Undeva în 1915, în tranșeele din nordul Franței și ale Belgiei din Primul Război Mondial, o maladie misterioasă își făcea apariția, lăsându-i perplecși pe medicii vremii. Nimeni nu știa ce anume o provoca, așa cum nici astăzi nu se știe cu exactitate. Era clar că era contagioasă, iar mortalitatea era undeva la 30-40%. În doar un an, din vestul Europei a ajuns și în SUA, inițial în New York, apoi în alte porturi de la Atlantic.

Misterioasa maladie care bântuie Europa de 500 de aniFoto: Blue 4 / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)

Numărul celor infectați nu s-a aflat niciodată cu exactitate. Posibil să fi fost de cel puțin cinci milioane de persoane. La fel și cu numărul celor care au decedat. Estimările vremii vorbesc despre minim 500.000 de indivizi, posibil chiar un milion sau mai mult. Faptul că la scurtă vreme după această maladie a izbucnit și gripa spaniolă, cea care a ucis în jur de 50 de milioane de persoane de pe tot globul, a făcut ca boala despre care vorbim să treacă pe planul al doilea. Ba chiar să fie considerată, în mod eronat, un efect al acesteia. Se uită adesea că ea a izbucnit înaintea gripei spaniole cu aproape trei ani, prefațând practic dezastrul care avea să urmeze.

  • Ascultă pe Spotify:

Revenind la apariția ei, doi medici din tabere opuse în Primul Mare Război, francezul Jean-René Cruchet și baronul austriac Constantin von Economo, un neurolog vienez cu origini grecești, au fost primii care au descris în amănunt simptomele, modurile de manifestare și efectele.

  • Ascultă pe Podcasters by Spotify:

Despre ce a fost vorba atunci, dar și despre cum a afectat și încă afectează omenirea această maladie misterioasă, vă invităm să aflați urmărind clipul audio.

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Foto: Blue 4 / Alamy / Alamy / Profimedia