Telescopul spatial Kepler a descoperit o planeta care orbiteaza in jurul a doua stele, a anuntat NASA. Situata la 200 de ani lumina de Pamant, planeta denumita Kepler-16b poate confirma scena celor doua apusuri de pe planeta Tatooine din filmul Stars Wars, care a devenit acum un fapt stiintific dovedit, spun cercetatorii.

Desi, in trecut, au mai existat indicii privind existenta unor planete care orbiteaza in jurul a doua stele, oamenii de stiinta sustin ca aceasta este prima confirmare.

Kepler-16b este o planeta gazoasa, asemanatoare planetei Saturn in ceea ce priveste marimea si masa. Temperatura de suprafata este de aproximativ -73 pana la -101 grade Celsius.

Kepler- 16b

Kepler- 16b

Foto: NASA

Cele doua stele, in jurul carora planeta orbiteaza, sunt estimate la 69% si 20% din masa Soarelui. Ele se orbiteaza reciproc la 41 de zile, iar planeta orbiteaza in jurul celor doua stele la 229 de zile, la o distanta de 104 milioane km.

Oamenii de stiinta sustin ca telescopul spatial Kepler a putut detecta o serie de eclipse pe care cele doua stele si le "provoaca" reciproc. In imaginile surprinse de Kepler, au putut fi observate eclipse ulterioare care nu au putut fi explicate prin miscarea celor doua stele, astronomii facand astfel aluzie la existenta unui al treilea corp.

"Nu putem surprinde o intensitate a luminii constanta, deoarece cele doua stele sunt foarte aproape una de cealalta. O eclipsa se poate produce la fiecare 20.5 zile, urmand ca apoi cele doua stele sa se distanteze din nou", a spus Alan Boss, cercetator la Institutul Carnegie din Washington si membru al echipei care a descoperit Kepler-16b, citat de The Guardian.

Nava spatiala Kepler a fost lansata in martie 2009 pentru a detecta planete similare Pamantului printre cele 155.000 stele din constelatiile Cygnus si Lyra, care sunt vizibile din emisfera nordica.