Medicul Sergiu Habago: "Celulele stem reprezinta materia prima intr-un transplant de maduva osoasa"

de Magda Barascu     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2009, 10:01 Science - Interviuri


Sergiu Habago
Foto: HotNews.ro
Celulele stem recoltate din sangele placentar pot trata, in prezent, diferite forme de boli maligne ale sangelui, cum ar fi leucemia. Este vorba de un tratament cu propriile celule ale pacientului. Celulele stem au intrat intr-un proces alert de cercetare si, peste cativa ani, alte boli ar putea fi tratate cu aceste celule. In 2006, s-a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania, iar luna trecuta, Cord Blood Center a deschis o banca de celule stem si in Bucuresti. Managerul companiei, medicul Sergiu Habago, a stat de vorba cu HotNews.ro despre importanta prelevarii sangelui placentar, la ce foloseste o astfel de prelevare si care sunt costurile unui astfel de serviciu.

Pe scurt:
 • Cel mai important pentru sangele placentar este sa fie pastrat din momentul recoltarii pana in momentul procesarii in conditii optime, optime insemnand ca este pastrat la o temperatura de +4 grade C, refrigerat, nu congelat
 • Utilizarea sangelui placentar este rezervata exclusiv afectiunilor maligne sau cu evolutie maligna a sangelui, cu alte cuvinte cancerele de sange cele mai multe, leucemiile, limfoamele.
 • Acest serviciu de bio-conservare a sangelui placentar la nastere, este valabil in Romania incepand din 2006.
 • Prima banca de sange placentar din Romania a fost inaugurata in luna iunie 2008 la Cluj
 • Aceste celule stem pot fi luate din doua surse: fie din maduva osoasa a unui donator daca este compatibil,fie din sangele placentar

Celulele stem reprezinta materia prima intr-un transplant de maduva osoasa

Utilizarea sangelui placentar este rezervata exclusiv afectiunilor maligne sau cu evolutie maligna a sangelui, cu alte cuvinte cancerele de sange cele mai multe, leucemiile, limfoamele.

Celulele stem reprezinta materia prima intr-un transplant de maduva osoasa. Ce inseamna un transplant? Inseamna distrugerea maduvei hematogene care produce sange fie prin iradiere ancorporiala, fie prin chimio-terapie sau metode combinate, distrugerea acesteia in totalitate si inlocuirea ei cu celule stem care se grefeaza pe maduva osoasa si vor fi ele producatoarele de sange.

Aceste doua celule pot fi luate din doua surse: fie din maduva osoasa a unui donator daca este compatibil, dar probabilitatea ca doua persoane care n-au nicio legatura de sange una cu alta, este foarte mica, fie din sangele placentar.

Sangele placentar are o groaza de avantaje, bine are si un dezavantaj. Este putin si atunci trebuie sa recuperam tot, iar prin metodele de procesare cel mai bine ar fi sa facem in asa fel sa nu mai pierdem si noi ceva. La orice metoda de procesare folosita, este o mica pierdere celulara.

Exista mai multe tehnici de procesare, cea pe care o folosim noi pentru banking familial este o tehnica fara reducere de volum si inseamna un cost mai mare pentru ca volumul final este mai mare si atunci spatiile stocatoare sunt mai mari. Nereducerea acestui volum face ca pierderea celulara sa fie cat mai mica. Viabilitatea celulara este situata cel mai adesea undeva la 96-98% si numarul de celule prezervate este maxim. cea mai mare prostie ar fi ca sa economisim si noi 50 de euro si sa mai pierdem si noi din ele.

Ce trebuie sa faca mama?

Sergiu Habago
Sergiu Habago
Foto: HotNews.ro
Daca doreste sa i se recolteze sangele placentar la nasterea copilului, in primul rand trebuie sa se documenteze, sa stie ce face, nu neaparat sa faca lucrul asta pentru ca este o moda si a facut-o si vecina. Nu este oblicatoriu.

Bankingul de sange placentar este un serviciu medical de preventie. O sursa foarte buna de documentare este internetul. Dupa ce mama s-a decis ca vrea sa faca acest lucru, ar trebui sa analizeze ofertele de pe piata. Nu suntem singurii care oferim acest serviciu, exista alte 4 companii care ofera acest serviciu. Mama isi alege compania care vrea sa-i furnizeze acest serviciu.

Costurile in cazul companiei noastre sunt de 3270 de RON, undeva la 700 si ceva de euro. Acest pret este platit dupa nastere la aproximativ 2-3 luni, cand primesc certificatul, buletinul de analiza din laborator, acel certificat care atesta ca sangele recoltat este apt pentru a fi folosit pentru transplant si pana la ce limita. In momentul in care se primeste acest certificat, se primesc si facturile pentru serviciile pe care le-au contractat. Plata se poate face integral sau in mai multe rate, deocamdata in 3, cochetam cu ideea de a mari intervalul pana la 6 rate lunare calendaristice. Este unul din cele mai mici preturi din Europa, desi calitatea serviciilor este la un nivel foarte inalt. Nu incercam sa oferim servicii de lux, ci cat de cat abordabile. Mai exista o taxa anuala de depozitare care acopera practic acel consum de azot, aceea completare din stocatoarele de depozitare definitiva.

Pretul de depozitare este de 90 de lei pe an plus TVA. Aceasta taxa se va majora putin spre a doua jumatate a anului in curs. Din cauza devalorizarii euro, pretul azotului a scazut semnificativ. Toate preturile fiind in lei, am incercat sa nu le corelam, sa le pastram in lei.

Cand se hotaraste cu ce companie vrea sa lucreze, trebuie sa se adreseze companiei pe care au ales-o. Trebuie sa sune la un numar de call center sau sa se duca la sediul companiei. Ar fi bine sa primeasca raspunsuri la toate intrebarile pe care le-ar putea avea. Vor primi contractele, orice contract e bine sa-l citesti ca regula generala. Trebuie sa discute orice nelamurire pe care o au referitor la contract.

Dupa ce au luat aceasta decizie si au semnat contractele, vor intra in posesia kitului de recoltare. kitul de recoltare este sigilat. Nu au voie sa umble in interiorul lui. Acel kit de recoltare va fi dus in sala de operatie. Cand vine momentul nasterii, e foarte bine sa nu uite kitul de recoltare acasa, de aceea sfatuim viitoarele mamici sa-l pastreze langa usa impreuna cu bocceluta de spital. Trebuie sa anunte medicul cu care va naste ca doreste prelevare de sange placentar.

Orice medic din Romania in momentul asta stie sa recolteze, sper sa nu mai exista vreun medic obstretician care sa nu stie cum sa recolteze sange placentar. In cazul improbabil in care apar complicatii la nastere, sanatatea mamei si a copilului sunt cele mai importante. Recolatarea de sange placentar nu este dureroasa si nu implica niciun fel de risc pentru mama sau pentru fat.

Recoltarea se face dupa sectionarea cordonului ombilical, copilul este dat la neonatolog. La o nastere naturala urmeaza o perioada de asteptare pana la delivrenta placentei. Momentul de recoltare este intre aceste intervale. Este un moment obstretical mort in care obstreticianul nu are nimic de facut. La o cezariana lucrurile stau oarecum diferit. Medicul obstetrician va face recoltarea. In cazul unei hemoragii, a unei complicatii majore, medicul obstretician abandoneaza prelevarea de sange placentar si se ocupa de mama si de fat. Este normal si este logic, dar mama trebuie sa constientizeze si acest lucru. Foarte rar se poate intampla ca prelevarea sa nu poata avea loc.

In ce consta prelevarea de sange placentar

Dupa spalarea si dezinfectarea cordonului ombilical, se face punctionarea vaselor ombilicale, iar recoltarea se face intr-un sistem inchis, intr-o punga de recoltare speciala. Este o recoltare gravitationala, curge din vasele ombilicale in cordonul ombilical care se situeaza intr-un plan mai jos. Dupa recoltare, medicul obstetrician, pregateste sangele pentru transport, face impachetarea, se completeaza toate formularele, dupa care sangele placentar este pus in frigider. Exista frigidere speciale pentru sangele placentar in majoritatea spitalelor din tara, in Bucuresti in toate.

Este bine ca mama sa ne anunte si sa nu se bazeze numai pe spital. Timp de aproximativ 2-3 luni nu se mai intampla nimic, iar apoi vor primi de la noi un certificat de analiza de laborator cu un buletin care atesta viabilitatea sangelui placentar pentru transplant si o determinare calitativa si cantitativa: da este bun pentru transplant, dar cat este de bun, pana la ce limite, care este greutatea, cate celule sunt?

In tot acest timp sangele placentar este in primul rand procesat foarte repede, se face sampling, se fac insamantari, se determina viabilitatea, se fac examinari paraclinice de bactereologie, de inumo-histochimie pentru ca este foarte important ca sangele sa fie sigur si bun si pentru a se evita transmiterea unor boli infectioase.

Dupa primirea facturilor, mamicile vor putea sa plateasca fie in urmatoarele 2 saptamani sau pot sa plateasca in mai multe rate lunare in functie de cum au ales in momentul semnarii contractului fara costuri suplimentare. Vor mai plati in fiecare an o taxa anuala de depozitare, care este tot in lei.
Sergiu Habago
Sergiu Habago
Foto: HotNews.ro

Aproximativ 4-5% dintre recoltari sunt ratate, fie nu se poate recolta, fie sangele placentar este contaminat si atunci este neutilizabil. Nicio procedura medicala nu este perfecta, nimic nu are succes in astfel de situatii. Aceasta situatie nu ni se datoreaza noua, contaminarea este cel mai frecvent bacteriana, produsa in momentul recoltarii. Pentru ca la o nastere naturala, cordonul ombilical impreuna cu copilul, trec prin vagin, trec prin pelvis si in mod normal acolo exista o flora. Flora care va contamina intotdeauna cordonul ombilical. Noi il spalam si-l dezinfectam, ca orice dezinfectare chimica, are o rata de succes de 96-98%. In situatia in care sangele este contaminat, noi il pastram in continuare, dar mama este exonorata de la plata oricaror taxe pentru ca folosim acel principiu: platesti pentru ceea ce primesti.

Situatia in care familia are nevoie de sangele placentar

Dorim sa nu se ajunga la acest pas niciodata, dar se ajunge uneori. Familia trebuie sa ne contacteze, sa ne dea toate informatiile, inclusiv spitalul unde va avea loc transplantul, noi luam legatura direct cu spitalul. Am avut pana acum 8 cazuri in Slovacia pana in acest moment. In Romania am avut 2 cazuri: o leucemie si un neuro-blastom. Din nefericire la leucemie era vorba de frati, si in ambele situatii nu a existat compatibilitate. Probabilitatea de compatibilitate intre 2 frati este de 25%.

De ce este nevoie de o banca de celule stem?

Este nevoie pentru ca mamicile care vor sa apeleze la acest serviciu sa aiba o alternativa si aici, sa nu apeleze in strainatate cum s-a intamplat pana acum. Acest serviciu de bio-conservare a sangelui placentar la nastere, este valabil in Romania incepand din 2006. Intamplator tot noi am inceput. Acest serviciu e solicitat de mamici pentru ca reprezinta o sansa in plus pentru copilul respectiv in eventualitatea cat mai rara, dar din  pacate destul de frecventa a unei boli de sange: cancer de sange, leucemie maligna, situatie in care sansa unui copil este transplantul hematopogic.

Am oferit acest serviciu in Romania cu depozitate in Slovacia. In Bratislava exista a 4-a astfel de banca din lume, exista din 1997 cu traditie foarte veche.Asa a aparut prima banca de sange placentar din Romania care a fost inaugurata in luna iunie 2008 la Cluj. De ce am deschis o a doua la Bucuresti? E o continuare fireasca, Bucurestiul reprezinta o aglomeratie urbana si economica, reprezinta totusi centru de referinta in domeniul medical din Romania. Chiar daca Clujul a venit tare din spate, eu sunt clujean si mi-e greu sa recunosc.

Cel mai important pentru sangele placentar este sa fie pastrat din momentul recoltarii pana in momentul procesarii in conditii optime, optime insemnand ca este pastrat la o temperatura de +4 grade C, refrigerat, nu congelat, si sa fie procesat in cel mai scurt timp. Daca este pastrat refrigerat, el rezista in cele mai bune conditii pana la 72 de ore, maxim 96 de ore. Desi in acest interval incep sa apara disfunctii celulare. Daca nu este refrigerat dupa 24 de ore, nu mai e ok.

Investitia pe laboratorul din Bucuresti a fost de 1 milion 136 de mii de euro. Investitia continua pentru ca avem stocatoarele de azot care pentru anul in curs sunt venite deja, altele urmeaza sa vina, vin cu o cadenta de 2 ori pe luna. Investitia continua pentru ca tot timpul iti trebuie echipamente pentru mai departe. Un stocator care costa 35.000 de euro pentru noi este doar un ambalaj.

Cum s-a nascut aceasta idee?

Am fost implicat in realizarea primei recoltari de sange placentar din Romania in 2006. Ideea mi-a venit vazand in alta parte, vazand afara. Am ajuns sa-i cunosc pe cei care conduc banca de sange placentar de la Bratislava si impreuna cu ei am oferit acest suport si in Romania. In 2004 a existat initiativa, Cord Blood Center exista din 2004. In 2005 a fost autorizata si abia in 2006 am inceput sa facem recoltari de sange placentar pentru ca la vremea respectiva eram inafara spatiului comunitar si era vorba de transport transfrontalier de produse biologice, si-atunci a durat. A fost nevoie de aprobari din partea tuturor statelor prin care se facea tranzitul.

Din 2007 totul s-a simplificat odata cu intrarea in Uniunea Europeana, am inceput demersurile pentru realizarea primei banci de celule stem din Romania. Lucrurile au mers mai greu la inceput, a fost problema de finantare, iar in luna iunie 2008 reuseam sa finalizam banca de la Cluj si o inauguram. Spre sfarsitul anului 2008 a urmat proiectul de banking public.

In orice economie in care functionezi este de bun-simt sa dai ceva inapoi, si acel dat ceva este pentru societatea in care functionezi. Am inregistrat succes si ne bucura acest lucru, si ne mandrim cu el. In a doua jumatate a lui 2008, a inceput investitia la Bucuresti. Oarecum tot timpul am fost in constructia unui laborator, n-am prea avut timp de respiro.
Avem pana acum in jur de 8.000 de clienti in Romania, iar in total la nivel de grup Cold Blood Center exista peste 50.000.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6965 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Reclama mascata pentru o escrocherie (Joi, 16 aprilie 2009, 11:54)

  Alui [anonim]

  Parca am citit de un caz in care cinave a platit bani grei firmei unice in Romania care colecta sangele placentar, iar cad copilul a avut nevoie de el, s-a aflat ca nu era destul.
  • 0 (0 voturi)    
   E posibil (Joi, 16 aprilie 2009, 12:32)

   Costi [anonim] i-a raspuns lui Alui

   Si eu m-am interesat despre asa ceva si am ajuns la concluzia ca nu merita banii. (nu sunt doar banii de recoltare, se mai plateste cam 100 RON / an abonament la banca de celule stem)

   Totusi firma promitea ca analizeaza sangele dupa recoltare si daca nu e suficient pentru procesare returneaza banii...
   Ce se pastreaza la "rece" este sangele procesat.
 • +1 (1 vot)    
  pentru cei interesati (si rabdatori) (Joi, 16 aprilie 2009, 16:16)

  oarecare [anonim]

  nu este o "escrocherie": existenta celulelor stem hematopoietice a fost dovedita (inca de cand John Dick a transplantat celule umane in soareci);

  din pacate ele inca nu pot fi izolate (dar pentru transplant se pot folosi si in amestec cu celelalte celule din extractul de sange placentar); deci, ceea ce se "ingheata" nu sunt doar celule stem; este un amestec de celule, care contine si celule stem

  purificarea si imbogatirea celulelor stem este extrem de posibil in viitor (sa zicem 20 ani); in acest context merita recoltarea celulelor stem; sfatul meu este sa pastrati esantioanele chiar daca randamentul re recuperare a celulelor sa va dovedi mic (stiinta progreseaza!); de fapt, nici nu cred ca metoda de evaluare pe care ei o folosesc (numararea de celule) este cea mai relevanta (exista alte metode mai bune, dar atunci totul ar costa mult mai mult)

  punctul cheie este cat de mult se pricepe medicul obstretician sa recupereze sangele din placenta; din pacate multi dintre ei sunt deficitari; imi permit sa afirm ca o vina au si companiile "banci de stem cell": cred ca ar fi mai bine daca ar trimite la spital oameni specializati sa faca aceasta operatie, in locul medicului.

  principala utilizare este in leucemii, asa cum se afirma si in text; dar nu inseamna ca avind aceste celule, problema s-a rezolvat; de exemplu, daca mutatia genetica majora (care induce boala) s-a petrecut deja la stadiul de embrion (inainte de nastere), atunci este posibil ca si celulele recoltate sa poarte mutatia; (2) in lupta contra bolii, trebuie ca tratamentul sa elimine celulele “stem” maligne, altfel boala poate reveni;

  un ultim comentariu legat de recoltare: cel mai important lucru este timpul (nu numarul de celule recuperate); daca de la nastere si pina la inghet au trecut mai mult de 6-7 zile, atunci renuntati la proba (nu impartasesc parerea ca maxim este 96 ore; celulele stem sunt mai “rezistente” decat celelalte, pentru ca au metabolismul mai scazut)
 • 0 (0 voturi)    
  celule stem (Vineri, 17 aprilie 2009, 12:57)

  Maria Basarab [anonim]

  Din articol inteleg ca se propune recoltarea si stocarea celulelor stem proprii (ale mamei si copilului). Atunci cum a fost posibil ca cei doi frati care au avut nevoie de aceste celule sa nu poata beneficia de ele pentru ca nu a fost compatibilitate??
  Apoi se vorbeste despre o banca de celule. Pai parcva mai inainte era vorba despre un "depozit" de celule.
  Cred ca trebuie sa ni se explice mai mult inainte de a plati aceste sume - care pentru noi sunt foarte mari.
  De unde stim- de exemplu- ca intr-adevar sangele nostru a fost contaminat si nu cumva el a fost "deturnat" in alta parte? De unde stim ca nu s-a luat din el pentru alte scopuri? De unde stim ca firma care ne ia banii dispune intr-adevar de competenta si de probitatea necesare?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 24 aprilie 2009, 8:28)

   mig [anonim] i-a raspuns lui Maria Basarab

   Celulele stem sunt ale copilului si sunt compatibile 100% cu acesta.
   "Depozitul" se face la banca...
   Partea cu stiutul... De unde stii ca esti fiica tatalui tau? de unde stii ca romania nu este condusa de masonii americani? de unde stii ca pamantul este rotund? etc
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Marţi, 23 iunie 2009, 20:38)

  slick [anonim]

  cum aflu daca sunt compatibil cu cineva pt a dona maduva osoasa, avand in vedere ca am grupa 0 su RH negativ
 • 0 (0 voturi)    
  celule stem vs lgc (Duminică, 22 noiembrie 2009, 23:52)

  florin [anonim]

  salut am si io o intrebare celulele stem pot vindeca o leucemie grlounocitara cronica lgc. avand in vedere ca ii o boala cronica si ii la inceput si daca is conpatibile chiar daca donatoru nui familiar cu primitoru,si daca dumneavoastra aveti la dispozite aceste celule contracost si cat mar pute costa
  astept raspuns pe florin.ilea@hotmail.com va multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   operatie cu celule stem (Miercuri, 14 aprilie 2010, 11:37)

   claudia boholtianu [anonim] i-a raspuns lui florin

   buna ziua ma numesc claudia boholtianu asi vrea sa fac si eu un trasplant cu celule stem am 33 de ani si eu sunt bolnava am tetra pareza spastica si nu pot sa merg singura ce sanse mai am sa ma pot face bine cu acest trasplant daca al fac ma pot face bine si cat costa acest transplant si daca se poate face an tara va multumesc si astept raspuns


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by