China va trimite sambata in spatiu trei astronauti, intre acestia numarandu-se pentru prima data o femeie din aceasta tara, o mama pilot, pentru a trai si lucra pe o statie spatiala timp de cateva zile, un pas important inspre atingerea obiectivului Chinei de a deveni a treia natiune cu o baza permanenta care orbiteaza Pamantul, relateaza Washington Post.

Liu Yang, prima femeie chineza in spatiuFoto: Agerpres/Xinhua

Liu Yang, jucatoare de volei in varsta de 34 de ani, impreuna cu alti doi cosmonauti - Jing Haipeng si Liu Wang, se vor afla la bordul navei Shenzhou-9 pentru efectuarea primului zbor spatial cu echipaj uman din 2008 si al patrulea din istoria explorarii spatiale a tarii, a anuntat Xinhua.

Nava pe care se vor afla cei trei cosmonauti urmeaza sa aduca echipajul la modulul statiei spatiale Tiangong-1, plasat pe orbita terestra, la circa 322 kilometri de Pamant.

Lansarea va avea loc sambata la Jiuquan, in desertul Gobi, la 18:37 ora locala (15:37 ora Romaniei) iar aprovizionarea cu carburant a navetei, o varianta modernizata a rachetei purtatoare Marsul cel Lung-2F, va incepe in cursul dupa-amiezii de vineri.

Doi dintre astronauti vor trai si lucra inauntrul modulului pentru a ii testa sistemele de intretinere a vietii, in timp ce al treilea va ramane in capsula, pentru a se ocupa de orice fel de urgenta ce ar putea sa apara. Misiunea urmeaza sa dureze 10 zile.

Tiangong 1 este un prototip, iar chinezii planuiesc sa o inlocuiasca cu o statie spatiala mai mare, care urmeaza sa fie gata in 2020. Aceasta urmeaza sa aiba 60 de tone, putin mai mica decat Skylab al NASA si de sase ori mai mica decat Statia Spatiala Internationala.

Analistii sustin ca excluderea Chinei de pe Statia Spatiala Internationala, in mare parte la obiectiile SUA, a fost unul dintre principalele motive care au determinat China sa puna la punct propriul program de explorare a spatiului in urma cu 20 de ani, care va inregistra cel mai important moment de pana acum odata cu aceasta lansare.

Prima femeie cosmonaut care a ajuns in spatiu a fost Valentina Tereshkova, din URSS, in 1963.