Întoarcerea omenirii pe Lună se confruntă și cu mai multe întârzieri din cauza procesomaniei lui Jeff Bezos care a formulat o nouă plângere în instanță împotriva NASA săptămâna aceasta, scrie IFL Science.

Jeff BezosFoto: imageSPACE-SilverHub / Shutterstock editorial

Agenția aerospațială americană a fost de acord să suspende temporar lucrările la landerul lunar până pe 1 noiembrie pentru ca o instanță federală americană să poată analiza plângerea depusă de Blue Origin împotriva sa.

Mai exact, compania lui Bezos a dat în judecată NASA săptămâna aceasta, afirmând într-o nouă plângere că agenția guvernamentală a defavorizat-o când a acordat contractul de construire a landerului lunar SpaceX, compania rivală deținută de Elon Musk.

„Această acțiune contestă evaluarea inadecvată și ilegală de către NASA a ofertelor”, au scris avocații Blue Origin în plângerea înaintată într-o instanță federală din Statele Unite.

Plângerea, înaintată luni în instanță, reprezintă ultima acțiune a Blue Origin prin care încearcă să întoarcă decizia NASA de a acorda SpaceX contractul de construire a landerului lunar pe care agenția spațială americană vrea să îl folosească în misiunea sa de aselenizare planificată pentru anul 2024.

Acțiunea Blue Origin vine la câteva săptămâni după ce Biroul de Contabilitate a guvernului american a respins o altă plângere înaintată de compania lui Bezos și a confirmat că decizia NASA de atribuire a contractului către SpaceX.

Agenția spațială americană anunțase în luna aprilie că a acordat contractul în valoare de 2,9 miliarde de dolari SpaceX.

Un judecător a stabilit o audiere pentru noul proces intentat de Blue Origin pe 14 octombrie, ceea ce înseamnă că toate lucrările la landerul lunar vor sta pe loc timp de cel puțin câteva luni.

NASA se confruntă deja cu o posibilă amânare a misiunii din 2024 din cauza problemelor cu noile costume spațiale care s-ar putea să nu fie finalizate până atunci.

Lucrările la landerul lunar sunt oprite încă din luna aprilie, când Bezos și-a formulat prima plângere oficială.

Citește și: