Treizeci de sisteme stelare binare au fost descoperite recent în spaţiul exterior al unui roi galactic situat la 62 de milioane de ani lumină distanţă, conform unui studiu publicat de o echipă de astronomi canadieni în Astrophysical Journal, informează Live Science, citat de Agerpres.

Stele binareFoto: NASA

Majoritatea stelelor din Univers formează astfel de sisteme binare, însă acestea pot fi găsite, de obicei, în interiorul galaxiilor.

Conform studiului, aceste 30 de sisteme stelare binare provin din interiorul galaxiilor de unde au fost expulzate atunci când una dintre stelele din fiecare pereche s-a transformat într-o stea neutronică în urma unei explozii atât de puternice, încât ambele stele din sistemul binar au fost expulzate în spaţiul intergalactic.

"Este ca şi când ţi se cere să pleci de la o petrecere la care ai venit cu un prieten pus pe scandal", a comentat coordonatorul acestui studiu, Xiangyu Jin, de la McGill University din Montreal. "În aceste situaţii, stelele companion sunt expulzate din galaxii pentru că orbitează stelele care au explodat în stadiul de supernove", a adăugat el.

Xiangyu Jin şi colegii săi au descoperit aceste stele "exilate" din galaxiile lor în urma studierii datelor culese de telescopul spaţial Chandra X-ray Observatory în spectrul razelor-X, timp de 15 ani. Datele analizate provin de la roiul galactic Fornax, un grup format din peste 50 de galaxii vizibile în constelaţia Fornax.

Datele interpretate de astronomi spun povestea unor sisteme stelare binare în care nucleul uneia dintre stele s-a prăbuşit în sine după o explozie de tip supernovă, formând o stea neutronică, extrem de mică şi de densă. Stelele neutronice au început apoi să atragă gazele fierbinţi ale stelelor partenere din sistemele binare, formând în jurul lor discuri de acreţie, similare celor ce se formează şi în jurul găurilor negre care se hrănesc.