Asteroidul Apophis se va apropia miercuri de Pamant la o distanta de 14,4 milioane de kilometri, care nu prezinta insa niciun pericol pentru planeta albastra, scrie AFP.

Oamenii de stiinta apreciasera initial ca exista o sansa de unu la 45, sau 2,7%, in ceea ce priveste o coliziune catastrofica cu Terra a acestui obiect cosmic descoperit in 2004, cu un diametru de 270 de metri.

Noi calcule efectuate de NASA in 2009, dupa ce asteroidul a fost survolat de aproape, au indepartat insa acest risc, estimand o trecere, in 13 aprilie 2029, la 22.208 kilometri de pamant. Va fi cea mai mica distanta observata vreodata in timpurile moderne.

Probabilitatea unei coliziuni cu Terra in 2036 este de unu la 250.000, potrivit noilor calcule facute de Steve Chesley si Paul Chodas de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, bazate pe noi tehnici si date. O precedenta estimare evoca o sansa de unu la 45.000.

Cea mai mare parte a noilor date care au permis recalcularea orbitei lui Apophis provind din observatiile efectuate de astronomul Dave Tholen si echipa sa de la Institutul de astronomie al Universitatii din Hawaii.

Descoperit in 19 iunie 2004, asteroidul Apophis poarta numele zeului fortelor haosului din mitologia egipteana.

Miercuri, Apophis va putea fi urmarit in timp real pe site-ul Slooh.com incepand cu ora 00,00 GMT, insotit de comentarii si raspunsuri la intrebarile publicului ale presedintelui Slooh, Patrick Paolucci.

Slooh are telescoape in insulele Canare pentru aceste observatii.