Saint Nicolas este astăzi un loc de testare a rachetelor pentru armata americană. Cea mai izolată insulă dintre cele opt care formează arhipelagul californian Channel Islands. Lipsită astăzi complet de vegetație, insula de numai 59 de kilometri pătrați mai găzduiește un mic aeroport și o bază militară. Atât. De insulă se leagă însă o poveste care a aprins imaginația multora și care a dus la o întreagă serie de cercetări, pentru a descifra un mister vechi de aproape 200 de ani.

Istorii Bizare: S 3 | E 3Foto: Adobe Firefly AI (Edited)

Despre insula asta se spune că fusese descoperită de europeni prin secolul a XVI-lea, mai exact de exploratorul portughezo-spaniol Juan Rodríguez Cabrillo, cel care a și numit-o astfel în cinstea Sfântului Nicolae, sfânt celebrat chiar în ziua descoperirii insulei. Însă, în afară de a-i da un nume european și de a o declara teritoriu spaniol, niciun membru al Coroanei Spaniole nu și-a bătut capul să facă ceva cu sau pe insula respectivă.

În fapt, rușii au fost cei care au luat primii inițiativa pe insula Saint Nicolas. De ce tocmai rușii? Pentru că, puțini știu, dar pe țărmul californian rușii înființaseră prima și singura colonie rusească (excepție făcând Alaska) de pe teritoriul american, Fort Ross. Era o colonie inițial prosperă, în care vânătorii aflați în căutarea blănurilor scumpe de vidre marine făceau bani frumoși din exterminarea speciei.

Ulterior, fermierii și constructorii de ambarcațiuni li s-au alăturat în ceea ce reprezenta tentativa Rusiei Imperiale de a se extinde în vestul Americii de Nord. De altfel, vinderea coloniei în 1841 pe o sumă modică unui speculant mexicano-elvețian, John Sutter pe numele lui, a generat faimoasa Goană după Aur californiană, de la mijlocul secolului al XIX-lea.

  • Ascultă pe Spotify:

Aceasta este însă o altă poveste. Cea despre care intenționam să vorbesc azi începe la 1853. Este vorba despre o femeie misterioasă care a fost descoperită pe insula respectivă, care vorbea o limbă pe care nimeni nu a înțeles-o, și al cărei mister nu a fost explicat decât recent, după aproape două secole de la descoperirea ei. Mai multe informații vă invit să aflați în primul episod al celei de a treia serii de podcasturi, serie intitulată „Istorii Bizare (sezonul 3)”. Totul doar cu un click pe link-ul video.

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Ilustratie: Adobe Firefly AI (edited)