Pe 19 martie, Luna, in miscarea sa de rotatie, se va afla la cea mai mica distanta de Pamant, iar fenomenul numit perigeu a starnit o serie de teorii care sustin ca s-ar putea produce diverse catastrofe, inclusiv cutremure. Sunt exagerari ale celor care vor sa interpreteze intr-un mod alarmist datele stiintifice, iar legatura dintre cutremure si maree este slaba, a spus pentru HotNews.ro Petre Popescu, cercetator la Institutul Astronomic al Academiei Romane. Ce inseamna perigeu, care sunt efectele asupra Pamantului si cum ne afecteaza furtunile solare puteti asculta in inregistrarea de mai jos.

Luna, sursa de scenarii demne de filmele SFFoto: Reuters

Descarca fisierul audio in format MP3

Ideile principale, pe scurt:

Perigeul este punctul in care Luna, in miscarea sa de rotatie, se afla la cea mai mica distanta de Pamant, iar opusul este apogeul (distanta maxima). In 2011, pe 19 martie distanta dintre Pamant si Luna va fi de circa 356.000 km, in timp ce media este de 384.000 km. In aceasta luna perigeul corespunde si cu faza de Luna plina, iar aceasta potrivire da apa la moara zvonurilor alarmiste. Trebuie precizat ca la perigeu Luna nu este cu mult mai aproape de Pamant decat media: asa cum arata si cifrele de mai sus, distanta nu scade nici macar cu 10%.

Despre influenta Lunii asupra Pamantului si slaba legatura dintre seisme si maree

"Luna exercita o influenta importanta asupra Pamantului si ea consta in cele doua tipuri de maree: oceanica si terestra, e o variatie a nivelului oceanului planetar si a nivelului solului in functie de pozitia Lunii fata de Pamant (...) In momentul in care exista o maree corespunzatoare minimului nivelului oceanului planetar intr-un anumit punct de exemplu, deci deasupra unei falii cand mareea este minima si presiunea acelei falii este minima si ar exista varianta in care subductia placilor tectonice sa fie mult usurata de aceasta maree. Exista o slaba corelatie intre cutremure si maree, insa daca analizam cu atentie, efectele sunt sub 1%", spune Petre Popescu, cercetator principal 1 la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Ar fi nedrept sa spunem ca intre perigeu si cutremure exista o legatura de cauzalitate, spune Popescu care precizeaza ca au mai fost multe exemple de perigeu care a picat intr-o zi cu Luna plina, insa nu s-a intamplat nimic. "Sunt practic exagerari, e un sistem de a interpreta niste date si rezultate stiintifice in dorinta exacerbarii unor fenomene cataclismice".

Furtunile solare ne fac mai agitati

"Activitatea solara ne influenteaza foarte mult, ne apropiem de o perioada in care Soarele devine foarte activ, la 11 ani devine foarte activ, are o emisie de particule foarte puternica. (...) Activitatea are niste efecte asupra organismelor vii, creeaza o stare de tensiune, de agitatie suplimentara. Suntem ca niste furnici sub o lumina mult prea puternica (...) Exista si perturbari in ionosfera si comunicatiile sunt perturbate si apar Aurore Polare mult mai la sud", mai spune cercetatorul.