Undeva pe la finalul anilor '40 ai secolului trecut, un etolog american pe nume John Calhoun a început o serie de experimente pe rozătoare, care de atunci și până în prezent au ridicat numeroase controverse, mai ales în ce privește aplicabilitatea lor la oameni și nu în ultimul rând, au deschis cutia pandorei în ceea ce privește ipotezele privind viitorul speciei umane.

Istorii Bizare: Experimentul "Universul 25"Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)

La 7 ani după ce a creat primele experimente pe șoareci în propria locuință, John Calhoun s-a angajat la Institutul pentru Boli Mintale din Maryland, SUA; asta se întâmpla în 1954. De atunci și până în 1972 a tot repetat aceste experimente, totul culminând cu cel numit Universul 25. După cum v-ați dat seama, era vorba deja despre al 25-lea test de acest gen.

Pe scurt, în acest experiment, Calhoun a creat un veritabil paradis pentru rozătoare, un spațiu de 2,60m pe 2,60m, înalt de circa 1,5m în centrul căruia erau oferite hrană și apă din belșug - practic resurse nelimitate.

Spațiul era împărțit în coridoare, tuneluri și 256 de spații în care șoarecii să își facă propriu cuib. Temperatura era constantă 20°C, nu existau prădători, colonia era curățată și de parazitată periodic, iar șoarecii erau atent selectați și controlați pentru a nu fi afectați de diferite boli. Cum spuneam, un eden pentru rozătoare.

  • Ascultă pe Spotify:

Calhoun început experimentul cu patru perechi de șoareci. După 104 zile, considerate perioada de acomodare, animalele au început să se reproducă. La fiecare 55 de zile, populația se dubla. După cum v-ați dat deja seama, Calhoun voia să observe efectele asupra populării unui spațiu în care cursa pentru resurse, un motor al evoluției de altfel, fusese anihilată.

Ascultă primul episod din sezonul 2 al podcasturilor Istorii Bizare pentru mai multe detalii despre cum a decurs experimentul Universul 25 și implicațiile sale asupra viitorului omenirii.

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Muzică: Epidemic Sound

Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)