Orion este lansata de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida si nu va transporta astronauţi înainte de 2021. Orion va efectua două rotaţii în jurul Terrei înainte de a realiza o reintrare în mare viteză în atmosferă, conform Mediafax.

Lansarea OrionFoto: NASA

3:40: O noua amanare: o valva nu s-a inchis corespunzator. Se vor face teste inainte de a decidedacase va continua lansarea, anunta NASA.

Update: lansarea este amanata din cauza vantului puternic, mai sunt 2 ore si 2 minute din intervalul de lansare estimat pentru astazi, anunta NASA.

Mai devreme, lansarea a fost amanata si din cauza unei ambarcatiuni care se afla prea aproape de perimetrul de lansare.

În timpul primului ei zbor de testare, capsula Orion va ajunge la o altitudine de 5.794 de kilometri deasupra Pământului şi va reveni apoi în atmosferă cu o viteză de 32.187 kilometri pe oră. Zborul, care are o durată planificată de 4 ore şi jumătate, se va încheia cu scufundarea capsulei Orion în Oceanul Pacific.

Acest zbor are misiunea de a testa scutul termic al capsulei, paraşutele, computerele şi celelalte echipamente de la bord. Primul zbor al capsulei Orion cu echipaj uman va avea loc în jurul anului 2021.

NASA a cheltuit circa 375 de milioane de dolari pentru acest zbor de testare, fără a include costul de realizare a capsulei. Cheltuielile totale generate de capsula Orion, inclusiv cele 8 miliarde de dolari alocate în programul Constellation, în prezent anulat, se vor ridica la aproximativ 15 miliarde de doari.

NASA intenţionează să folosească vehiculele Orion şi lansatoarele sale din gama Space Launch System, în prezent în etapa de dezvoltare, în cadrul unor misiuni spaţiale viitoare, ce vizează plasarea de astronauţi pe un asteroid, pe Lună şi, în cele din urmă, pe planeta Marte.

Broadcast live streaming video on Ustream

Pregatirile pentru lansare