Landerul în valoare de 800 de milioane de dolari al NASA este într-o criză energetică, relatează Insider.

InSight pe suprafata lui MarteFoto: NASA

InSight, care a amartizat pe câmpia marțiană Elysium Planitia în 2018, a detectat peste 500 de cutremure pe planeta roșie și a resimțit peste 10.000 de vârtejuri de praf, începând să măsoare date cu privire la miezul lui Marte.

Însă în ultimele câteva luni InSight s-a luptat pentru existența din cauza vremii marțiene imprevizibile.

Spre deosebire de alte locații unde NASA a trimis roveruri și landere, inclusiv locul unde au amartizat roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity, câmpia Elysium Planitia nu a fost măturată de rafale puternice de vânt.

Aceste vânturi, numite „evenimente de curățare”, sunt necesare pentru a sufla praful marțian de pe panourile solare ale roboților NASA.

Fără ajutorul lor, un strat gros de praf s-a acumulat pe InSight și landerul se zbate să absoarbă lumină solară. Panourile InSight produceau energie la doar 27% din capacitatea lor în luna februarie, lună în care sosește iarna marțiană în zona Elysium Planitia.

Așa că NASA a decis să înceapă să oprească treptat diferitele instrumente ale landerului. În curând robotul va intra în „modul de hibernare”, dezactivând toate funcțiile care nu sunt necesare pentru supraviețuirea sa.

Odată oprite și operațiunile științifice, landerul ar trebui să poată economisi suficientă energie pentru a-și menține sistemele calde în timpul nopților friguroase de pe Marte, cu temperaturi care pot ajunge la -54 de grade Celsius.

„Cantitatea de energie disponibilă în următoarele câteva luni va fi determinată de vreme”, afirmă Chuck Scott, managerul proiectului InSight. Landerul încă este în condiție bună, putând chiar să-și folosească brațul robotic, dar riscul unei întreruperi a energiei este mereu prezent.

Dacă bateriile landerului mor, acesta s-ar putea să nu mai poată fi recuperat.

„Am spera să putem să-l readucem la viață, mai ales dacă nu a fost în hibernare sau mort pentru o perioadă îndelungată de timp”, explică Bruce Banerdt, principalul investigator al misiunii InSight.

„Dar ar fi o situație riscantă”, subliniază acesta.

NASA speră să repornească toate funcțiile InSight după ce planeta roșie se întoarce către soare în luna iulie.

Dacă va supraviețui iernii marțiene, landerul ar putea detecta cutremure și urmări vremea de pe Marte până în 2022.

Citește și: