​Site-ul The Huffington Post a prezentat, in premiera, o inregistrare video realizata de un amator, ce a surprins explozianavetei spatiale americane Challenger, in ianuarie 1986. Filmul a fost realizat de Jeffrey Ault, dintr-o zona rezervata spectatorilor la Kennedy Space Center.

Challenger, 28 ianuarie 1986Foto: Captura HuffingtonPost

The Huffington Post scrie ca filmul realizat de un amator, al treilea de acest fel, ofera o perspectiva necunoscuta si mult mai apropiata a tragediei din 28 ianuarie 1986.

In timpul scolii, Ault a construit o replica in miniatura a rachetei Saturn V, pentru un proiect la ora de stiinta. Tanarul a scris de mai multe ori oficialilor NASA, cerandu-le date din timpul testelor efectuate in cadrul programului spatial, adunand informatiile intr-un dosar pe care il are si astazi.

In timp ce vizita Florida, in ianuarie 1986, tanarul a fost invitat sa participe la lansarea navetei Challenger.

"Starea de entuziasm pe care am avut-o pana la momentul lansarii a fost un lucru pe care nu-l mai simtisem pana atunci. Era pur si simplu minunat", a spus Ault, care avea atunci 19 ani.

Entuziasmul tanarului s-a transformat insa in "soc si tristete", caci Challenger a explodat in aer, la doar 73 de secunde de la lansare, toti cei sapte astronauti aflati la bordul navetei pierzandu-si viata.

Catastrofa a dus la suspendarea programului spatial american timp de aproape trei ani.

Ault, care venise in vizita din sudul Californiei, a urmarit lansarea de la Kennedy Space Center impreuna cu parintii sai, Bernice si Robert, si cu prietenul sau, Bill Graber. Tanarul a filmat lansarea si explozia rachetei cu o camera Chinon Super 8, in timp ce Graber a facut poze.

"Speram sa vad un lucru de care sa-mi amintesc tot restul vietii. Si asa s-a intamplat. Dar nu in felul in care as fi vrut. Din nefericire, a devenit o amintire din acelea de durata din cauza tuturor motivelor gresite", a scris Ault intr-un email pentru Huffington Post.

Citeste mai multe despreexplozia navetei Challenger.