În ianuarie, pe cerul nopții, la puțin timp după apusul Soarelui va putea fi văzută și planeta Mercur, care timp de câteva zile se va afla și în preajma lui Jupiter și Saturn. Marte se vede bine pe cerul de seară chiar dacă nu mai este la fel de strălucitoare ca în toamna lui 2020. Dimineața încă se mai vede planeta Venus, însă nu pentru foarte mult timp, fiindcă se apropie aparent de Soare și devine din ce în ce mai greu de observat, arată calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic din București.

Harta cerului in ianuarie 2021Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Mersul planetelor vizibile cu ochiul liber în ianuarie 2021

Seara se vede Marte, iar dimineața Venus. Cu greu se vede Jupiter, imediat după apusul Soarelui, în primele trei săptămâni ale lunii.

Seara încă se poate vedea Jupiter, dar foarte devreme, până în ora 18, și foarte jos față de orizont. Planeta va mai fi vizibilă în primele două săptămâni de ianuarie.

Căutați-l pe Jupiter înspre sud-vest, începându cu ora 17:30. Lângă el, în dreapta jos se vede Saturn, care este mai puțin strălucitor, dar ușor de văzut cu ochiul liber.

Cele două planete se află la depărtări mari una față de cealaltă, dar se văd în aceeași direcție de pe Pământ.

Începând cu data de 6 ianuarie, un alt astru își face apariția în zona orizontului de sud-vest, Mercur. Această planetă se îndepărtează de razele Soarelui și începe să fie văzută destul de ușor, în preajma lui Jupiter și Saturn, având o strălucire apropiată de cea a lui Jupiter.

Mercur se mișcă repede față de Soare și Pământ, ceea ce o face să se miște și repede pe cer. Se va afla în preajma lui Jupiter în serile de 11 și 12 ianuarie, după care îl lasă în urmă, ridicându-se mai mult pe cer. După 10 ianuarie planeta se va vedea ușor, dar strălucirea ei va scădea, totuși nu atât de mult încât să nu se mai vadă ușor cu ochiul liber.

În data de 24 ianuarie Mercur se va afla la depărtare unghiulară maximă de Soare, apunând la o oră și 50 de minute după acesta.

În aceeași zi, Saturn se va afla la conjuncție cu Soarele, adică se va afla în dreptul acestuia pe cer, nemaifiind vizibil. Pe 29 ianuarie și Jupiter se află la conjuncție cu Soarele.

Luna se află în zonă în serile de 13 și 14 ianuarie.

Marte se vede bine pe cerul de seară chiar dacă nu mai este la fel de strălucitoare ca în toamna lui 2020. O puteți găsi sus pe cer în jurul orei 19, coborând înspre apus în orele următoare.

Pentru a identifica planeta trebuie să priviți sus pe cer înspre sud între orele 18-20, direcție în care se vede un astru portocaliu care nu pâlpâie.

Planeta se află în Aries, deasupra fiind vizibilă cea mai strălucitoare stea din constelație, pe nume Hamal. În stânga lui Marte se văd Pleiadele.

Luna trece prin zonă în serile de 20-22 ianuarie.

Dimineața încă se mai vede planeta Venus, însă nu pentru foarte mult timp. Planeta se apropie aparent de Soare și devine din ce în ce mai greu de observat, așa că vă recomandăm să o vedeți în primele săptămâni ale lunii.

Trebuie să priviți înspre răsărit, în jurul orei 7 dimineața, foarte jos față de orizont. Ar trebui ca pe cerul iluminat de Soarele care se pregătește să răsară să vedeți un astru strălucitor, foarte aproape de orizont.

Planeta nu se va putea vedea în februarie, dar va reapărea pe cerul de seară începând cu luna martie.

Luna trece prin zonă în diminețile de 11 și 12 ianuarie.

Pe cer se află și planetele Uranus și Neptun, dar acestea nu se văd cu ochiul liber.

Sistemul solar în luna ianuarie 2021

Pământul s-a aflat la cea mai mică distanţă de Soare, la periheliu, pe 2 ianuarie, la ora 15:51, la "numai" 147.093.166 km depărtare.

Pe 23 ianuarie planeta Saturn se află la cea mai mare depărtare de Pământ (la apogeu), la 1,64 miliarde de km depărtare. Pe 24 ianuarie Saturn se va afla la conjuncție cu Soarele (adică în dreptul Soarelui).

Pe 24 ianuarie planeta Mercur se află la cea mai mare depărtare unghiulară de Soare, la 18,5°.

Pe 28 ianuarie planeta Jupiter se află la cea mai mare depărtare de Pământ (la apogeu), la 900 de milioane de km depărtare. Pe 29 ianuarie Jupiter se va afla la conjuncție cu Soarele (adică în dreptul Soarelui).

Constelatii vizibile pe cerul de seară în ianuarie 2021

În lunile de iarnă se poate observa, la orizontul sudic un astru foarte strălucitor. Este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, aflată în constelația Canis Major.

În dreapta-sus vă atrag atenția alte trei stele strălucitoare, dispuse într-o linie dreaptă. Acestea fac parte din constelația Orion. Dacă observați cu atenție veți vedea că sunt încadrate de patru stele, toate trasând forma vânătorului Orion. Cele mai strălucitoare două stele din Orion sunt Betelgeuse și Rigel, aflate în stânga sus și dreapta jos față de centură. Folosiți centura lui Orion pentru a găsi alte constelații: în prelungirea acesteia în stânga jos veți da peste steaua Sirius. În dreapta sus dați peste Aldebaran din Taurus.

În stanga lui Sirius, cam la aceeași înălțime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare cu înca trei mai mici ca strălucire mai sus. Este steaua Procyon din constelația Canis Minor. De la centură înspre Betelgeuse plecați înspre Gemini, constelație în care se află și Jupiter.

Sirius, Procyon și steaua din colțul din stânga-sud al lui Orion, Betelgeuse, formeaza un triunghi ce se numește “triunghiul de iarnă”. Nu este o constelație, dar este ușor de identificat.

Deasupra capului îl găsim pe Perseu, urmat de Auriga, cu strălucitoarea stea Capella. Înspre vest vedem cum pătratul din Pegas se apropie de apus, urmat de Andromeda.