De ce sovieticii nu au reușit să-i bată pe americani în cursa pentru a duce oameni pe Lună

de Vlad Barza     HotNews.ro
Marţi, 16 iulie 2019, 14:27 Science - Spatiul


Emisfera vestica a Lunii
Foto: NASA
La începutul ”cursei spațiale” sovieticii erau în față și în America succesele lor stârneau uimire și uneori spaimă. Însă până la urmă SUA a câștigat cursa și URSS nu a reușit să trimită un om pe lună, deși planuri ferme au existat. Multe lucruri au contat, fie ele de natură financiară, dar și de mentalitate și de tehnologie. În articol puteți citi de ce sovieticii au eșuat, iar americanii au izbândit.

12 americani au pășit pe Lună între 1969 și 1972, dar niciun rus nu a ajuns acolo. S-a scris mult despre ambițiile sovieticilor de a ajunge pe Lună, opiniile fiind extraordinar de variate, de la cei care spun că URSS era mult în urma SUA, până la cei care spun că sovieticii au fost extrem de aproape de americani.

Adevărul este pe undeva pe la mjloc: rușii au vrut să trimită un om pe Lună, au făcut pași concreți, dar câțiva factori esențiali au lipsit și au fost decisivi. În cel mai bun caz se consideră că rușii ar fi putut ajunge în 1971 sau 1972.

New York Times scria în 1989 că URSS a admis, după aproape trei decenii de negare, că a avut un program de a duce oameni pe Lună, program spațial care a fost însă marcat de multe probleme tehnice și de neînțelegeri și care a fost anulat în anii '70.

După ce americanii au ajuns pe Lună, sovieticii au negat că ar avea un program similar, adăugând că se concentrează pe dezvoltarea unor sisteme mari de sateliți și pe construcția unei stații spațiale.

Negările venite din URSS au dat de furcă promotorilor programului Apollo care cereau noi fonduri și care spuneau că sovieticii au în plan să ducă omul pe Lună.

Și într-adevăr așa era. Serghei Hrușciov, fiul fostului președinte sovietic Nikita Hrușciov, a spus într-un interviu pentru Scientific American că rușii erau mult în spatele americanilor în cursa pentru a pune un om pe Lună. Hrușciov a explicat un lucru foarte interesant

”Este o concepție eronată în est cum că programul spațial sovietic ar fi fost centralizat. În realitate era mai descentralizat decât în SUA care se concentra pe programul Apollo. În URSS erau mai mulți designeri care erau într-o concurență dură”, spune Hrușciov.

Despre Korolev, cel care a condus programul spațial rus până când a murit, în 1966, fiul lui Hrușciov spune că era om de știință și nu designer și că a avut o abordare greșită din start față de proiect. Filosofia lui nu era să se lucreze în etape, ci să se asambleze totul și apoi să se testeze, dar au fost multe tentative eșuate.

Legendarul Korolev era ucrainean (născut în 1906 la Jitomir) și a fost o victimă a marilor epurări staliniste de la finalul anilor '30. A fost torturat la Liubianka și a muncit câteva luni la minele siberiene de la Kolîma, unul dintre cele mai groaznice gulag-uri.

Un motiv pentru care sovieticii nu au ajuns pe Lună ține și de tehnologie, iar America a ajuns pe lună datorită fantasticului computer portabil construit pentru misiunea Apollo 11, computer fără de care cei mai mulți consideră că aselenizarea nu era posibilă. Construirea unui astfel de computer în 1969 și programarea lui au fost, fără exagerare, realizări tehnologice fantastice.

Un alt element care a contat ține de controlul de calitate precar din fabricile sovietice și de posibilitățile insuficiente de testare ale tuturor componentelor. Și SUA a avut incidente cu victime și teste eșuate, însă URSS a avut în 1960 o explozie care a ucis peste 120 de oameni la cosmodromul Baikonur, în timp ce alt incident grav a avut loc la testele din iulie 1969.

Sovieticii nu au avut puterea financiară a americanilor și nici nu și-au concentrat eforturile către un singur scop: aselenizarea. Problemele tehnice de la teste făceau imposibilă o tentativă cu reale șanse de succes până în 1971 sau 1972, iar neînțelegerile dintre diverse persoane de la vârf au avut și ele o însemnătate mare.

Apoi, prioritățile Armatei erau diferite de cele ale Partidului și de cele ale oamenilor de știință.

A contat mult și sistemul socialist și faptul că sovieticii lucrau la mult prea multe proiecte mari în același timp. În plus, armata nu susținea ideea trimiterii unor echipaje umane în spațiu, ci era concentrată pe crearea unor rachete tot mai performante care să țină pasul cu cele dezvoltate în SUA.

Nu în ultimul rând, URSS nu a început lucrul la misiunea lunară imediat după scopul trasat de Kennedy în 1961 (ca până la finalul deceniului omul să pună piciorul pe Lună). Sovieticii au luat lucrurile în serios abia în 1964 și tot nu a fost suficient, dar fiind că au apărut multe probleme.


Citeste mai multe despre   Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


16140 vizualizari

 • +20 (28 voturi)    
  la intrarea (Marţi, 16 iulie 2019, 14:47)

  victor L [utilizator]

  intr-o canbtina studenteasca timisoreana a fost pus un desen.
  Era desenat un sputnik, iar in departare se vedea Luna. Legenda: omul sovietic, primul om pe Luna. Doar ca privind mai indeaproape, pe Luna se vedea drapelul american.
  • -39 (57 voturi)    
   asta e pt fraieri (Marţi, 16 iulie 2019, 15:24)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Care plateau greu din taxe si credeau ca pot ajunge pe Luna.
   Din pacate de la 1000km in sus si pana la 6000 este un strat gros de plasma radioactiva care culmea ne protejeaza de radiatii dar in acelasi timp ne tine priZonieri pe Pamant..asta pana cand vom avea nave spatiale care pot avea camp magnetic pt protectie .
   Pana atunci sper o anceta si sa vedem ce s a facut cu banii
   • +37 (49 voturi)    
    Da, da... (Marţi, 16 iulie 2019, 15:57)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    ...si Pamantul este plat, asezat pe o broasca testoasa, care sta pe un elefant...
    Curat stiintific, coane Kosmos.
    • +16 (26 voturi)    
     Nu il sustine Atlas (in lipsa (Marţi, 16 iulie 2019, 16:41)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui midufi

     lui Hercule) ? Eu asa stiam....
     • +1 (1 vot)    
      In mitologia greaca, (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:28)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

      Atlas tine pamantul in spate. Hercule, mult mai mic decat Atlas din punct de vedere fizic, l-a tinut doar cateva minute si s-a cocosat de sale.
    • -28 (42 voturi)    
     Aselenizarile Apollo = trucaje cu incetinitorul! (Marţi, 16 iulie 2019, 16:52)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui midufi

     Misiunile Apollo au fost o mascarada. S-au lansat niște rachete care însă erau prea slabe să ducă măcar un om pe Luna și să-l întoarcă înapoi.

     Filmările cu acei astronauti topaind pe satelitul natural al terrei s-au realizat într-un studio, cu incetinitorul, ca sa dea impresia de gravitatie redusa.

     Aselenizarile din 1969-1972 au fost o fraudă mai mare decat aceea a fraților Wright.

     vezi:
     http://wright1903dec17.altervista.org/index.htm
     • +6 (22 voturi)    
      Sa inteleg ca si zborul avioanelor e fake? (Marţi, 16 iulie 2019, 17:01)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Pe logica asta tu nu poti sa imi demonstrezi ca nu esti bot. Sau ca Bucurestiul exista. Tot ce trebuie sa fac e sa neg orice dovada fotografica sau filmata si sa spun ca e o conspiratie sa creada lumea ca Bucuresti exista pentru a ne taxa.
      • -8 (16 voturi)    
       Avionu nu putea fi inventat decât de Frații Wright (Marţi, 16 iulie 2019, 18:27)

       simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       Da într-adevăr, faptul ca exista azi avioane care merg prin aer implica automat ca au fost inventate de Frații Wright care au zburat de peste 160 ori la periferia orașului Dayton în 1904 și 1905 și nimeni nu i-a văzut.
       • +7 (13 voturi)    
        Aici nu se discuta paternitatea a ceva (Marţi, 16 iulie 2019, 18:56)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

        Ci daca a existat / exista sau nu. Dar daca nici la macar atata nu te duce capul... Iar avioanele cred ca exista, indiferent cine le-a inventat. Sau ma insel si nu exista???!!!
        • -2 (8 voturi)    
         Clip video cu 3!! astronauți pe Luna. (Miercuri, 17 iulie 2019, 10:16)

         simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

         Vezi imaginile de mai jos cu modul în care au fost realizate trucajele cu astronauții americani pe Luna.

         Video:
         https://www.youtube.com/watch?v=eZgD89VYkVc
         • +2 (4 voturi)    
          Vezi ce ti-am mai spus despre Youtube (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:46)

          LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

          Ca vad ca numai la nivelul asta esti. Incearca sa te ridici putin...
         • -1 (3 voturi)    
          Scuze! Nu ma uit la Youtube pentru dovezi (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:38)

          LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

          stiintifice. Deci nu am vazut poanta, noroc ca mi-a atras cineva atentia. Inca o data imi cer scuze!
         • +1 (3 voturi)    
          .... prietene ...... (Miercuri, 17 iulie 2019, 17:18)

          cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

          Prietene, te faci de ras si este pacat. Clipurile video cu trucaje spectaculoase sunt la categoria "efecte speciale" folosite astazi practic in fiecare film de aventuri / fictiune. Calculatoarele si programele care realizeaza aceste efecte sunt formidabil de puternice (putere de calcul, memorie, viteza, resurse in general, etc). si sunt posibile ASTAZI. In 1969 era copilaria calculatoarelor si a microprocesoarelor - cred ca lucrau pe 4 biti nici macar pe 8 biti. Repet, te faci de ras cu astfel de "argumente".
     • +8 (16 voturi)    
      sugestiv acest (Marţi, 16 iulie 2019, 17:30)

      victor L [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      @ simplex1.
      Simplu pina la habarnism :D
      • +3 (5 voturi)    
       Da, numele Simplex este... (Miercuri, 17 iulie 2019, 10:09)

       Cuca [utilizator] i-a raspuns lui victor L

       ... perfect ales !

       Asta am zis si eu mai acum vreo doua luni :-)
     • +10 (18 voturi)    
      Chiar ca esti un simplex (Marţi, 16 iulie 2019, 17:35)

      Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Limitat asimptotic la limita inferioara!!!
     • +6 (16 voturi)    
      hahahaha (Marţi, 16 iulie 2019, 17:54)

      Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      hahahaha ... idioti rau rusnacii astia.
     • +5 (5 voturi)    
      nu cred... (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:27)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      nimeni de la NASA sau de la guvern nu a zis niciun cuvant cum ca aselenizarea ar fi fost un fake.
      Sunt prea multe persoane implicate, macar una ar fi trebuit sa recunoasca ca a fost vorba de o regie.
      Pur si simplu sunt unele persoane care sufera de teoria conspiratiei, si, orice s-ar intampla, spun ca e o conspiratie la mijloc.
   • +30 (36 voturi)    
    lol (Marţi, 16 iulie 2019, 16:02)

    Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    fraierii sunt aia care pun botul la balivernele de pe net. chestia aia de care vorbesti se numeste centura van Allen si nu e cu plasma cum zici tu. Mai documenteaza-te un pic care e diferenta intre particule ionizate si plasma
    • +13 (21 voturi)    
     Da' ce, tu crezi ca stie ce e aia? (Marţi, 16 iulie 2019, 17:14)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

     Numai cand a zis ca-i plasma a devenit clar cata carte stie. Si pe urma, si el, si "simplex1" si altii ca ei, in buna traditie a postacilor, stiu sa arunce vorbe, dar de prezentat dovezi nici vorba.
     P.S. o intreaga comunitate stiintifica (si internationala, deci in nici un caz partinitoare - daca pana si rusii nu au contestat) stie asta si e de acord, dar se trezesc unii fara minte sa sustina contrariul.
   • +9 (23 voturi)    
    Retardul se poate totusi propaga in mediul acela (Marţi, 16 iulie 2019, 16:04)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    O vad cu ochii mei. E fantastic.
   • +11 (21 voturi)    
    altul educat pe forumuri si youtube (Marţi, 16 iulie 2019, 16:46)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Stau si ma intreb cum ai trecut tu prin orele de fizica. Nimic din ce spui nu are sens.
    Ai sapat gradina tovarasului profesor?
   • +6 (14 voturi)    
    hai ma, de unde stii tu (Marţi, 16 iulie 2019, 17:05)

    ostrogotul [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    chestiile astea? Cum ai masurat/detectat stratul de plasma radioactiva gros de 5000km?. Cum au trecut sateliiti GPS de starul ala? Ca sateleitii aia sunt acolo, sau? Ma gandesc ca ai un telefon mobil cu gps, sau?
    • -10 (14 voturi)    
     Satelitii? (Marţi, 16 iulie 2019, 18:41)

     brightids [utilizator] i-a raspuns lui ostrogotul

     Prietene ia uita-te mai bine la satelitii aia de pe blocul tau sau al vecinilor, vei vedea ca sunt antene. Ia mai gandeste-te odata!
     • +1 (1 vot)    
      Bobita, mai sunteti multi acasa? (Miercuri, 17 iulie 2019, 17:49)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui brightids

      Va sa zica telefonul cand isi cauta semnalul GPS vrea de fapt sa se conecteze la antena vecina?
      Analfabeti functionali!
      • +1 (1 vot)    
       Hop si tu.. (Joi, 18 iulie 2019, 22:43)

       brightids [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       doar stii bine la ce se referea, si totusi tu esti ala care crezi ca se conecteaza la o cutie aflata in stratosfera la peste 20 de mii km si o temperatura intre 500 si 2000 grade Celsius. fii realist omule te prea increzi in vorbe, adevarul e dincolo de tine.
      • +1 (1 vot)    
       Si cati... (Joi, 18 iulie 2019, 22:48)

       brightids [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       sateliti ai vazut tu la viata ta? da oare si pe vio, dragnea lotzi ii crezi? foarte bine crede in sateliti in continuare si duminica la biserica.
     • +1 (1 vot)    
      tinere, confunzi GSM-ul (Luni, 22 iulie 2019, 11:24)

      ostrogotul [utilizator] i-a raspuns lui brightids

      cu GPS-ul
   • +3 (11 voturi)    
    Aaaa? (Marţi, 16 iulie 2019, 17:10)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Si tu ai aflat ca de fapt au ajuns prin tunelele de sub Carpati?
   • +6 (18 voturi)    
    stratul de plasma radioactiva trolleasca (Marţi, 16 iulie 2019, 17:22)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    este doar in capul tau si a restului mujicilor ca tine.
   • +6 (16 voturi)    
    mare prostia la tine :)))))))))))) (Marţi, 16 iulie 2019, 17:53)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    mare prostia la tine :))))))))))))
  • -13 (23 voturi)    
   Cine crede ca am ajuns, crede si ca pamantul plat (Marţi, 16 iulie 2019, 17:44)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Hai sa fim seriosi, Marele Fake al istoriei, doar din dorinta de a-i depasi pe comunisti in lupta din Razboiul Rece. Cei care mai cred ca a fost real sunt aceeasi care cred ca Pamantul e plat si cei care voteaza cu psd-ul! Daca ar fi adevarat, de ce nu au mai ajuns de atunci? De ce flutura steagul daca pe Luna nu este vant? etc etc
   • +1 (11 voturi)    
    Ai lipsit la orele de fizica! (Marţi, 16 iulie 2019, 18:58)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Ai auzit de inertie, actiune si reactiune?
   • +4 (12 voturi)    
    Ha! Ha! Ha! Ce idiotenie imensa ai putut spune!! (Marţi, 16 iulie 2019, 19:37)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Dar de fapt cred ca esti hai degraba de plans, nu de ras... Pai toata lumea stie ca Pamantul se vede rotund din spatiu. Deci cum ar putea cineva care sustine ca am fost in spatiu sa sustina si ca Pamantul e plat???
 • -26 (48 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 iulie 2019, 15:30)

  [anonim]

  • +13 (25 voturi)    
   lol (Marţi, 16 iulie 2019, 16:03)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui

   strange si tu ceva banuti si ia-ti un telescop
   • -7 (23 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 iulie 2019, 16:49)

    [anonim] i-a raspuns lui Adrian_1234

    • +15 (23 voturi)    
     E hazliu (Marţi, 16 iulie 2019, 17:36)

     ap101 [utilizator] i-a raspuns lui

     Cum stiti voi din micile voastre apartamente din romania ca toata treaba a fost fake, ca s a filmat in cutare lor, etc
  • -2 (12 voturi)    
   Rusii nu au reusit sa isi faca racheta N1 (Marţi, 16 iulie 2019, 16:06)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   https://www.youtube.com/watch?v=vJWQaSJDzEo&t=
   Fara o racheta capabila sa duca destula masa in orbita nu puteau merge mai departe nici daca dansau dezbracati la lumina lunii.
  • +8 (10 voturi)    
   Saturn V vs. N1 (Marţi, 16 iulie 2019, 16:57)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   4 motoare mari vs. 30 mici (primul stagiu)
   130t vs 95t (in LEO)
   Randament propulsiv 6.17% vs 3.12%
   Reusita spre Luna de 6 ori vs. Esec de 3 ori si lada de gunoi a istoriei.
   • +3 (5 voturi)    
    exact (Marţi, 16 iulie 2019, 20:42)

    Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    uita-te mai jos ca fix asta comentam. americanii aveau computer pt controlul tractiunii asa ca isi permiteau sa aiba mai putine is mai mari. Rusii nu aveau certitudinea in ce directie se misca racheta aia daca mergeau pe idea de 4 si mari asa ca au pus mai multe de jur imprejur. In plus cu cat e mai lunga cu atat e mai gre de controlat la decolare (ca si directie) de aia aia ruseasca e mai mica.
  • +1 (1 vot)    
   pai dupa ce au spart bani gramada (Joi, 18 iulie 2019, 17:12)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui

   ...ca sa va demonstreze cat sunteti de retardati cu toata uniunea vostra sovietica de popoare fortate de rusi in uniunea p00lii... ce rost mai avea sa sparga bani gramada pentru alte misiuni pe Luna?

   Dar stati linistiti trollilor, ca tot din America va trimite Elon Musk urmatoarea misiune pe Luna, ca doar nu din Mujicie!
 • -10 (40 voturi)    
  Echipajul Apollo 11 (Marţi, 16 iulie 2019, 15:31)

  ipolitic [utilizator]

  a ajuns pe Luna nu primul, ci al treilea. Primul a fost baronul Munchausen in 1785, dupa care cei trei de la Baltimore Gun Club, prietenii lui Jules Verne. Hai sa respectam adevarul istoric...
  • +6 (14 voturi)    
   Da, intr-un fel ai dreptate... (Marţi, 16 iulie 2019, 16:44)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Dar sunt sigur ca au fost multe milioane de altii inainte, care au stat pe spate, in mijlocul campului, si s-au gandit ce ar face ei daca ar ajunge pe luna !
   • +2 (6 voturi)    
    Aici (Marţi, 16 iulie 2019, 18:16)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    iar am ajuns pe locul doi. Primii au fost lupii...
 • +11 (31 voturi)    
  Pentru ca Civilizatia Americana a fost si este (Marţi, 16 iulie 2019, 15:50)

  Habermas [utilizator]

  superioara oricarei civilizatii Rusesti. Pentru ca Stiinta Occidentala este superioara misticismului rusesc. Pentru ca munca si adevarul sunt superioare furtului si minciunii.
  • -4 (22 voturi)    
   Felicitari, tovarase Habermas (Marţi, 16 iulie 2019, 18:13)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Tot asa, in continuare, sa infierezi cu hotarare proletara decadenta cercurilor imperialiste rusesti. Si nu numai.
 • +4 (18 voturi)    
  da (Marţi, 16 iulie 2019, 16:07)

  Adrian_1234 [utilizator]

  Intradevar o mare importanta a avut tehnologia informatica care i-a ajutat mult pe americani. Motivul e ca rusii au interzis-o la inceput sau au luat-o in ras.
  Nu numai aselenizarea era o problema majora si pentru cei mai buni piloti posibili dar si orientarea in spatiu care se facea tot cu calculatorul. In plus si decolarea era controlata de un calculator pus pe undeva pe la mijloc. De asta rachetele americane sunt asa subtiri si cu ceva guri de foc la capat iar cele rusesti sunt mai scurte si cu guri de foc de jur imprejur. Rusii nu au computere in adevarul sens pt controlul tractiunii la decolare ci fac asta mecanic.
  • +6 (16 voturi)    
   .... istoria unei optiuni tehnologice ..... (Marţi, 16 iulie 2019, 17:43)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   A fost o alegere tehnologica de inceput cu urmari exceptionale: americanii au trecut pe calculatoare numerice in timp ce optiunea sovieticilor a fost calculatorul analogic. Ulterior s-a vazut ca un calculator analogic este o fundatura tehnologica in timp ce calculatorul numeric face parte astazi din cotidian.
   • +3 (5 voturi)    
    exact (Marţi, 16 iulie 2019, 20:38)

    Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    un pic mai bine expus dar dap acelsi lucru vroiam si eu sa zic
 • +5 (9 voturi)    
  jos psd (Marţi, 16 iulie 2019, 16:41)

  I [utilizator]

  sa ajungi... departe ai nevoie de oameni destepti. Oamenii destepti nu vor comunism, dictatura, oligarhie. Nu poti construi o tara puternica din oameni slabi asa cum vor toti dictatorii.
  • -1 (7 voturi)    
   PSD sunt comunisti falsi. (Marţi, 16 iulie 2019, 16:58)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui I

   Ai grija de cei adevarati.
 • -8 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 iulie 2019, 16:55)

  [anonim]

  • +9 (19 voturi)    
   Ce tot ii tragi atata cu cei 47 ani? (Marţi, 16 iulie 2019, 17:21)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

   Ce dovedeste asta? Ca nu a mai fost nimeni in acesti ani, atat! Cate vase au mai inconjurat pamantul pe ruta lui Magelan? Si sunt sute de ani de atunci! Asta inseamna ca el nu a fost pe acolo? De ce s-ar mai duce cineva acolo, acum sau chiar in viitor? Si de ce ar mai folosi cineva exact ruta lul Magelan? Ce foloase s-ar obtine ca sa merite asta?
  • +6 (10 voturi)    
   Pentru ca odata (Marţi, 16 iulie 2019, 17:39)

   ap101 [utilizator] i-a raspuns lui

   Ce s a realizat asta, nu mai este un subiect care sa intereseze. Oricum, daca treaba era fake, ar fi trebuit sa “continue” sa ne minta si am mai fi aselenizat de cateva ori. Realitatea, mai ales pt romani, e mult mai greu de acceptat decat conspiratiile.
  • +6 (12 voturi)    
   Pt ca nu au mai vrut, that’s why (Marţi, 16 iulie 2019, 17:41)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui

   Cat despre aselenizari, ia un telescop si cauta steagurile. Oh, n-ai bani de telescop performant...google images, o sa gasesti poze cu steagul american pe Luna, culmea, sunt si poze facute de rusi!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Gogule , ia cu sare de mare (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:10)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   Studiu de caz: Groapa Marianelor(Mariane Trench) -10994metri sub nivelul marii
   5 coborari incepand cu 1960 pana azi, doar 3 cu oameni la bord?
   De ce oare? De ce nu s-au dus anula sau sa faca pelerinaj acolo? Ca sigur acolo vreun caapt de tunel dacico-sanscrito-antlantist!
   Pai iti spun eu de ce Jane, fiindca e groaznic de scump, periculos si informatiile sau beneficiile de orice natura tind spre zero.
   Cam asa e si cu Luna. Totul a fost o actiune sa le ia fata rusilor care zburasera cu Gagarin in spatiu. Totodata a fost si inceputul cursei inarmarilor care i-a terminat pe rusi in anii 80-90.
 • -6 (22 voturi)    
  Baliverne (Marţi, 16 iulie 2019, 18:24)

  James Bond [utilizator]

  Omul nu a pus niciodată piciorul pe Lună. Cei care votează negativ comentariile celor care se opun acestei idei, sunt oameni creduli și care nu ai făcut niciodată o cercetare asupra subiectului.

  La acea vreme, SUA era într-o cursă spațială crâncenă cu URSS, doar că SUA înregistra eșec după eșec iar URSS succes după succes:
  - primul satelit artificial Sputnik
  - primul animal în spațiu (cățeaua Laika)
  - primul astronaut în spațiu (Iuri Gagarin) care in cele din urmă se pare că a fost o înscenare.

  În 1961, președintele american Kenedy a anunțat planul de a trimite un om pe Lună "în această decadă", adică până în 1969 inclusiv. Obiectivul lui era un obiectiv politic și nu unul tehnic.

  Dacă cineva crede că în mai puțin de 8 ani SUA a reușit să creeze cel mai mare program din toate timpurile și să îl implementeze, ruleze impecabil fără niciun incident... acea persoană este naivă rău.

  Nici măcar astăzi nu există tehnologia de a trimite un om pe Lună, și asta nu pentru că "am pierdut întreaga tehnologie cu care am trimis omul pe Lună și este un proces foarte costisitor să o refacem" (așa cum a declarat astronautul NASA, Don Pettit, ci pentru că nu există acea tehnologie.

  Nu doar că racheta Apollo și-a consumat întregul combustibil până la ieșirea din stratosferă, dar nu ar mai fi avut combustibil pentru zborul până la Lună (două zile de zbor).
  Vor veni "deștepți" să îmi spună cât de prost sunt eu și ca nu știu că în spațiu nu e nevoie de propulsie pentru că naveta lor a ajuns la Lună din inerție... Ok, așa e! Dar cum s-au întors de la Lună înapoi, cu un modul selenar orbital fără combustibil.

  După decolarea de pe Lună, cum s-a făcut cuplarea între modulul selenar și modulul orbital care orbita Luna cu 4000 km/h?
  Toate astea în 1969 ������

  Adevărul este că cei trei au decolat cu Apollo, dar timp de 7 zile cât a durat așa-zisa misiune, au făcut ture pe orbita Terrei, iar prostimea a fost mințită ca ei erau pe Lună.

  "Cogito ergo sum"
  • +3 (13 voturi)    
   Sorry dar nimic din ce ai spus (Marţi, 16 iulie 2019, 18:34)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   Nu denota cogito ergo sum.
  • -6 (14 voturi)    
   Diversiune "lunara" de Iulie '69 pentru (Marţi, 16 iulie 2019, 19:31)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   redresarea moralului innamolit in Delta Mekongului...
   Wernehr von Braun recunostea ca era imposibil un zbor "deep space" fara o statie intermediara de suplimentara incarcare cu combustibil (pentru viteza de 11,2 km/sec, neincercata de vreo fiinta vie de pe Terra!) si preconiza ca le va lua cam un secol sa reuseasca un zbor "deep space"...
   • +3 (5 voturi)    
    11.2km/s patetic. (Marţi, 16 iulie 2019, 22:45)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

    Voyager are +30km/s.
    • 0 (0 voturi)    
     chestiunea e alta, cu permisiunea dv.; (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:19)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Voyager nu contine elementul perisabil, vulnerabil, al materialului genetic, biologic al fiintelor vii din biosfera terestra; Voyager poate avea linistit si viteza luminii, nu-i bai; problema cruciala este expunerea unor organisme terestre la multiplul hazard al explorarii "deep space" iar medicina, genetica si biologia cosmice, pe atunci incipiente, ignorau, precum ignorant si credul era chiar publicul larg din fata televizoarelor!, majoritatea riscurilor pentru sanatatea "astronautilor" Pentagonului & NASA, chipurile pe Luna, sporovaind vesel, fluierand si topaind pe-acolo...
     • 0 (0 voturi)    
      Nu exista motiv sa credem ca 100 de km/s (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:57)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

      Ar fi o problema pentru o vietate. Vorbim de viteze. Relative sau nu, dar nu de acceleratii asa ca putem vorbi de viteza luminii daca vrem.
      • 0 (0 voturi)    
       Medicina, genetica si biologia (Miercuri, 17 iulie 2019, 19:08)

       Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       aventurii spatiale acumuleaza de zor date, nu concluzii, deocamdata...
      • 0 (0 voturi)    
       Evident ca nu (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:47)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       Acceleratia e cea importanta si din cate stiu toti erau antrenati la acceleratii mari (daca nu ma insel pana la 10g). Ori racheta a atins max 4g! Viteza inca o data nu conteaza. Mai erau unii (si se pare ca inca mai au adepti pe aici) care spuneau ca trenurile nu vor merge niciodata cu mai mult de 40 km/h ca vor muri pasagerii. E drept si ca Romania se straduie sa nu depaseasca aceasta viteza, probabil exact din acest motiv.
      • 0 (0 voturi)    
       La viteza luminii (Miercuri, 17 iulie 2019, 23:45)

       Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       materia vie moare cu mult inainte ...
  • -2 (12 voturi)    
   Ai dreptate - Dubito ergo cogito (Marţi, 16 iulie 2019, 21:19)

   Noiembrie [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   Chiar astazi se implinesc 50 de ani de la prima ,,aselenizare''. Am urmarit conferinta astronautilor in viata participanti care alaturi de Neil Armstrong (decedat in 2012) lau fost protagonistii ,,evenimentului istoric" din 16-07-1969. Si dupa atatia ani, nu trebuie sa fii specialist in limbajul nonverbal, pentru a observa cum acestia inca mint.
   Urmariti Discovery Science pentru ca urmeaza sa prezinte in aceasta luna un documentar stiintific despre cum s-a facut falsificarea aselenizarii primilor oameni pe luna in misunea Apollo 11 din 1969.
   Alte teorii si comentarii ale cititorilor le gasiti pe site-ul HotNews aici:
   https://www.hotnews.ro/stiri-international-7602115-video-arhiva-teorii-controversate-despre-prima-aselenizare-steagul-american-batut-vant-urmele-lasate-astronauti-sunt-prea-vizibile-luminile-provin-lampi-studio.htm
  • +5 (9 voturi)    
   Esti ceea ce crezi. (Marţi, 16 iulie 2019, 22:43)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   Uite aici cateva din misiunile de dinainte.
   Toate procedurile inafara de aselenizare au fost testate inainte in misiuni anterioare.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_Space_Race
   Nu uita ca au fost 4 aselenizari si 1 calatorie de orbita (10 ture) injurul lunii inainte de ele.
   Toate documentate.
   Cat despre manevele pe orbita, nu uita ca Buzz Aldrin si-a scris doctoratul in asta. Il poti citi si aplica in KSP.
   E evident de inteles ca infrastructura programului Apollo nu mai exista, nici tehnicienii, nici jumatate din tehnologiile de fabricatie nu mai sunt, au fost devansate sau au fost unicate. Sa nu uiti ca au fost implicati 400000 oameni.
   • 0 (2 voturi)    
    Aldrin a dezmintit (Miercuri, 17 iulie 2019, 11:43)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    ca ar fi fost pe Luna! Senil?!
    • +1 (1 vot)    
     Asa e. Am gasit clipul aici. (Miercuri, 17 iulie 2019, 12:39)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     https://www.youtube.com/watch?v=NE438EXQgXQ
     Neaga tot si da si dovezi.
 • -1 (15 voturi)    
  Așteptăm continuarea (Miercuri, 17 iulie 2019, 0:41)

  Nyk1 [utilizator]

  Cu alte articole din serie precum: de ce sovieticii și nu americanii au plasat primul om pe orbită, de ce au reușit să proiecteze un avion hipersonic comercial în timp ce BOiNG nu a reușit, și nu în ultimul rând de ce au reușit să proiecteze o navetă spațială (Buran) cu mult superioară tehnic Space Shuttle-ului american (din care vreo 2 din 5 au făcut BUM)
  • +1 (1 vot)    
   Nykolai, iar ai luat-o pe votca? (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:24)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   1- cu Gagarin ai nimerit-o

   dar apoi, drept cu oistea Buranului in gard
   2- Ia zi-ne si nou care e avionul ala hiper-sonic rusesc? si pe ce rute a zburat?
   3. Buran? ma faci sa rad de data asta in hohote. Ne poti spune de cate ori a zburat? si mai ales de ce nu mmai zboara si acum, ca doar era net superior sicriului american.
   PS ai uitat sa mentionezi momentul 1985-1991 cand americanii, satui de superioritatea tehnologica si morala a rusilor, au dat faliment, au desffintat NATO, au facut perestroika si au trecut la comunism-leninism. Ce vremuri!! nu-i asa ca ti-e dor de ele?
 • -2 (4 voturi)    
  Religia NASA, (Miercuri, 17 iulie 2019, 11:40)

  Namaste [utilizator]

  crede si nu cerceta progamul Apollo...
 • -3 (5 voturi)    
  1969, iulie la TVR... (Miercuri, 17 iulie 2019, 12:15)

  Namaste [utilizator]

  Alexandru Stark si Ing. Bacalu au comentat cu mult entuziasm "aselenizarea", ramanand sa comenteze pana la ultima, din 1972, cu acelasi entuziasm! si celelalte cinci "aselenizari" NASA's program Apollo. De unde oare si "competenta" acelor comentatori de televiziune ceausista in domeniul astronauticii?! Oricum, TVR n-a retransmis vreodata si conferintele de presa ale "astronautilor", le avem tardiv, pe Internet, conferinte mai mult decat relevante si compromitatoare pentru intreaga "Afacere"...
  Oricat s-ar parea de ciudat, sovieticii/rusii n-au pierdut niciodata intaietatea tehnologica si superioritatea morala in astronautica/cosmonautica, de evidenta si astazi cum tot racheta purtatoare "Proton" cu celebrul agregat "Soyuz", este singurul mijloc eficient si sigur de transport al oamenilor pe Statia Spatiala Internationala...
  • 0 (0 voturi)    
   Se cuvine sa rectific (Vineri, 19 iulie 2019, 15:31)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   agregatul Soyuz MS e lansat de racheta purtatoare Soyuz FG, racheta Proton M lanseaza sateliti inclusiv geostationary, recent, un telescop "deep space"( Lagrange 2).
 • 0 (0 voturi)    
  tehnologia sovietica e cernobal curat! (Miercuri, 17 iulie 2019, 17:21)

  Antenistontel [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by