Când s-au născut primele stele și când au început să strălucească? Astronomii care s-au folosit de cele mai performante telescoape spun că au un răspuns: primele stele au ”luminat” universul la 250-350 de milioane de ani după Big Bang, deci acum aproximativ 13,5 miliarde de ani, scrie BBC. Marea speranță este că telescopul James Webb, amânat mulți ani, va oferi mult mai multe răspunsuri după ce va începe să funcționeze, în octombrie.

Nebuloasa - ilustratieFoto: Rashevskaya, Dreamstime.com

Această perioadă de la începutul Universului a fost denumită "cosmic dawn” (zorii cosmici) și una dintre întrebările cele mai presante din cosmologia modernă era: când a fost Universul învăluit de lumina primelor stele?

”Sfântul Graal pentru noi era să ne uităm atât de departe în trecut, încât să putem vedea primele generații de stele și galaxii. Acum avem prima dovadă convingătoare despre când universul a fost scăldat în lumină”, spune Richard Ellis de la University College London.

Se pare că primele stele erau mai masive decât Soarele nostru și aveau durată de viață mult mai scurtă decât Soarele (care va funcționa în total aproximativ 10 miliarde de ani).

Echipa condusă de Ellis a analizat șase dintre cele mai îndepărtate galaxii și practic și printre primele care au apărut. Sunt atât de departe aceste galaxii, încât și pentru cele mai puternice telescoape din lume apăreau mici precum câțiva pixeli pe ecranul unui computer.

Astronomii s-au folosit de telescopul Hubble și de Spitzer Space Telescope, analizând lumina stelară de la aceste galaxii. Au estimat vârsta lor pornind de la proporția atomilor de hidrogen în atmosfera stelelor lor: cu cât stelele sunt mai bătrâne, cu atât este mai mare proporția atomilor de hidrogen.

Acele prime stele erau diferite de Soarele nostru: erau mai masive, fuzionau doar hidrogen, însă aceste obiecte au dus la crearea viitoarei generații de stele care au permis și formarea unor elemente mai grele din tabelul periodic. Totul, în afară de hidrogen, heliu și litiu, este creat în interiorul stelelor, atunci când ele ajung la finalul existenței și explodează. Așadar, putem spune că fiecare dintre noi suntem creați din materia stelelor care s-au născut în ”zorii cosmosului”.

”Pentru că noi înșine suntem un produs al evoluției stelare, ne uităm practic către originile noastre”, spune profesorul Ellis.

”Este fantastic să te gândești că particulele de lumină au călătorit 13 miliarde de ani prin spațiu și apoi au intrat într-un telescop. Cel mai minunat lucru când ești astrofizician este că ai posibilitatea să călătorești în timp și să fii martor la trecutul foarte îndepărtat”, spune Nicolas Laporte, de la Kavli Institute of Astronomy, Cambridge.

Studiul a fost publicat în Monthly Notices al Royal Astronomical Society.