China a trimis in spatiu prima sa femeie astronaut sambata, la bordul navei Shenzhou-9, impreuna cu alti doi astronauti, incercand astfel sa devina a treia natiune din lume cu o baza permanenta care orbiteaza Pamantul.

Cei trei astronauti, inainte de lansarea Shenzhou-9Foto: Agerpres/AP

Racheta Long March s-a desprins de la sol sambata seara din desertul Gobi, avand-o la bord pe prima femeie din China care ajunge in spatiu, Liu Yang, 33 de ani, pilot si jucatoare de volei, potrivit Reuters.

Este a patra misiune umana in spatiu a Chinei, dupa ce, in 2003, astronautul Yang Liwei a devenit primul astronaut chinez in orbita.

Lansarea a fost transmisa in direct de televizunea chineza, si cu cateva minute inainte au fost aratate imagini cu cei trei astronauti in cabina, facand cu mana privitorilor.

Potrivit AFP, la circa 10 minute dupa lansare, capsula Shenzhou-9 s-a separat fara probleme de vehiculul transportator, pentru a intra in orbita, a transmis China noua.

In cateva zile, astronautii vor incerca sa acosteze pe modulul Tiangong (Palatul din rai) aflat in orbita si care a fost lansat in septembrie anul trecut, parte a unei misiuni de 13 zile, cruciala pentru incercarile Chinei de a avea o statie orbitala pana in 2020.

Doi dintre astronauti vor trai si lucra inauntrul modulului pentru a ii testa sistemele de intretinere a vietii, in timp ce al treilea va ramane in capsula, pentru a se ocupa de orice fel de urgenta ce ar putea sa apara. Misiunea urmeaza sa dureze 10 zile.

Tiangong 1 este un prototip, iar chinezii planuiesc sa o inlocuiasca cu o statie spatiala mai mare, care urmeaza sa fie gata in 2020. Aceasta urmeaza sa aiba 60 de tone, putin mai mica decat Skylab al NASA si de sase ori mai mica decat Statia Spatiala Internationala.

Analistii sustin ca excluderea Chinei de pe Statia Spatiala Internationala, in mare parte la obiectiile SUA, a fost unul dintre principalele motive care au determinat China sa puna la punct propriul program de explorare a spatiului in urma cu 20 de ani, care va inregistra cel mai important moment de pana acum odata cu aceasta lansare.

China este a treia tara, dupa SUA si URSS, care a trimis o femeie in spatiu printr-o tehnologe proprie. Prima femeie cosmonaut care a ajuns in spatiu a fost Valentina Tereshkova, din URSS, in 1963.