Astronautul american Nick Hague și cosmonautul rus Alexei Ovcinin au aterizat joi în Kazahstan și sunt în viață, după ce racheta Soyuz care trebuia să îi transporte spre Stația Spațială Internațională s-a confruntat cu o problemă la unul dintre motoare, după decolare, a anunțat agenția rusă de presă Ria Novosti, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Contactul a fost stabilit", a declarat o sursă citată de Ria Novosti, adăugând că cei doi "nu au fost răniți" după problema de motor.

"În momentul decolării, a apărut o situație neobișnuită. S-au activat sistemele de salvare, nava a aterizat în Kazahstan. Echipajul este în viață și a fost stabilit un contac cu el", a anunțat agenția spațială rusă Roskosmos, într-un comunicat.

"Echipa de salvare se îndreaptă spre zona de aterizare a navetei Soyuz care îi transporta pe cei doi bărbați", a scris NASA, pe Twitter.

Racheta Soyuz care trebuia să îi transporte pe cei doi bărbați pentru o misiune de șase luni pe stația spațială s-a confruntat cu o problemă la două minute după decolare. "Problemă la lansator, două minute 45 secunde", a anunțat cu o voce perfect calmă Alexei Ovcinin, comandantul de bord, în transmisia live a decolării.

"Este o problemă de motor la câteva secunde după separarea primului etaj al rachetei”, au indicat comentatorii NASA, care difuzau în direct lansarea.

Potrivit unui fotograf AFP care se afla la fața locului, decolarea a decurs bine dar "după separarea primului etaj, am avut impresia unui fel de flash".