calibrat este un lucru; dar testarea intr-o clasa cu elevi fara veleitati de utilizatori avansati, cu retele mai vechi este o problema.
  In USA in FIECARE SALA DE CLASA este un calculator al profesorului conectat la sisteme similare prin care profesurul inregistreaza prezenta si face notarea (investitie mica, eficienta)
  INTREBARI:
  - cand sugerati ca profesorul sa creeze sesiunea? In timpul pauzei (ar fi un efort suplimentar)?
  - ati testat sistemul (viteza, eficacitatea in utilizare) si in alte conditii decat ideale (retea nou, elevi nivel mediu)?
  - ati efectuat imbunatatiri aspectelor non-functionale ale sistemului?
  - puteti introduce in aplicatie o rutina sa faca un KPI cu timpii de incarcare si de raspuns sa vedeti in mare cat timp dureaza logarea elevilor si pornirea lectiei, avansarea prin pasii lectiei? V-ar ajuta sa ajustati aplicatia.
  - pe cand inlocuirea catalogului normal?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 11:55)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fileu_de_Poveste

   Draga colega/coleg,

   Multumesc pentru intrebare si de asemenea multumesc pentru cuvintele frumoase.

   Manualul digital este independent de platforma AeL (LMS/LCMS). Este o aplicatie ce poate fi folosita online dar si offline, pe orice tip de tehnologie (descktop, laptop, tableta, telefon), pe orice sistem de operare si pe orice browser.
   In ce priveste problema semnalata, referitoare la timpul petrecut pentru pregatirea lectiilor prin utilizarea platformei AeL in primul rand multumesc pentru aprecierea lectiilor.
   Fiecare scoala a rezolvat problema in functie de specificul ei. Unele scoli au laboranti care pregatesc sesiunea in pauza dintre ore, altele au incarcat lectiile online pe pagina web a scolii si dau acces elevelor si elevilor pentru a putea fi folosite si acasa, altele au multiplicat cd-urile <profesor> si le-au dat copiilor pentru acasa...etc. Este posibil de asemenea ca reteaua dumneavoastra sa necesite o reinstalare (virusi, fisiere multe si inutile...etc). Va recomand aici sa apelati la colegii mei de la call center (sau daca imi trimiteti o adresa de mail o pot retransmite eu) pentru ajutor specializat in acest domeniu. Referitor la catalogul normal si inlocuirea lui...probabil ca atunci cand legislatia o va permite.

   Multumesc inca odata,
   Radu
 • clasa si mobilierul (Luni, 18 august 2014, 14:13)

  Leonica [utilizator]

  clasa viitorului trebuie sa inceapa in primul rand cu mobilierul din clasa si cu dispunerea bancilor care intareste suprematia profesorului. el sta sus, la catedra, copiii unul cate unul cu mainile la spate. in alta ordine de idei, nu credeti ca profesorii vor ajunge sa invete de la copii? daca vor ajunge sa ;lucreze dupa manuale digitale...
  • R (Marţi, 19 august 2014, 11:56)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Leonica

   Draga Leonica,

   Multumesc pentru interventie.
   Ce descrieti dumneavoastra este insa din alta epoca. “copiii unul cate unul cu mainile la spate”??? Sper sincer ca nu mai exista in Romania imaginea asta. Referitor la cine invata de la cine, eu cred cu strasnicie ca fiecare trebuie sa invete cate ceva de la fiecare. Chiar si profesorii de la elevi. Si chiar daca inca nu toti recunosc asta...asa se intampla.
   Multumesc,
   Radu
 • Intrebare (Luni, 18 august 2014, 15:40)

  MariaPetrescu [utilizator]

  Care este conceptia didactică a noilor manuale de ,,Comunicare în limba română pentru clasa I'' ,având în vedere că elevii care le vor folosi au absolvit clasa pregătitoare şi chiar dacă manualele sunt digitale,noutatea trebuie să vină din conceptia manualului şi nu din folosirea mijloacelor moderne de învăţămînt,care,altfel, pot deveni forme fără fond ?

  inv.cu 40 de ani vechime la catedră, Maria Petrescu
  • R (Marţi, 19 august 2014, 11:59)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MariaPetrescu

   Stimata Doamna Invatator,

   Va multumesc pentru intrebare.
   Manualele pentru clasa I si a II-a sunt elaborate in stricta corespondenta cu curriculum national aferent clasei si disciplinei. Prin urmare continuturile vin in continuarea celor deprinse la clasa pregatitoare. Repet pentru ca am impresia ca ati inteles gresit: avem Manual PLUS Manual Digital. Manualul digital este bazat in intregime pe continuturile manualului tiparit. Adica vreau sa spun ca nu am conceput inafara subiectului “un ceva digital” ci am creat aplicatii multimedia interactive pentru fiecare activitate de invatare din manual tiparit.
   Daca nu am clarificat temerea dumneavoastra va invit sa va inscrieti in Clubul Dascalului Modern accesand http://manualplusdigital.ro/

   Cu stima,
   Radu
 • Siveco NU a castigat licitatia (Luni, 18 august 2014, 18:56)

  gbalthazar [utilizator]

  Cum comentati faptul ca asocierea Siveco+Litera a luat, de exemplu, numai 41.9 puncte la Punctajul tehnic pentru manualul de Comunicare in limba romana clasa I, deci sub minumul de 43 de puncte (conform OMEN 5559, anexa 2, art 9) si totusi a fost considerat castigator de CNEE?

  Daca conditiile licitatiei se vor respecta pana la urma pentru dumneavoastra, precum s-a respectat pentru restul participantilor la competitie, Siveco pierde ambele manuale. De ce va grabiti, in aceste conditii, sa va manifestati victoria cata vreme contestatiile nu au inca o solutionare la CNSC?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:05)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gbalthazar

   Draga Gbaltazar,

   Multumesc pentru interventie.

   Referitor la punctaj. Nu inteleg nimic din punctele/numerele pe care le invocati. Din anuntul oficial (singurul document la care eu am avut acces) reiese ca pentru Abecedar am primit 90,95 puncte iar pentru Manualul de matematica 92,99 puncte. Daca aveti informatii confidentiale va rog sa nu mi le transmiteti. Daca nu, transmiteti-le. :)

   Va recomand insa sa recititi clarificarea autoritatii contractante, publicata pe SEAP.
   Sa va explic.
   Procedura de achizitie s-a desfasurat conform OUG 34, asa cum s-a specificat in cap. III.1.5 din fisa de date (legislatia aplicabila). Tocmai pentru a spulbera orice interpretare, Autoritatea Contractanta a publicat pe SEAP, in termenul legal din perioada procedurii de licitatie (la data de 25.05.2014, ora 12:29) un set de raspunsuri la intrebari de clarificare. Astfel la intrebarea nr. 34, citez:” 34) Intrebare: Solicitarea reintroducerii prevederii din OMEN 5559/2013, care, la cap.2, art.9, alin. (3) din procedura de achizitionare a manualelor scolare prevede ofertele de pret care au obtinut cel putin 43 de puncte din 50 posibile se consemneaza ca fiind proiecte de manuale acceptate in urma evaluarii financiare.” s-a raspuns prin, citez: “Raspuns:Daca toate documentele de calificare și daca toate cerintele cuprinse in Caietul de sarcini sunt indeplinite, atunci toate ofertele sunt admisibile. In urma procesului de evaluare a acestor oferte, sunt declarati caștigatori primii 6 (sase) ofertanti in ordinea descrescatoare a punctajelor.” din care rezulta ca in urma procesului de evaluare a OFERTELOR ADMISIBILE (conforme cu setul minimal de cerinte) sunt declarati castigatori primii 6 ofertanti in ordinea descrescatoare a punctajelor fara a fi luat in calcul vreo limita a punctajului tehnic sau financiar ci numai punctajul total obtinut. Trebuia doar sa ai o oferta conforma si sa te incadrezi cu punctajul in primii 6.

   Voi continua cu raspunsurile referitoare la graba :)

   Radu
   • R (Marţi, 19 august 2014, 12:07)

    Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Jugureanu

    Draga Gbaltazar,

    Referitor la graba. Nu ma grabesc.

    Referitor la manifestarea victoriei. Chiar daca, poate, dumneavoastra ati fi fost tentat sa o faceti (dar nu cred) eu nu manifest nimic altceva decat increderea in munca excelenta facuta de colegii mei – profesori autori de manuale, graficieni, scenaristi, designeri, informaticieni, testeri, coordonatori. A! sigur! Manifest si mandria ca fac parte dintr-o echipa de specialisti romani care are proiecte de eLearning in 20 de tari de pe 3 continente.
    Fara dorinta de a da sfaturi, va recomand totusi la final (si va rog sa ma scuzati pentru asta) sa aveti o mai mare grija la gramatica (acordul dintre subiect si predicat). Este totusi o conditie primara in situatia in care doriti sa faceti proiecte de educatie.

    Multumesc,
    Radu
 • manuale.edu.ro (Luni, 18 august 2014, 18:59)

  gbalthazar [utilizator]

  A fost Siveco implicata in orice fel (consultanta, grafica, realizare) in proiectul platformei manuale.edu.ro despre care ministerul a refuzat constant sa ofere informatii?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:08)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gbalthazar

   Draga Gbaltazar,

   Multumesc pentru a doua interventie.
   Raspunsul este scurt: Nu.
   Dumneavoastra ati fost implicat?

   Multumesc pentru intrebare,
   Radu
 • 4.74 lei (Luni, 18 august 2014, 19:01)

  gbalthazar [utilizator]

  Ne puteti explica calculul in urma caruia ati obtinut preturi atat de mici precum 4.74 lei pentru intregul pachet print + digital in conditiile in care doar niste cd-uri goale costa 1 leu (2 * 0.5 lei) daca achizitionezi in cantitati mari? Cum raspundeti acuzelor de preturi de dumping?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:09)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gbalthazar

   Draga Gbaltazar,
   Multumesc pentru a treia interventie. (poate ca ar fi fost mai economic sa puneti toate intrebarile la un loc)
   In primul rand trebuie sa aveti in vedere faptul ca Grup Media Litera, Grup Editorial Litera și SIVECO Romania sunt companii lider in domeniile lor de activitate, beneficiind de ani de experienta in realizarea unor volume foarte mari de lucrari similare. In consecinta, ambele firme beneficiaza de munca celor mai buni experti in domeniu și de fluxuri de lucru bine rodate, ceea ce le permite sa realizeze obiectul contractului cu o eficienta semnificativ mai mare decat a altor companii.
   In perioada 2009-2014 Editura Litera a realizat 53.577.936 de exemplare de carti pentru diferite proiecte pe care le desfasoara. Acesta este cel mai mare volum de carti produs de o editura, in Romania, in acest interval de timp. Datorita acestor volume foarte mari pentru piata de carte din Romania, am reusit sa obtinem cele mai avantajoase preturi de la tipografiile cu care colaboram, atat din tara cat si din strainatate.
   Facem o mentiune aparte referitoare la forma digitala a manualelor. Deși in criteriile de evaluare aceasta forma are o pondere relativ redusa, criteriile minime obligatorii din Caietul de sarcini o fac sa fie consumatoare de efort și resurse (trebuie dezvoltate numeroase AMII, trebuie asigurata compatibilitatea cu o paleta foarte larga de platforme, trebuie asigurata o performanta optima șamd). Acesta este insa un domeniu in care SIVECO Romania este cel mai experimentat furnizor din Romania și printre cei mai experimentati din lume.

   Voi continua cu raspunsul in postarea urmatoare.

   Multumesc,
   Radu
   • R (Marţi, 19 august 2014, 12:20)

    Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Jugureanu

    Draga Gbaltazar,

    In continuarea postarii precedente.

    In ultimii 14 ani SIVECO a derulat cu succes numeroase proiecte in tari de pe trei continente, a obtinut zeci de premii internationale prestigioase, și a dezvoltat o biblioteca unica in lume continand sute de mii de activitati interactive de invatare. In decursul acestor ani SIVECO a dezvoltat pentru uz intern un mediu de lucru și instrumente software care automatizeaza toate activitatile de rutina din cadrul realizarii de AMII, ducand la o eficienta spectaculoasa a realizarii formei digitale a manualelor.
    Trebuie sa adaug ca echipa care a dezvoltat manualele digitale este aceeasi care a castigat in 2005 si 2013 World Summit Award (cea mai prestigioasa distinctie in domeniul IT&C din lume; suntem de altfel singura echipa din lume care a gastigat aceasta recunoastere de doua ori cu doua proiecte educationale diferite), Gold Winner 2013 la International Project Excelence Award (oferit de International Project Mmanagement Association), Winner eLearning Awards 2013 si nu va mai plictisesc cu celelalte peste 50 de premii international majore. Sunt uimit prin urmare de uimirea dumneavoastra.

    De aceea va recomand (daca imi permiteti) sa nu fiti uimit. Daca veti investi si dumneavoastra in cercetare 12-14 procente continuu asa cum facem noi veti descoperi eficienta. Incercati. Suntem foarte eficienti, nu este nici un mare secret aici.
    Nu am tinut niciodata secrete rezultatele cercetarilor noastre (am publicat zeci de articole) tocmai pentru a ajuta la dezvoltarea unei industrii de eLearning in Romania. Va invit sa ma contactati direct pentru a putea impartasi si cu dumneavoastra din experienta noastra.

    Dar intrebarea asta ultima a dumneavoastra imi aminteste cat de bine cant, cand sunt singur in baie. Sunt genial in baie. Cand ies din baie imi trece talentul si imi aduc aminte ca exista un singur Placido Domingo.

    Va multumesc pentru aceasta ultima intrebare, deasemenea.
    Radu
 • inlocuire (Marţi, 19 august 2014, 10:26)

  Leonica [utilizator]

  As dori sa aflu de la dumneavoastra daca credeti ca in urmatorii 10 ani manualele digitale le vor inlocui pe cele tiparite. La felul in care evolueaza tehnologia acest lucru pare posibil si nu cred ca este deloc bine.
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:26)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Leonica

   Draga Leonica,

   Multumesc pentru intrebare.

   In dinamica dezvoltarii tehnologiei de toate felurile dar cu precadere a industriei IT&C (doar astazi se vor formula pe google 2 miliarde de intrebari!!!), studiile spun ca 65% dintre meseriile anului 2020 (adica...acum) nu exista astazi.

   Tot ce pot eu sa va spun dumneavoastra despre ziua de maine este doar ca va fi diferita.

   Cartea tiparita insa, eu sper ca nu va fi inlocuita cu nimic. Dar asta este doar speranta unui om care probabil este mult prea ancorat in trecut :)

   Multumesc,
   Radu
 • intrebare (Marţi, 19 august 2014, 10:51)

  sintia [anonim]

  Cursurile multimedia despre care vorbiti pot fi accesate de pe orice fel de calculator? V-ati gandit si la versiuni accesibile de pe smartphone?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:29)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sintia

   Draga Sintia,

   Multumesc pentru interventie.

   Manualul digital este independent de platforma. Este o aplicatie ce poate fi folosita online dar si offline, pe orice tip de tehnologie (descktop, laptop, tableta, telefon), pe orice sistem de operare si pe orice browser.

   Raspunsul prin urmare este: da, ne-am gandit si chiar am facut asta. Funtioneaza si pe smartphone.

   Multumesc,
   Radu
 • intrebare (Marţi, 19 august 2014, 10:59)

  Paul [anonim]

  Stiti daca in Romania s-a incercat vreodata predarea de lectii digitale? Puteti sa ne dati detalii depsre cum se desfaoara, reactiile elvilor, ale profesorilor?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:36)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul

   Draga Paul,

   Multumesc pentru intrebare.

   In Romania, incepand cu anul 2001 exista un proiect de informatizare a sistemului educational. In cadrul acestui proiect au fost create peste 3.700 de lectii multimedia interactive (considerate de catre WSIS ca fiind unele dintre cele mai bune din lume) pentru peste 20 de discipline care acopera intregul invatamant (de la clasa I la clasa a XII-a). Aceste lectii se gasesc in absolut toate unitatile de invatamant din Romania. Si da! sunt folosite la clasa.

   Reactia elevilor? Un studiu din 2008 arata ca 89% dintre elevii care folosesc aceste lectii la clasa sau acasa transforma obligatia de a merge la scoala in motivatie. E mult? E putin? Eu cred ca e bine iar demersul actual al Ministerului Educatiei, acela de a crea manuale digitale va ridica palierul de profit cognitiv si raspuns afectiv al copiilor.

   Multumesc,
   Radu
 • manual si pentru profesori (Marţi, 19 august 2014, 11:00)

  crighitzulica32 [utilizator]

  Ce se intampla daca profesorii nu stiu sa foloseasca varianta digitala a manualului?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:43)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui crighitzulica32

   Draga Crighitzulica,

   Multumesc pentru intrebare.

   Am lansat ieri un proiect care se numeste Manual PLUS Digital in cadrul caruia se desfasoara Clubul Dascalului Modern, tocmai pentru a ne oferi sprijinul colegilor invatatori, fie din punct de vedere didactic fie din punct de vedere tehnic.

   Va recomand sa va inscrieti aici: http://manualplusdigital.ro/
   Cream impreuna o comunitate in care va asteptam si pe dumneavoastra.

   Multumesc,
   Radu
 • despre noile manuale (Marţi, 19 august 2014, 11:04)

  emi_andrei1971 [utilizator]

  Ce include pachetul ce va fi livrat in scoli in urma initiativei Ministerului Educatiei?
 • manualele de clasa a II-a (Marţi, 19 august 2014, 11:08)

  iulia [anonim]

  cand le vom putea rasfoi si noi dascalii??????? ieri era anuntata cu mare fast aceasta consultare....nici macar azi nu am gasit nimic.....doar niste demo-uri si coperta manualelor CD PRESS.....oare noi nu trebuie sa ne pregatim???? planificarile le vor cere imediat ce debuteaza scoala......deja e al 3-lea an de haos....fiecare face ce-l taie capul la clasa.....grabiti aparitia acestor manuale ...ma tem ca nici anul acesta nu vom putea lucra cu un manual national...asta sa fie oare o generatie de sacrifiu????
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:45)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iulia

   Draga Iulia,

   Multumesc pentru interventie.
   Sper sa fie cat de curand publicate spre consultare. Este o chestiune de zile iar intarzierea nu este intentionata nici din partea noastra si nici din partea Ministerului Educatiei. Trebuie respectate niste termene legale, dar imediat ce procedurile administrative se vor fi terminat veti putea accesa aceste noi manuale (in format tiparit si in format digital).

   Multumesc,
   Radu
 • schimbarea manualelor (Marţi, 19 august 2014, 11:10)

  emi_andrei1971 [utilizator]

  Daca copii/invatatorii vor manuale de la alt furnizor isi pot schimba optiunea in cursul anului?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:48)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui emi_andrei1971

   Draga Emi,

   Multumesc pentru intrebare.

   Eu sper sa alegeti de la inceput manualul cel mai potrivit pentru copii dumneavoastra.
   Daca insa va veti razgandi pe parcurs veti putea gasi manualele in librarii.

   Alegeti insa cu grija de la inceput.

   Multumesc,
   Radu
 • numarul de manuale (Marţi, 19 august 2014, 11:12)

  emi_andrei1971 [utilizator]

  Cati copii de clasa intai vor beneficia de manuale digitale?
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:49)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui emi_andrei1971

   Draga Emi,

   Multumesc pentru intrebare.

   Toti copii din clasele I si a II-a din invatamantul public romanesc vor primi la 15 septembrie manuale noi, atat tiparite cat si digitale.

   Multumesc,
   Radu
 • Manuale digitale (Marţi, 19 august 2014, 11:20)

  nastase123 [utilizator]

  Cum arata aceste manuale digitale? Arata diferit de abecedarul tiparit? (in afara de format, evident)
  Cred ca daca arata foarte diferit vor crea confuzie.
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:52)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nastase123

   Draga Nastase,

   Manualele in format digital sunt oglinda manualului tiparit (astfel nu se va crea nicio confuzie), in care fiecare imagine, fiecare activitate de invatare sau de evaluare din cel tiparit reprezinta o aplicatie multimedia interactiva in manualul digital.
   Poti vizualiza cateva exemple aici: http://manualplusdigital.ro/

   Multumesc,
   Radu
 • auxiliare (Marţi, 19 august 2014, 11:27)

  nastase123 [utilizator]

  Sunt invatatoare si stiu ca lucram mult cu auxiliarele si la clasa, dar si acasa (cele tiparite).
  Cum vom lucra cu materialele auxiliare digitale la clasa, cum voi putea vedea eu ce au lucrat copiii acasa?
  Mentionez ca suntem printre norocosii la clasa avem un computer si un proiector.
  • R (Marţi, 19 august 2014, 12:54)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nastase123

   Stimata colega,

   Veti putea lucra ca si pana acum, doar ca le veti putea oferi copiilor un joc educational multimedia interactiv in plus. Si in clasa si acasa, pentru ca manualul pe care copilul il va primi ara atasat un CD cu forma digitala.

   Multumesc si succes,
   Radu
 • manuale digitalizate (Marţi, 19 august 2014, 11:31)

  georgeta [anonim]

  Ce nu am inteles noi profesorii de fapt, e daca acesta e un experiment pe copiii romani, sau daca in alte tari functioneaza deja acest sistem de manuale.
  • Continuam raspunsurile :) (Marţi, 19 august 2014, 15:03)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui georgeta

   Draga Georgeta,

   Multumesc pentru intrebare.

   Utilizarea continuturilor educationale multimedia interactive in procesul didactic are deja o vechime considerabila, asa incat nici vorba de experiment.
   De exemplu prima utilizare a noilor tehnologii in procesul formarii este documentata ca apartinand Profesorului Ghorghe Marinescu (mare carturar si pionier al scolii universale de psihiatrie) in anul 1898 (nu am tastat gresit) cand a preluat inventia fratilor Lumiere (cinematograful) si-a filmat sesiunile lui de hipnoza asupra bolnavilor care sufereau de diverse maladii si a construit un cinematograf in cladirea Universitatii de Medicina de astazi unde studentii aveau acces la acest tip de continut educational (o secventa aici: https://www.youtube.com/watch?v=13I8lp7dwhg).

   In ce priveste tarile ce folosesc continut educational multimedia interactiv in didactica...sunt cam toate cele carora le pasa de viitorul lor. Noi (SIVECO) avem de fapt proiecte de eLearning in 20 de tari de pe 3 continente.
   Manualele digitale sunt mai de curand in acest demers (noi am inceput productia in Dubai acum doi ani) dar castiga teren cu aceeasi viteza cu care mobilitatea (tablete si telefoane mobile) castiga teren in fata calculatoarelor de birou.

   Prin urmare nu va ingrijorati si veniti pe http://manualplusdigital.ro/ pentru mai multe discutii foarte interesante.

   Multumesc,
   Radu
 • comanda manuale (Marţi, 19 august 2014, 11:33)

  Emi65 [utilizator]

  De unde si cand se pot comanda manualele noi?
  Cum se procedeaza?
  • Continuam cu raspunsuri (Marţi, 19 august 2014, 15:06)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emi65

   Draga Emi,

   Multumesc pentru intrebare.

   Urmeaza cat de curand procedura de selectie din partea cadrelor didactice din invatamanatul primar.

   De indata ce vom cunoaste numarul exact de solicitari vom face ca cei ce le doresc sa le si primeasca pana pe 15 septembrie.

   Multumesc,
   Radu
 • Cost reclama TV (Marţi, 19 august 2014, 11:39)

  Dan Ionescu [anonim]

  Cat costa campania de reclama la TV pentru aceste manuale, in conditiile in care pretul ofertat de 4.7 lei (manual+CD) nu acopera nici materiile prime (hartie, carton, cd blank)
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 15:09)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Ionescu

   Draga Dan,

   Multumesc pentru intrebare.

   Cred ca ai gresit la calcule. Pretul ofertat acopera foarte bine costurile de realizare.

   La reclame insa nu ma pricep si deci nu pot raspunde. Te rog sa te adresezi departamentului de marketing de la Editura Litera si/sau SIVECO Romania SA.

   Multumesc,
   Radu
 • intrebari pt Radu Jugureanu (Marţi, 19 august 2014, 11:42)

  adrianbanuta [utilizator]

  Bun gasit,

  De ce ar trebui profesorii si parintii sa se orienteze spre aceste manuale?
  Manualele vor ajunge in toate scolile la timp, la 15 septembrie?
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 16:28)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrianbanuta

   Draga Adriana,

   Multumesc pentru intrebari.
   Profesorii trebuie sa aleaga un manual bazat pe noul curriculum (clasa I si clasa a II-a) incepand cu acest an scolar.

   Speram ca la 15 septembrie copii sa aiba noile manuale pe banci.

   Multumesc,
   Radu
 • cand ajung in scoli? (Marţi, 19 august 2014, 11:49)

  niculina52 [utilizator]

  Cand vor ajunge la copii noile manuale digitale? pe 15 septembrie sau ulterior?
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 16:30)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui niculina52

   Draga Niculina,

   Multumesc pentru intrebare.

   Noile manuale (in format tiparit si digital) trebuie sa se gaseasca pe bancile elevilor in prima zi de scoala.

   Multumesc,
   Radu
 • manuale (Marţi, 19 august 2014, 11:57)

  maria turceanu [anonim]

  Cat la suta dintre copii credeti ca vor utiliza manualele produse de dvs?
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 16:32)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria turceanu

   Draga Maria,

   Multumesc pentru intrebare.

   TOTI copii ce vor intra anul acesta in clasa I sau in clasa a II-a vor primi manuale noi, bazate pe noul curriculum, atat in format tiparit cat si in format digital.

   Prin urmare toti vor putea folosi aceste manuale.

   Multumesc,
   Radu
 • Viitorul (Marţi, 19 august 2014, 12:03)

  Dean [anonim]

  Imi vad copilul cu un ghiozdan plin ochi de carti, caiete tip, manuale, penar si alte rechizite. Daca mai ia cu el o sticla cu apa si un pachetel de mancare ghiozdanul are deja 5-6 kg. Nu pot sa nu ma intreb cum va arata viitorul din acest punct de vedere. Dupa parerea dumneavoastra cum va fi o zi din viata unui scolar in 10-15 ani? Cum isi va face el temele? Va mai fi necesara prezenta lui fizica la scoala?

  Multumesc
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 16:37)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dean

   Draga Dean,

   Multumesc pentru interventie.

   Incepand cu acest an manualele copiilor din clasa I si din clasa a II-a vor fi impartite in doua fascicole/volume pentru a nu mai cantari mult in ghiozdan.

   Am spus undeva mai sus ca tot ce pot sa spun despre ziua de maine este ca va fi diferita (faceam referire la dinamica tehnologiei). Cu toate astea am o convingere foarte clara potrivit careia scoala nu va disparea. Activitatea de educatie, de formare este una de tip relational uman. Va fi intotdeauna nevoie de privitul in ochi sau de alinatul copilului care are genunchii juliti.

   Multumesc,
   Radu
 • Viata 1.0 vs Viata 2.0 (Marţi, 19 august 2014, 12:08)

  Catalina M. [anonim]

  Am urmarit din curiozitate cateva filme demo cu modul in care functioneaza manualele digitale produse de dumneavoastra. In exemplul pe care l-am urmarit un copil era indemnat sa fotografieze anumite plante intr-o padure. Mi s-a parut in acelasi timp entuziasmant cat si trist.
  Cred ca pentru generatia copiilor nostri va exista o adevarata lupta intre lumea reala si cea digitala. Noi insine avem probleme in a ne adapta. Intrebarea mea este: Nu exista pericolul ca cei mici sa ajunga si mai legati de un univers digital care sa-i distraga si mai mult de la viata...adevarata?
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 16:42)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalina M.

   Draga Catalina,

   Multumesc pentru interventie.
   Nu stiu la ce filme faceti referire. Daca imi dati un link sau un indiciu suplimentar am sa va pot raspunde concret.

   Indiferent insa de filmul vazut de dumneavoastra va recomand sa nu lasati educatia doar pe seama scolii si sa constientizati ca orice exagerare este gresita. Parintele poate mai mult decat scoala sa il constientizeze pe copil de pericolele care il pot afecta (fizic dar si emotional) si de riscul ca orice exagerare sa devina nociva.

   Utilizarea componentelor educationale multimedia interactive are cu claritate un atribut de complementaritate si nu de alternanta. Adica utilizarea cu masura a orice nu este natural :)

   Multumesc,
   Radu
 • OMEN 5559 a fost invocat de CNEE (Marţi, 19 august 2014, 12:14)

  gbalthazar [utilizator]

  Din pacate nu pot (tehnic) replica direct la raspunsul domnului Jugureanu. Nu am informatii confidentiale, am doar motivarile oficiale. Toti participantii la licitatie (minus Siveco si CD Press) au fost respinsi de CNEE pe seama lui OMEN 5559 cu cele doua paragrafe care instituie praguri minime de 43 de puncte din 50 pentru pret si 43 de puncte din 50 pentru punctajul tehnic. Va rog sa nu informati corect publicul cu privire la aceste aspecte. Stim si noi de acea clarificare a CNEE dar pur si simplu nu a fost aplicata.
  Mai clar: OMEN s-a aplicat ca motivatie de respingere altor participanti dar NU s-a aplicat si asocierii Siveco+Litera.
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 16:51)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gbalthazar

   Draga Gbaltazar,

   Multumesc pentru interventie (aveam o oarecare emotie ca te-ai suparat pe mine si nu vei mai reveni).

   Imi este destul de clar ca nu poti raspunde tehnic, dar atunci de ce insisti? In fine...te invit intr-o zi la SIVECO si te ajut sa deslusesti tainele clarificarilor. Imi dai un mail si stabilim o intalnire. Sunt sigur ca sti unde sa ajungi si de asemenea sunt sigur ca imi cunosti si e-mail-ul. Noi doi am mai corespondat ...de multe ori.

   Am insa, de data asta eu o nelamurire care pleaca de la urmatoarea ta zicere, citez: "Va rog sa nu informati corect publicul cu privire la aceste aspecte.". M-ai pierdut, nu mai inteleg nimic. Ma rogi sa NU informez corect publicul? Si cum sa fac asta? Si de ce ai vrea tu sa nu informez corect publicul? Dar deslusim si asta cand ne vom intalni, cu siguranta.

   Multumesc,
   Radu
 • Costul reclamei TV (Marţi, 19 august 2014, 12:48)

  Dan Ionescu [anonim]

  Revin la intrebarea referitoare la costul reclamei la TV. Acesta este inclus in pretul ofertat la licitatie?
  Multumesc!
  • Continuam raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 16:53)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Ionescu

   Draga Dan,

   Multumesc pentru revenire.

   Revin si eu cu raspunsul:

   Cred ca ai gresit la calcule. Pretul ofertat acopera foarte bine costurile de realizare.

   La reclame insa nu ma pricep si deci nu pot raspunde. Te rog sa te adresezi departamentului de marketing de la Editura Litera si/sau SIVECO Romania SA.

   Multumesc,
   Radu
 • calitate digital vs (fara)calitate clasic (Marţi, 19 august 2014, 13:35)

  Alina Niculae [anonim]

  Sunt cadru didactic si parintele unui copil afectat direct de aceste schimbari. In actiunea de ieri, Siveco si-a prezentat meritele (felicitari!) si potentialul privind digitalizarea invatamantului romanesc. Concomitent, in presa au aparut diferite informatii legate de slaba calitate a manualelor declarate castigatoare intr-o prima etapa a licitatiei. Va rog sa-mi explicati cum va reusi un format digital bun (din afirmatiile dumneavoastra, deocamdata) sa transforme un manual clasic slab in ceva utilizabil la clasa (in conditiile in care majoritatea elevilor din tara va invata pe formatul clasic, nu pe digital)? De ce nu v-ati asociat cu una dintre multele edituri cu istoric pe carte scolara si ati pornit la drum cu o editura fara minima experienta in domeniu (lucru ce mi-a fost dovedit de greselile pe care am avut ocazia sa le vad in numai cateva pagini la actiunea de ieri)?
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 17:03)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina Niculae

   Draga Alina,

   Multumesc pentru interventie.

   Nu am citit niciunde informatii referitoare la calitatea slaba a manualului. Daca aveti o referinta va rog sa mi-o trimiteti. In ce priveste asocierea cu Editura Litera va contrazic ne onoreaza. Editura Litera este cea mai veche editura privata din Romania, are o calitate a cartilor exceptionala, si are (probabil) cele mai multe volume scoase pe piata in Romania (53.577.936 de exemplare). Parteneriatul nostru cu Litera este unul mai vechi (dateaza de prin 2013) asa incat nu avem o relatie de conjuctura.

   Daca ati fost ieri in sala si ati desoperit doar rasfoind cateva pagini greseli de ce nu ati vorbit ieri cu toata sala plina? Impactul unui punct de vedere asumat este mult mai credibil decat o barfa mica si anonima.

   Va multumesc pentru interventie,
   Radu
 • Manual digital (Marţi, 19 august 2014, 13:39)

  Cristina Petrescu [anonim]

  Buna ziua!
  Imi puteti spune, va rog, cum vor fi folosite variantele digitale la clasa? Elevii vor primi suport tehnic din partea MEN sau vor folosi aceasta varianta doar acasa?
  Multumesc,
  Cristina Petrescu
  • Continuarea raspunsurilor (Marţi, 19 august 2014, 17:44)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina Petrescu

   Draga Cristina,

   Multumesc pentru interventie.

   Va recomand sa va inscrieti in Clubul Dascalului Modern accesand http://manualplusdigital.ro/.

   Intrebarile si ingrijorarile dumneavoastra sunt legitime. Noi vom oferi suport tehnic invatatoarelor si invatatorilor care vor folos manualele Litera si SIVECO.

   Ca recomandare, manualul se foloseste si la clasa si acasa.

   Multumesc,
   Radu
 • Întrebare (Marţi, 19 august 2014, 14:36)

  Utilizator [anonim]

  Vă rog să-mi spuneţi dacă într-un proiect de manual câteva mp3-uri sunt peste dimensiuni (1,33%), acel proiect este refuzat doar din această cauză?
  • Continuam cu raspunsurile (Marţi, 19 august 2014, 17:46)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Utilizator

   Draga Utilizator,

   Multumesc pentru interventie.

   Un manual digital, intr-o licitatie TREBUIE sa respecte conditiile minime obligatorii. Absolut pe toate.
   Asa spune legea. Si asa este normal.

   Multumesc,
   Radu
 • manualplusdigital.ro (Marţi, 19 august 2014, 16:44)

  ale86 [utilizator]

  Buna ziua,

  Felicitari echipelor de la Siveco care au implementat manualele digitale intr-un timp atat de scurt si mai ales intr-o tehnologie noua, HTML5, stiind faptul ca orientarea Siveco pentru digitizarea continutului educational, tehnologic vorbind, este Adobe Flash si nu HTML5.

  Mai jos aveti intrebarile mele:

  1. Manualele digitale realizare pentru alte tari, sunt implementate utlizand tehnologiile HTML5 si JS, asa cum s-au cerut pentru manualele din Romania? Sau este prima data cand digitizati continut educational folosind aceste tehnologii ?

  2.Stiu ca Siveco este cel mai mare "jucator" pe piata educationala din Romania, si unul dintre cei mai mari la nivel mondial, as vrea sa ne spuneti cateva cuvinte despre experienta Siveco in digitizarea manualelor scolare, strict la nivelul claselor a intaia si a doua.

  3. In urma cu ceva vreme considerati "nepotrivite" utilizarea manualelor digitale la nivelul claselor primare. Ce v-a determinat sa va schimbati parerea?

  3. In ce masura considerati ca un copil de clasa intaia sau a doua, poate utiliza manualul digital fara suportul cadrului didactic sau al parintelui?

  2. Din cate stiu, manualele digitale trebuie sa functioneze si "offline", fara conexiune internet, si, in acelasi timp, trebuie sa functioneze pe orice tableta/smart phone. Va rog sa-mi spuneti cum se poate accesa continutul unui manual digital de pe un iPad, de exemplu, fara sa existe o conexiune internet.

  4. Sa lasam la o parte punctajul obtinut de manualele dezvoltate de Siveco in cadrul licitatiei si specificatiile tehnice mentionate de specialistii in domeniu, care au scris caietul de sarcini.
  Tinand cont de vasta experienta pe care o aveti in domeniul educational, pe o scara de la 1 la 5, ce nota ati acorda dvs., din punct de vedere calitativ, manualelor scolare implementate de Siveco ?

  Multumesc!
 • Manual + Digital (Marţi, 19 august 2014, 16:57)

  Ohana [anonim]

  Citind intrebarile anterioare, am observat ca ati raspuns deja la intrebarea pe care o aveam, asa ca nu am sa repet.

  Gandindu-ma la rolul dascalului in contextul manualelor digitale, mi-am amintit de un citat al lui John Brunner care spunea ca "Ar trebui sa fie automat, dar, de fapt, tot tu trebuie sa apesi pe buton". Elevii claselor I si a II-a vor avea mereu nevoie de invatator, iar manualul, atat cel clasic cat si cel digital nu va substitui rolul acestuia.

  Mult succes!
  • Ohana, dragutilor (Miercuri, 20 august 2014, 10:15)

   Radu Jugureanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ohana

   Draga mea Ohana,

   Cunosc o singura persoana pe Planeta Pamant care are reflexul citatului din autori de care nu a auzit multa lume :).

   In plus ai si argumente. In plus fata de plusul anterior ai si dreptate.

   Dar ar fi fost ciudat sa nu ai dreptate stiind cu cine semeni :)).

   Spor la scris,
   Radu
 • ne-raspunsuri (Marţi, 19 august 2014, 21:28)

  gbalthazar [utilizator]

  Domnule Jugureanu, sunteti un maestru al ne-raspunsurilor.
  V-ati luat de o evidenta greseala de scriere (am reformulat, in timp ce scriam, si a ramas un NU in plus). Orice citire de buna credinta a textului meu deslusea acea problema. Observ ca ati ocolit intrebarile serioase. (OMEN 5559, pretul, graba de a iesi chiar cu reclame pe TV in conditiile in care nu avem o pronuntare ultima pe licitatie, etc.). Dar asta e, ce sa-i facem, intrebarile nu erau comode.
  Cat despre neputinta mea de a raspunde "tehnic", din context, era clar ca ma refeream la faptul ca, pe acest site, asa cum este el construit, nu pot da reply pe thread-ul de discutie. E clar acum? Ok, poate imi raspundeti si la intrebari de data aceasta.
  Si nu, nu ne cunoastem, nu va stiu emailul, n-am corespondat niciodata. Si nici nu avem de ce sa o facem.
 • calitate digital vs (fara)calitate clasic (Marţi, 19 august 2014, 21:46)

  Alina Niculae [anonim]

  Daca eu sunt prinsa la clasa depasind programa, inspectorul ma trage de urechi. Dar daca depasirile de programa apar in manual, am o sansa sa scap, nu? :) Redactorii responsabili (inclusiv de dezacorduri !) vor primi, cu siguranta, toate observatiile mele punctuale pe formatul tiparit al manualului. In ceea ce priveste posibilitatea de a-mi exprima ieri nemultumirile, acestea ar fi trebuit sa fie adresate celor care au realizat formatul clasic, nu celor care s-au ocupat de cel digital. Si, din moment ce una dintre autoare a declarat ca abia acum cateva zile a vazut forma finala tiparita (oare nu si-a dat BT-ul?), iar digitalul nu l-a vazut pana ieri, am conisderat ca interventia mea ar fi inutila. Din pacate nu toti parintii isi pot ajuta copiii acasa, dar o generatie in plus sacrificata nu mai conteaza.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version