Regulile NASA privind potențialul de răspândire a microbilor tereștrii pe alte planete și întoarcerea pe Terra împreună cu forme de viață extraterestre sunt de multe ori anacronice și trebuie regândite, potrivit unui raport publicat de o comisie inedependentă de consultanță, scrie Scientific American.

Protecția planetară, denumirea sub care sunt cunoscute aceste măsuri, rămân un obiectiv demn de luat în seamă, se susține în raport. Însă felurile prin care aceste eforturi sunt implementate, care datează de la începuturile explorărilor spațiale, nu mai au sens în contextul actual, potrivit lui Alan Stern, cercetător din cadrul Institutului de cercetare Southwest din Boulder, Colorado. El a condus echipa de 12 evaluatori care a realizat raportul.

"Vrem să trecem de la această perspectivă a anilor 1960-70, potrivit căreia toată suprafața lui Marte este tratată la fel". Suprafețele planetelor sunt mai nuanțate de atât, susține el.

Îngrijorările legate de protecția planetară au dus la acțiuni foarte elaborate din partea NASA, pentru ca microbii să nu ajungă în spațiu. Roboții marțieni sunt asamblați în camere sterile și multe dintre componente trec prin cuptoare sau sunt stropite cu substanțe chimice. Însă aceste măsuri de protecție sunt, de multe ori, scumpe și, din punctul de vedere al unor specialiști, prea dificile. Noul raport pare să exprime această viziune. De exemplu, NASA ar trebui să utilizeze alte tehnologii pentru monitorizarea camerelor sterile, combinate cu analize de risc probabilistic, pentru a determina riscul de contaminare.

De asemenea, NASA ar trebuie să reclasifice regiunile de pe suprafața Lunii și planetei Marte, potrivit raportului. În prezent, toată Luna este considerată obiect de interes pentru cercetarea originilor vieții, însemnând că NASA nu dorește contaminarea acesteia cu ceva de pe Terra. Însă puțini oameni de știință mai consideră Luna un loc important pentru studiul acestor chestiuni, în afară de regiunea polilor săi. Reclasificarea suprafeței Lunii ca nonesențială pentru studii biologice ar simplifica procesul de explorare pentru NASA și pentru alte agenții spațiale.

NASA ar trebui să refacă și ghidul legat de transportul mostrelor înapoi pe Pământ, care vor fi colectate de roverul Mars 2020. Terra a fost de-a lungul timpului bombardată cu meteoriți care au luat naștere din componentele planetei Marte, fără să fi fost înregistrate incidente biologice. Deși e important să prevenim contaminarea mostrelor, agenția ar trebui să evalueze din nou riscurile pe care aceste mostre le-ar putea pezenta pentru viața de pe Terra.

NASA nu este o agenție de reglementare, însă având în vedere interesul comercial tot mai crescut față de spațiu, raportul sugerează ca aceasta să coopereze cu Administrația Federală pentru Aviație și cu alte agenții federale pentru a găsi o cale de modifica regulile legate de protecția planetară, pentru ca actorii comerciali să poată incorpora aceste reguli în programele lor de dezvoltare.

Raportul se potrivește, în cea mai mare parte, cu viziunea agenției, potrivit declarațiilor lui Thomas Zurbuchen, administratorul asociat pentru dep. de știință. "Avem un impuls bun pentru a merge mai departe în modernizarea abordării noastre."