Un obiect misterios în formă de țigară, care a trecut prin sistemul nostru solar anul trecut, ar fi putut fi o navă spațială extraterestră trimisă să investigheze Pământul, au sugerat astronomii de la Universitatea Harvard, potrivitCNN.

CosmosFoto: Google

Obiectul, poreclit Oumuamua, adică ,,mesager care ajunge din trecutul îndepărtat " în dialectul hawaiian, a fost descoperit în octombrie 2017 de către telescopul Pan-STARRS 1 din Hawaii.

De la descoperirea sa, oamenii de știință au fost în dezacord cu privire la trăsăturile neobișnuite și originile exacte ale obiectului. Cercetătorii l-au numit mai întâi o cometă și apoi un asteroid, înainte de a lua în considerare o altă variantă: o nouă clasă de "obiecte interstelare".

O lucrare nouă realizată de cercetătorii de la Centrul de astrofizică Harvard Smithsonian înaintează ipoteza ca obiectul alungit, roșu închis, care călătorește la viteze de 196.000 mph, să aibă o ,,origine artificială".

,,Oumuamua poate fi o probă complet operațională trimisă în mod intenționat în apropierea pământului de o civilizație extraterestră", au scris în lucrare, care a fost transmisă la Astrophysical Journal Letters.

Teoria se bazează pe ,,accelerația excesivă" a obiectului și pe creșterea neașteptată a vitezei cu care a ieșit din sistemul nostru solar în ianuarie.

,,Având în vedere originea artificială, o posibilitate este că Oumuamua să fie o navă ușoară, care plutește în spațiul interstelar ca un rest de la un echipament tehnologic avansat ", au scris autorii lucrării, sugerând că obiectul ar putea fi propulsat de radiația solară.

Lucrarea a fost scrisă de Abraham Loeb, profesor și președinte al Asociației de Astronomie, și Shmuel Bialy, un post-doctorand la Centrul de astrofizică Harvard Smithsonian. Loeb a publicat patru cărți și peste 700 de lucrări pe teme precum găurile negre, viitorul universului, căutarea vieții extraterestre și primele stele.

,,Sunt convins și cred sincer că studiul este destul de eronat", a scris Alan Jackson, coleg la Centrul de Științe Planetare de la Universitatea din Toronto, Scarborough, într-un e-mail.

,,Carl Sagan a spus odată că ,, afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare" și acesta nu a făcut dovada unor dovezi extraordinare".

Jackson a publicat o lucrare în Notificările lunare ale Societății Astronomice Regale în care sugerează că ,,Oumuamua a venit dintr-un sistem stelar binar sau un sistem cu două stele”.