Trei noi membri ai Statiei Spatiale Internationale (ISS), printre care se afla si prima femeie astronaut din Italia, au ajuns luni la bordul avanpostului orbital, cu ajutorul unei rachete Soyuz, care a fost lansata de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Samantha Cristoforetti, prima italianca astronaut pe ISSFoto: Captura YouTube

La bordul capsulei Soyuz s-au aflat viitorul comandant al ISS Terry Virts, din partea NASA, comandantul capsulei Soyuz Anton Shkaplerov, din partea agentiei spatiale ruse, si Samantha Cristoforetti, aflata la prima misiune in spatiu, din partea Agentiei Spatiale Europene (ESA). Racheta purtand capsula Soyuz a decolat duminica, la ora 21.01 GMT (23.01, ora Romaniei).

Sase ore mai tarziu, capsula Soyuz s-a conectat la modulul rusesc al ISS, in timp ce zbura la circa 418 kilmetri altitudine, deasupra Oceanului Pacific.

ISS este folosita ca laborator stiintific in experimente privind viata, cercetarea materialelor, dezvoltarea de noi tehnologii si alte studii folosind conditiile de microgravitatie si posibilitatea de observare a spatiului cosmic.

"Cred ca peste o suta de ani, peste 500 de ani, oamenii se vor uita inapoi si vor vedea acesti mici pasi pe care i-am facut referitor la calatoria in Sistemul Solar, la fel cum a facut Cristofor Columb si alti exploratori in urma cu 500 de ani", a declarat Terry Virts, intr-o conferinta de presa de dinainte de lansare.

Statia spatiala, un laborator de cercetare in valoare de 100 de miliarde de dolari, a avut un echipaj mai mic incepand din 9 noiembrie, cand cosmonautul rus Maxim Suraev, astronautul ESA Alexander Gerst si americanul Reid Wiseman au revenit pe Pamant dupa o misiune in spatiu de cinci luni si jumatate.

La bordul ISS ramasesera doar trei astronauti - rusii Elena Serova si Alexandr Samokutiaev si americanul Barry Wilmore.

Noul echipaj are o misiune de sase luni, ce va include si trei iesiri in spatiu pentru a pregati ISS pentru primirea noilor vehicule spatiale comerciale americane, care ar trebui sa inceapa sa transporte echipajele de astronauti catre si dinspre statie in 2017.

Samantha Cristoforetti, in varsta de 37 de ani, pilot de avion in armata italiana, a respins intrebarile presei in legatura cu faptul ca este prima femeie astronaut din Italia.

"Nu am facut nimic special ca sa fiu prima italianca in spatiu. Am vrut sa zbor in spatiu si s-a intamplat sa fiu prima", a declarat Cristoforetti, in limba rusa, in cadrul unei conferinte de presa transmise pe internet, din Kazahstan, inainte de lansarea pe orbita a capsulei Soyuz.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de circa 420 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.