Planeta pitică Ceres, ale cărei mistere oamenii de știință se luptă să le dezvăluie, ar putea fi „o lume oceanică” unde apa lichidă curge pe suprafața sa, potrivit unei serii de studii publicate luni, relatează AFP.

CeresFoto: NASA

De la descoperirea sa în 1801, Ceres a fost considerată o planetă la propriu, apoi un asteroid și acum o planetă pitică. Dar, indiferent de numele său, nu a încetat niciodată să-i intrige pe oamenii de știință.

În 2015, după o călătorie de șapte ani și jumătate, sonda americană Dawn a fost plasată pe orbita din jurul acestei sfere enigmatice situate între Marte și Jupiter, în sistemul solar. A fost prima vizită a unei nave automatizate în jurul unui astfel de corp ceresc.

Cu diametrul său de aproximativ 950 km, Ceres reprezintă cel mai mare obiect din centura de asteroizi. Este nevoie de echivalentul a 4,61 ani tereștri pentru turul Soarelui.

De la sfârșitul anului 2018, sonda Dawn, lipsită de combustibil, nu a transmis nimic cercetătorilor, însă aceștia din urmă continuă să disece imaginile și datele incredibile pe care le-a colectat. Munca este descrisă luni în șapte studii publicate în revistele Nature Astronomy, Nature Geoscience și Nature Communications.

Unul dintre celebrele mistere ale Ceresului este prezența a peste 130 de zone luminoase pe suprafața sa, cele mai multe asociate cu craterele de impact.

În faza sa finală, Dawn a orbitat la doar 35 km de Ceres, concentrându-se exact pe Occator, unul dintre craterele sale vechi de 20 de milioane de ani.

Potrivit autorilor unuia dintre studii, condus de Carol Raymond de la Institutul de Tehnologie din California din Statele Unite, se ascunde un mare rezervor de saramură, o soluție apoasă saturată cu sare, sub crater.

Într-un alt articol, Maria Cristina De Sanctis de la Institutul Național de Astrofizică din Italia și colegii ei raportează prezența clorurii de sodiu hidratate pe cea mai mare zonă luminoasă a craterului Occator.

Pentru Maria Cristina De Sanctis, „aceste rezultate dezvăluie că există apă într-o stare lichidă sub suprafața planetei” și că Ceres este „un fel de lume oceanică, ca anumite luni ale lui Saturn și Jupiter “.

"Materialul găsit pe Ceres este extrem de important în ceea ce privește astrobiologia", deoarece "știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții", a precizat ea pentru AFP.