​Un mic robot motorizat chinez a început pe 3 ianuarie să exploreze fața ascunsă a Lunii, iar odată cu el a fost trimisă și o cutiuță cu semințe de test. Chinezii spun că semințele de bumbac au încolțit și marea întrebare este dacă plantele se vor dezvolta și pe mai departe.

Experimentul lunar chinezFoto: CGTN

Spre deosebire de fața apropiată de Pământ, care este orientată tot timpul spre planeta noastră, nicio sondă sau modul de explorare nu atinsese până acum cealaltă parte a Lunii (the dark side of the moon), un teritoriu muntos și accidentat, presărat de cratere.

Împreună cu sonda care a început deja să trimită fotografii, chinezii au demarat și un mini-experiment cu biosfera lunară, trimițând o cutie de sub 20 cm înălțime care conține aer, apă, pământ, semințe de bumbac, de cartof și semințele unei plante înrudite cu muștarul, informează televiziunea CGTN. Cutia a fost pregătită de universitatea din Chongqing.

Cercetătorii de la Chongqing au explicat că un tub va direcționa în cutie lumina naturală a Lunii, pentru fotosinteză. Dacă plantele vor crește și vor emite oxigen vor crea și un mic ecosistem, speră cercetătorii chinezi.

Rămâne de văzut dacă plantele se vor dezvolta.

Sursa; MSN.com