Zborul pilotat de NASA și SpaceX către Stația Spațială Internațională (ISS), programat pentru joi, cu francezul Thomas Pesquet la bord, este amânat pentru o zi din cauza vremii, a anunțat miercuri agenția spațială americană, potrivit AFP.

costum Space X 2Foto: Hotnews

Zborul este programat să aibă loc la vineri la ora 5:49 (9:49 GMT) în loc de joi la ora 6:11 (10:11 GMT), din cauza „condițiilor meteorologice nefavorabile”.

Misiunea va decola de la Kennedy Space Center, Florida.

Agenția spațială americană „prezice o probabilitate de 90% de condiții meteorologice favorabile” pentru decolare, iar vremea se așteaptă, de asemenea, să se „îmbunătățească” de-a lungul traseului de zbor.

Vântul rămâne „principala preocupare meteorologică” cu privire la decolare.

„Pentru zborurile cu echipaj, trebuie să ne asigurăm că toate condițiile meteorologice permit o posibilă operațiune de salvare a echipei” în timpul decolării, a explicat jurnaliștilor Steve Jurczyk, administrator interimar al NASA.

Aceasta este a doua misiune a SpaceX la Stația Spațială Internațională, de când Statele Unite au reluat zborurile spațiale cu echipaj și prima cu un european la bord: francezul Thomas Pesquet.

Misiunea, supranumită Crew-2, include și doi astronauți americani, Shane Kimbrough și Megan McArthur, precum și japonezul Akihiko Hoshide.

Folosește un propulsor și o capsulă deja utilizate, ceea ce reprezintă o economie majoră pentru NASA.

Acest lucru „ne ajută să vedem întregul potențial și să realizăm cu adevărat visele pe care le-am avut când am început această colaborare cu SpaceX în urmă cu zece ani”, a declarat pentru AFP Tom Simon, expert al agenției spațiale americane.

NASA dorește să poată refolosi propulsoarele de rachete de cel puțin cinci ori pentru zborurile cu echipaj