Acesta este ultimul weekend la sol pentru micul Goliat pentru ca luni 13 februarie, racheta Vega il va transporta intr-o orbita eliptica in jurul Pamantul, anunta Space Alliance.

GoliatFoto: SpaceAlliance

LARES sau 'Laser Relativity Satellite' este de fapt incarcatura principala a zborului Vega VV01. Satelitul a fost finantat de ASI (Agentia Spatiala Italiana) in urma unui contract semnat in februarie 2008 cu Carlo Gavazzi Space ca prim contractor si Rheinmetall Italia, Sapienza University si OMPM (Officina Meridionale din Precisione Meccanica) pe post de subcontractori.

Experimentul principal care se va desfasura la bord va fi masurarea efectului 'Lense-Thirring', parte a teoriei generale a relativitatii a lui Albert Einstein care vorbeste de distorsiunea timpului si a spatiului cauzata de rotatia unui corp de masa mare cum ar fi Pamantul.

Plasat in apropiere, un satelit construit special pentru experiment va suferi in timp o modificare a planului orbital.

Trebuie spus ca parte a acestor perturbatii vin din alte surse (presiunea solara, nesimetria sferica a Pamantului, campul magnetic etc) si ele trebuie filtrate cu acuratete pentru ca modificarile planului orbital sa reflecte in final doar efectele gravitationale.

Mai multe amanunte despre lansare in pagina speciala de pe Space Alliance