​Google a prezentat un prototip de lentile de contact cu senzori ce analizeaza lacrimile pentru a masura nivelul glicemiei celui care le poarta. Compania vrea sa lucreze cu parteneri pentru a duce prototipul in productia de serie, intentia fiind ca aceste lentile sa poata masura glicemia o data pe secunda si sa avertizeze posesorul daca nivelul e ingrijorator.

Lentila de contact care masoara glicemiaFoto: Google

Google spune ca una din 19 persoane are diabet, insa foarte multi nu reusesc sa-si tina glicemia sub control, riscand complicatii periculoase, unele cu efect pe termen lung. Compania spune ca pentru cei care trebuie sa-si monitorizeze des nivelul glicemiei a creat lentilele de contact "inteligente" care fac automat asta si pot transmite datele catre doctor.

Lentilele au un chip wireless minuscul si un senzor miniaturizat de glicemie inserat intre cele doua straturi ale materialului din care sunt construite.

S-au testat prototipuri care pot masura nivelul o data pe secunda si se studiaza posibilitatea integrarii unor mici LED-uri care se pot aprinde cand glicemia a depasit niveluri periculoase, insa tehnologia mai trebuie rafinata.

Google spune ca e in discutii si cu agentia americana Food and Drug Administration (FDA) pentru ca aceste lentile sa poata ajunge in productia de serie pe viitor, insa mai sunt multe lucruri de imbunatatit, astfel incat sa vorbim de un produs viabil. In plus, Google spune ca e dispusa sa lucreze cu diversi parteneri, mai ales experti care sa ajute aducerea unui astfel de produs in piata.

Un domeniu interesant va fi si crearea de aplicatii pentru aceste lentile inteligente pentru ca datele culese de ele sa fie trimise catre smartphone-ului purtatorului in timp real, dar si catre doctor.