Jeff Bezos oferă celor de la NASA discount-uri de peste două miliarde dolari pentru ca agenția guvernamentală să aleagă Blue Origin pentru construcția următorului modul lunar. NASA alesese SpaceX pentru acest contract important, iar Blue Origin a contestat decizia. Oamenii vor ajunge după 2024 pentru prima oară pe Lună după o absență de jumătate de secol, iar programul care-i va duce acolo se numește HSL Human Landing System.

Jeff Bezos si Blue Moon lunar landerFoto: Blue Origin

Bezos a spus, într-o scrisoare trimisă la NASA, că Blue Origin ar renunţa la toate plăţile, până la 2 miliarde de dolari, din partea NASA în actualul şi în următorii doi ani fiscali. Mai mult, Blue Origin şi-ar finanţa, de asemenea, propria misiune de test cu modulul pe orbita joasă a Pământului, ceea ce ar însemna alte sute de milioane de dolari economii pentru NASA.

Agenția acordase în aprilie celor de la SpaceX un contract de aproape 3 miliarde dolari pentru construcția viitorului modul Lunar, pierzătoare fiind companiile Blue Origin și Dynetics care au depus contestație.

Bezos spune că NASA trebuie neapărat să stimuleze concurența, nu să apeleze la o singură companie. "Fără concurenţă, la scurt timp după încheierea contractului, NASA va avea opţiuni limitate, în timp ce va încerca să negocieze termenele ratate, modificările de proiectare şi depăşirile de costuri”, a spus Bezos.

Din punct de vedere legal nu ar fi simplă o modificare a contractului în funcție de cererile lui Bezos.

Plângerea celor două companii care nu au fost alese a fost depusă la Government Accountability Office (GAO), organismul de audit, evaluare și investigație din cadrul Congresului american.

GAO ar trebui să comunice pe 2 august o decizie, dar acesta va fi o recomandare și nu poate forța NASA să reia procedura de licitație sau să schimbe decizia.

Sursa: The Verge