S-a spus adesea că vinul sau, în unele variante, miedul, ar fi fost primele băuturi alcoolice create de om. Fals. Chiar dacă istoria lor începe acum undeva cel puțin nouă milenii, precedând spre exemplu, invenția roții, a domesticirii animalelor, a scrierii sau a altor invenții cruciale din istoria omenirii, niciuna dintre aceste licori bahice nu se apropie măcar de originile străvechi ale... berii.

O scurtă istorie a alcoolului: BereaFoto: Canva [edited]

Berea, în fapt, este prima băutură alcoolică din istoria omenirii, iar evoluția sa de-a lungul timpului este una de-a dreptul spectaculoasă. Fără excepție, în fiecare ev din istoria omenirii, berea, cu procesul ei de fabricație și cu consumul aferent, a constituit nu doar un fenomen aparte ci, zice-se, ar fi reprezentat chiar motorul civilizației umane.

Ascultă pe Spotify:

Chiar dacă există diferențe majore între ceea ce era berea la începuturi și ceea ce este azi, în mare, ingredientele au rămas cam aceleași. Iar asta face din această băutură poate cea mai îndelungată tradiție a omenirii, una care a rămas în picioare încă din perioada glaciară și până azi. Căci, da, berea a precedat cu milenii apariția agriculturii și a altor invenții majore ale umanității.

Ascultă pe Podcasters by Spotify:

Despre istoria tumultoasă a berii vă invităm însă să aflați mai multe ascultând podcastul următor.

Ascultă și episodul 1 al seriei Istoria Alcoolului:

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob