După mult timp în spațiu inima astronauților se micșorează - studiu
Scott Kelly a stat un an pe Stația Spațială Internațională între 2015 și 2016, iar inima sa a scăzut în greutate cu 27%. Cu toate acestea, sănătatea lui Scott Kelly nu pare să fi avut de suferit de pe urma acestui fapt și inima s-a adaptat la gravitația redusă și nu a devenit disfuncțională, iar starea de sănătate a americanului a rămas rezonabilă.
Fără atracția gravitațională de pe Terra, în spațiu inima nu trebuie să mai pompeze atât de mult ca pe Pământ și se atrofiază din cauza folosirii în ritm mai puțin alert în starea de imponderabilitate.
Interesant este că micșorarea s-a produs deși Kelly a făcut activități sportive: șase zile din șapte alerga 30-40 de minute pe bandă sau pedala pe o bicicletă statică. În plus, a făcut și alte exerciții. Kelly avea 51 de ani când a stat pe SSI.
Practic, datele arată că greutatea ventriculului stâng a scăzut de la 189, la 138 de grame.
NASA finanțează studii care să vadă ce se întâmplă exact cu corpul oamenilor care stau cel puțin un an în spațiu, iar concluziile sunt importante pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman către Marte ce ar trebui să debuteze undeva după anul 2030.
Trebuie spus că o misiune către Marte va dura peste doi ani și oamenii pot fi afectați în multe feluri (mușchii se atrofiază din cauza imponderabilității, pot apărea probleme de vedere și corpurile noastre pur și simplu se deteriorează continuu în spațiu. Să nu mai vorbim de stres și de faptul că astronauții pur și simplu vor trebui să lupte cu plictiseala, fiind închiși într-un spațiu mic atât de multe luni.
Inima pare să se adapteze foarte bine, dar o problemă ar fi în drumul spre Marte dacă astronautul se îmbolnăvește și nu mai poate face exerciții fizice. Ar ajunge pe Planeta Roșie cu o inimă slăbită, ceea ce nu este deloc bine.
Sursa: The New York Times

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Din cauza asta e important să avem o bază permanentă pe Lună sau una în orbită cu gravitație artificială.
Până acum studiile sunt făcute doar fără gravitație pe ISS.