Telescopul spaţial Spitzer al NASA va fi scos din funcţiune definitiv la 30 ianuarie 2020, după ce a explorat în infraroşu cosmosul timp de aproape 16 ani, conform unui comunicat de presă emis joi de Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al agenţiei spaţiale americane, citat de agenţia Xinhua și Agerpres.

SpitzerFoto: NASA

La data la care va fi oprit, telescopul spaţial va fi depăşit cu peste 11 ani perioada prevăzută a misiunii sale iniţiale.

Gestionat şi operat de JPL, Spitzer este un observator mic, cu rol însă deosebit de important - el captează lumina în infraroşu emisă deseori de obiecte ''calde'' care nu sunt destul de fierbinţi pentru a radia o lumină vizibilă, potrivit JPL.

Spitzer a contribuit la descifrarea misterului ce plana în jurul unor obiecte ascunse în aproape toate colţurile universului, de la un nou inel al planetei Saturn la observaţii privind unele dintre cele mai îndepărtate galaxii cunoscute.

''A depistat stele în aproape toate stadiile de viaţă, a cartografiat galaxia noastră, a captat imagini superbe ale unor nebuloase şi a cercetat planete nou descoperite care orbitează stele îndepărtate'', se arată în comunicat.

Cu o durată de viaţă care o depăşeşte de aproape două ori pe cea a scopului său principal, misiunea extinsă a telescopului Spitzer a contribuit la efectuarea unora dintre cele mai importante rezultate ale observatorului, a notat JPL.

În anul 2017, telescopul a dezvăluit prezenţa a şapte exoplanete stâncoase de lângă steaua TRAPPIST-1.

În multe situaţii, observaţiile Spitzer asupra exoplanetelor au fost coroborate cele ale altor misiuni, precum cele ale telescoapelor spaţiale Kepler şi Hubble ale NASA.

Potrivit JPL, ultima perioadă de activitate de un an şi jumătate a telescopului Spitzer va include mai multe cercetări cu privire la exoplanete. Unul dintre programe va analiza cincisprezece planete pitice care ar putea găzdui exoplanete.