Capsula Orion, care urmeaza sa fie prima naveta americana de la Apollo care sa transporte astronauti dincolo de orbita terestra, ar putea sa nu efectueze zborul inaugural cu oameni la bord inainte de 2023, a anuntat miercuri NASA, citata de AFP.

Pana acum, agentia spatiala americana avansase ca termen pentru primul zbor, cu 4 astronauti la bord, in 2021.

"Echipele vor continua sa lucreze pentru a putea fi gata pentru primul zbor cu oameni la o data mai indepartata", a precizat intr-un comunicat William Gerstenmaier, sef al programului de explorare cu oameni la bord al NASA.

Se precizeaza insa ca agentia "va fi pregatita in aprilie 2023" cel tarziu.

"Vom mentine pregatirea navetei, a lansatorului si a sistemelor la sol intr-un ritm cat mai sustinut posibil", a dat asigurari Gerstenmaier.

Robert Lightfoot, administrator asociat la NASA, a aratat ca sunt prea multe elemente incerte pentru a putea spune de acum daca naveta va putea fi gata in 2021.

Agentia spatiala americana s-a angajat sa mentina costul dezvoltarii capsulei Orion la 6,77 miliarde de dolari pana la primul zbor cu oameni la bord, in cursul caruia va fi verificata buna functionare a navetei de patru locuri si a sistemelor de supravietuire. La a doua misiune, Orion se va lansa mai departe in spatiu, probabil in jurul Lunii, a adaugat Gerstenmaier. Construind capsula Orion, NASA vizeaza si o misiune cu oameni la bord spre Marte.