Astronomii au descoperit un mic asteroid pe o orbita in jurul Soarelui care pare sa orbiteze, totodata, Pamantul, si care va continua sa faca asta in urmatoarele secole, informeaza Agentia Spatiala Americana (NASA).

Asteroidul 2016 HO3 orbiteaza in jurul Soarelui dar si in jurul PamantuluiFoto: NASA/JPL-Caltech

In timp de orbiteaza Soarele, asteroidul 2016 HO3 pare sa orbiteze si Pamantul. Se afla la o distanta prea mare ca sa fie considerat un satelit al Terrei, insa este cel mai bun si cel mai stabil exemplu de un companion din apropierea Pamantului, sau un "cvasi-satelit".

"Din moment ce 2016 HO3 se invarte in jurul planetei noastre, dar niciodata nu se indeparteaza prea tare cand atat el cat si Terra se invart in jurul Soarelui, ne referim la el ca la un cvasi-satelit al Pamantului", a declarat Paul Chodas, manager al Centrului NASA pentru Stdiul Obiectelor Spatiale din apropierea Pamantului (NEO) din cadrul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

"Un alt asteroid - 2003 YN107 - a urmat temporar un model orbital similar in urma cu peste 10 de ani, dar de atunci s-a indepartat. Acest nou asteroid este blocat in apropierea nostra. Calculele noastre indica faptul ca 2016 HO3 a fost un cvasi-satelit stabil al Pamantului timp de aproape un secol si va continua sa urmeze acest model ca companion al Pamantului in secolele urmatoare."

In calatoria sa anuala in jurul Soarelui, asteroidul 2016 HO3 petrece circa jumatate din perioada mai aproape de Soare decat de Terra si trece inaintea planetei noastre. Orbita sa este, de asemenea, usor inclinata, astfel incat o data pe an trece prin planul orbital al Terrei.

Orbita asteroidul trece, de asemenea, printr-un proces lent de rasucire.

"Asteroidul se roteste in jurul Pamantului putin mai inainte sau mai tarziu de la an la an, dar cand se indeparteaza putin mai mult, gravitatia Pamantului este suficient de puternica incat sa impiedice aceasta distantare si sa mentina asteroidul in sfera sa, astfel incat nu se distanteaza niciodata mai multe de circa 100 de ori distanta Lunii", a explicat Chodas.

"Acelasi efect impiedica asteroidul sa se apropie de Terra la o distanta mai mica de circa 38 de ori distanta la care se afla Luna. De fapt, micutul astreoid este prins intr-un dans cu Pamantul".