Mafia irlandeză a fost prima de acest gen în America de Nord. A apărut încă dinainte de marea migrație generată de Criza Cartofilor, sau Marea Foamete din Irlanda, din 1845, iar liderii săi au fost personaje mai mult decât influente la începutul secolului al XIX-lea.

Istoria Mafiei | Mafia Irlandeză Foto: NZ / Christophel Collection / Profimedia [Edited: HotNews/Adi Iacob]

Atât de influente încât nu doar că se implicau în alegerile prezidențiale, sprijinind candidații de pe urma cărora puteau profita, dar unul dintre cei mai faimoși capi ai lumii interlope a fost înmormântat cu onoruri de stat și cu un cortegiu din care făceau parte absolut toți senatorii americani.

În plus, Mafia irlandeză, în ciuda a tot ce se spunea despre dispariția ei în anii tumultuoși ai Prohibiției sau ai conflictelor cu Al Capone și acoliții săi, a continuat să existe și să prospere până în ziua de azi. În fapt, cel mai căutat infractor de la începutul secolului al XXI-lea, după Osama bin Laden, era capul unei grupări criminale irlandeze din Boston.

Mai multe despre apariția și recrudescența mafiei irlandeze aflați în podcastul care deschide seria „Istoria Mafiei” de pe HotNews.ro.

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob