O noua lansare a rachetei purtatoare rusesti Angara a fost programata pentru miercuri, dupa esecul de la sfarsitul lui iunie a primului tir de testare a acestei rachete de noua generatie, transmite agentia Interfax, citata de AFP.

Racheta AngaraFoto: Ministerul rus al Apararii

"O noua incercare de lansare a unei rachete (...) Angara se va face pe 9 iulie", a precizat o sursa apropiata Comisiei de stat care urmeaza sa transeze aceasta chestiune, citata sambata de catre agentie.

Racheta, prezentata drept prima dezvoltata de catre Rusia dupa destramarea Uniunii Sovietice, urma sa decoleze de la poligonul de la Plesetk (nordul tarii) pe 27 iunie.

Insa procedura automata a intrerupt lansarea, care a fost amanata cu 24 de ore, iar apoi pe o perioada nedeterminata.

Rusia, ale carei lansatoare de tip Soiuz asigura transportul echipajelor catre Statia Spatiala Internationala, s-a confruntat in ultimii ani cu o serie de esecuri in domeniul spatial.

In mai, o racheta de tip Proton - pe care noua racheta de tip Angara este menita sa o inlocuiasca - a esuat sa plaseze pe orbita un satelit de telecomunicatii construit pentru Rusia de catre Airbus Defence and Space si care a ars in atmosfera.

Atata familia de ranchete Angara cat si Centrul Spatial Vostochni sunt dezvoltate cu scopul de a reduce dependenta de Centrul Spatial Baikonur, inchiriat de Rusia printr-un acord cu Kazahstanul.