Wikipedia va fi al doilea din cele trei documente care urmează să fie trimise în spațiu, însă modalitatea în care rezumatul cunoștiințelor umane a fost stocată pe un disc de dimensiuni mici a necesitat o inovație tehnică serioasă din partea Fundația Arch Mission, scrie Motherboard.

WikipediaFoto: Google

În ziua de azi, Wikipedia, enciclopedia nonprofit care are zeci de milioane de articole scrise în aproape 300 de limbi, deține distincția de a fi "biblioteca lumii". Ca și Biblioteca din Alexandria, Wikipedia este, de asemenea, într-o stare de criză bugetară, însă distrugerea totală este greu de imaginat.

Wikipedia nu există într-o locație anume, ci este răspândită pe serverele din întreaga lume, ceea ce îl face rezistent la cenzură sau la un potențial incendiu masiv. În plus, copierea pe plan local a informațiilor de pe Wikipedia este mai mult sau mai puțin la ordinea zilei, în comparație cu scribii care copiau, acum 2.000 de ani, manuscrisele de la Alexandria. Pe scurt, se pare că singura modalitate de a distruge complet Wikipedia ar fi distrugerea lumii, sau cel puțin a oamenilor de pe ea.

Fundația Arch Mission a fost fondată în 2016 de Nova Spivak, cu scopul de a trimite în spațiu arhivele cunoștințelor umane - adăpostite în obiecte numite "Archs". Proiectul a fost inspirat de trilogia "Foundation" a lui Isaac Asimov, care povestește modul în care un grup de cadre universitare și artiști încearcă să conserve cunoștintele colective ale omenirii, din teama unei posibile catastrofe