Modulul spaţial rusesc Nauka a fost cuplat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde va fi folosit ca laborator ştiinţific. Modulul are 20 de tone greutate și 13 metri lungime, devenind unul dintre cele mai mari elemente ale stației. Modulul a fost cuplat la ora României 16.29. ”Nu a fost deloc o andocare simplă”, au spus specialiștii ruși.

Nauka ajunge la Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA

Modulul a fost lansat săptămâna trecută de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Primele planuri pentru lansarea sa sunt din 2007, dar au apărut foarte multe anulări.

Acest modul este un laborator multifuncţional denumit după cuvântul rusesc pentru "ştiinţă".

O lungă perioadă de timp nu a fost clar dacă acest laborator spațial va fi vreodată folosit. Mai multe lansări au fost anulate din cauza unor probleme tehnice sau pur şi simplu din lipsa banilor.

Şeful Roskosmos, Dmitri Rogozin, a sugerat luna trecută că Moscova se va retrage de pe ISS în 2025 dacă Washingtonul nu va ridica sancţiunile impuse asupra sectorului spaţial, care afectează lansările de sateliţi ale Rusiei.

Lansată în 1998, ISS este un proiect multinaţional şi este formată din două segmente - unul rusesc şi unul american, ce este folosit şi de alte agenţii spaţiale.