​Sonda chineză Tianwen-1, lansată în iulie 2020, va ajunge pe 10 februarie pe orbita planetei Marte și se găsește în prezent la peste 130 de milioane de km de Terra, anunță Agenția Națională Spațială din China. Sonda de cinci tone greutate va face fotografii detaliate pentru a pregăti lansarea în luna mai a unui rover pe suprafața marțiană, primul de acest tip lansat de China. Tot în februarie vor ajunge pe orbita planetei și misiunile trimise de SUA și de Emiratele Arabe.

Tianwen 1Foto: cnsa.gov.cn

Tianwen-1 a fost lansată în iulie din insula Hainan, deja călătorește de aproape 25 de săptămâni, iar chinezii anunțau recent că sonda se află la peste 130 milioane km de Terra și la sub 8 milioane km de Marte.

Când va ajunge pe orbita marțiană, Tianwen-1 se va afla la 190 milioane km de Terra și va fi călătorit în total 470 milioane km, spune agenția chineză.

Dată fiind distanța mare, nu va fi posibil un control direct în timp real de pe Terra al sondei, fiindcă mesajele vor ajunge la sondă cu 10 minute întârziere.

Sonda va analiza zona propusă pentru a lansa roverul de 240 km, în luna mai, într-o regiune plină de cratere de impact denumită de astronomi Utopia Planitia, la sud de sit-ul de aterizare al sondei NASA Viking 2. Între 1976 și 1980 roverul Viking 2 a transmis imagini din regiune.

China a pus rovere pe Lună de trei ori: Chang'e 3 în 2013, Chang'e 4 în 2019 (pe partea ascunsă a Lunii) și Chang'e 5 în decembrie 2019. Misiunea marțiană este net mai complicată.