Naveta spațială Soyuz, cu robotul umanoid Fedor, primul trimis de Rusia în spațiu, nu a reușit să se conecteze sâmbătă la Stația Spațială Internațională, marcând un nou eșec pentru industria spațială rusească, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prevăzută la ora 05,30 GMT, în regim automat, arimarea nu a avut loc și naveta a fost nevoită să se îndepărteze de ISS la o "distanță de securitate", au precizat agențiile rusești de presă, citând Centrul rus de control al zborurilor spațiale.

Transmisia în direct a operațiunii, pe site-ul agenției spațiale rusești (Roskosmos), a fost întreruptă în momentul în care Soyuz se afla la o distanță de o sută de metri de stație.

Naveta nu a reușit arimarea la ISS la ora prevăzută din cauza unei probleme la sistemul de arimare al stației, a afirmat o sursă din industria spațială rusească, citată de RIA Novosti.

O reuniune de urgență în care ar urma să se decidă dacă se va recurge la o a doua tenativă este în curs la Centrul de control al zborurilor spațiale, potrivit sursei citate.

Este vorba de un nou eșec al sectorului spațial rusesc, antrenat în ultimii ani într-o serie de accidente și de scandaluri de corupție.

Naveta care transporta robotul a decolat joi de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan.

Fedor, cu numărul de identificare Skybot F850, urma să rămână pe ISS zece zile pentru a reveni pe Pământ în 7 septembrie.

Acest robot, cu corp antropomorf, are 1,80 metri înălțime și o greutate de 160 kg. Numele său corespunde acronimului "Final Experimental Demonstration Object Research".

Robotul dispune de conturi pe rețelele sociale Instagram și Twitter, unde este povestită viața sa cotidiană, cum ar fi învățarea deschiderii unei sticle de apă.