NASA va avea un nou director după ce președintele ales Joe Biden va prelua frâiele în Casa Albă, anunță CNN.

Jim BridenstineFoto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images

Actualul administrator al agenției spațiale, Jim Bridenstine, numit de Trump în 2018, intenționează să-și părăsească postul chiar dacă i se va cere să rămână, deoarece NASA va „avea nevoie de cineva în care administrația să aibă încredere”, a declarat acesta pentru Aviation Week.

O sursă familiară cu planurile sale a confirmat informația pentru CNN Business.

Știrea vine ca o surpriză pentru comunitatea spațială, deoarece mulți făceau presiuni asupra taberei Biden pentru a-l menține pe Bridenstine în fruntea agenției spațiale americane.

Însă comentariile făcute pentru Aviation Week i-au confirmat dorința de a părăsi funcția chiar dacă i se cere să rămână. Bridenstine și-a motivat decizia ca una care să servească interesele NASA.

„Aveți nevoie de cineva care are o relație strânsă cu președintele Statelor Unite. Aveți nevoie de cineva în care administrația are încredere...inclusiv OMB [Biroul pentru Management și Buget], Consiliul Național Spațial și Consiliul Național de Securitate și cred că nu aș fi persoana potrivită pentru asta într-o nouă administrație", a precizat Bridenstine.

Deși marea majoritate a angajaților NASA au cariere pe termen lung în cadrul agenției spațiale, este o practică obișnuită ca președinții să numească o nouă conducere la începerea mandatului.

Decizia președintelui Donald Trump de a-l numi pe Bridenstine, un fost congresman republican din Oklahoma, a fost întâmpinată inițial cu o reticență largă în Congresul american.

Agenția spațială este în mod obișnuit condusă de un om de știință, un fost astronaut sau o figură publică apolitică, iar mulți legiuitori americani s-au temut că numirea lui Bridenstine ar putea politiza irevocabil NASA și eforturile acesteia de a întoarce oamenii pe Lună și de a efectua cercetări climatice.

De asemenea, Bridenstine își exprimase anterior numirii sale îndoieli cu privire la rolul pe care l-au avut activitățile umane în schimbările climatice.

Însă în timpul audierilor sale de confirmare în Senat și în evenimentele ulterioare organizate de NASA, Bridenstine a arătat clar că s-a răzgândit și că a acceptat pe deplin consensul științific, exprimându-și sprijinul pentru eforturile de cercetare climatică ale NASA.

El a câștigat sprijin bipartizan și o mulțime de susținători în sectorul privat pentru gestionarea Programului Commercial Crew al NASA, un efort din epoca Obama de a returna Statelor Unite capacitatea de a lansa astronauți în spațiu pe cont propriu.

Programul Commercial Crew a atins punctul culminant mai devreme în cursul acestui an când nava spațială Crew Dragon a SpaceX a transportat doi astronauți NASA la Stația Spațială Internațională și înapoi.