UPDATE 21.30 O naveta-cargo fara echipaj, trimisa de Rusia pentru a transporta 2,5 tone de provizii destinate Statiei Spatiale Internationale, s-a dezintegrat in atmosfera la sase minute dupa lansare, anunta Agentia spatiala rusa (Roscosmos), citata de Mediafax.

Controlorii de trafic spaţial din Rusia au pierdut contactul cu un vehicul de tip cargo lansat joi spre Staţia Spaţială Internaţională şi analizează in prezent informaţii care sa arate dacă modulul spaţial, ce are la bord o încărcătură de 2,5 tone, constând în provizii şi carburant, a reuşit sau a eşuat în tentativa sa de a se plasa pe orbita prevăzută, anunta News.ro, citand Reuters. Vehiculul spaţial Progress a decolat cu succes de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, joi, la ora 14.51 GMT, potrivit imaginilor difuzate în direct de NASA TV.

La puţin timp după ce al treilea modul al vehiculului spaţial rusesc şi-a pornit motoarele, transmisiunile radio cu controlorii de la sol au fost bruiate, iar soarta lui a devenit incertă.

"Se pare că Progress este pe o orbită preliminară, dar nu se cunoaşte deocamdată care este acea orbită", a declarat Rob Navias, comentatorul NASA TV.

Controlorii de trafic spaţial nu ştiu nici dacă vehiculul Progress a reuşit să îşi deschidă sau nu panourile, alimentate cu energie solară.

Oricare dintre aceste două probleme ar putea să compromită definitiv misiunea, ce are o importanţă critică pentru ISS, după ce SpaceX, una dintre cele două companii americane care efectuează zboruri de tip cargo pentru aprovizionarea astronauţilor de pe staţie, şi-a stopat toate lansările, în urma unui incident petrecut pe 1 septembrie, în care a fost implicat unul dintre vehiculele sale în timp ce acesta se afla pe rampa de decolare.

SpaceX aşteaptă în prezent aprobările de la Federal Aviation Administration, autoritatea care supraveghează transporturile spaţiale comerciale. Cel mai devreme, SpaceX ar putea efectua o lansare pe 16 decembrie, pentru a plasa pe orbită 10 sateliţi ai companiei Iridium Communications Inc.

Următorul zbor al unei capsule spaţiale SpaceX, în cadrul unei misiuni NASA, este programat în luna ianuarie.

Compania americană Orbital ATK şi agenţia spaţială japoneză efectuează şi ele zboruri de aprovizionare a ISS. Următoarea lansare a unui vehicul spaţial japonez de tip cargo spre ISS este prevăzut pentru 9 decembrie.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.