Pamantul va fi afectat marti si miercuri de cea mai puternica furtuna solara din ultimii sapte ani, sustin oamenii de stiinta citati de BBC News. Particulele emanate de Soare constituie un motiv de ingrijorare pentru astronauti. De asemenea, acestea ar putea perturba satelitii si ar putea cauza probleme de comunicare aeronavelor care calatoresc in apropiere de Polul Nord.

Eruptia solara surprinsa de Solar Dynamics ObservatoryFoto: NASA/ SDO/ AIA

Furtuna geomagnetica a fost cauzata de o eruptie solara care a avut loc pe data de 23 ianuarie, la ora 04.00 GMT (ora 06.00 ora Romaniei). Potrivit specialistilor de la NASA, furtuna solara ar trebui sa atinga Pamantul marti, in jurul orei 14.00 GMT (16.00 ora Romaniei), cu o marja de eroare de 7 ore, iar efectele ei vor fi resimtite, cel mai probabil, pana miercuri.

Un purtator de cuvant al NASA a declarat ca oamenii de stiinta si medicii specialisti din cadrul Agentiei Spatiale au analizat efectele probabile ale furtunii solare si au decis ca cei sase astronauti de pe Baza Spatiala Internationala nu sunt nevoiti sa ia masuri pentru a se proteja de norul de particule.

  • Eruptia solara surprinsa de Solar Dynamics Observatory (NASA/SDO/AIA)

Furtunile solare sunt cauzate de eliberari bruste ale energiei magnetice stocate in atmosfera Soarelui. O furtuna solara poate provoca fenomenul CME (coronal mass ejection), un nor incarcat cu particule emanate de soare (vezi aici un model animat al CME). Acesta poate sa interfereze cu retelele de energie electrica, cu sisteme de comunicatii, cu satelitii, inclusiv cu dispozitivele sat-nav (de navigare prin satelit).

  • Solar Heliospheric Observatory a surprins fenomenul CME. Inregistrarea de mai jos prezinta activitatea Soarelui de pe data de 19 pana pe 23 ianuarie. Spre final, pot fi observate interferentele cauzate de atacul de particulele rapide, emise de Soare (SOHO/ESA/NASA)

Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pamantul in 1859, cand "cea mai puternica eruptie solara cunoscuta in istorie" a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de cateva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pamantului.

In 1972, o furtuna magnetica a afectat comunicatiile telefonice la distanta in statul american Illinois. In 1989, o alta furtuna a afectat reteaua de electricitate cauzand o pana de curent in provincia canadiana Quebec.

Potrivit unui purtator de cuvant al Agentiei americane pentru Prognoze Spatiale (NOAA), efectele acestei eruptii solare par a fi moderate.