​Telescopul spațial James Webb, cel mai sofisticat și costisitor construit vreodată, ar trebui lansat pe 18 decembrie de o rachetă Ariane 5 de la baza din Guyana Franceză. La proiectul de 10 miliarde dolari se lucrează de peste 20 de ani, au fost o mulțime de amânări și noul telescop cântărește 6,5 tone.

Oglinda principala a telescopului James WebbFoto: NASA

Telescopul James Webb poartă numele celui care a condus NASA între 1961 și 1968 și va fi cel mai mare și mai puternic telescop ce va fi lansat în spațiu.

James Webb Telescope este adesea considerat generația următoare a telescopului spațial Hubble, întrucât are o oglindă mult mai mare și senozor în spectru infraroșu cu lungime de undă medie.

Telescopul a fost construit de de NASA, Agenția Spațială Europeană și cea canadiană, iar costurile au ajuns la 10 miliarde dolari, existând numeroase amânări din cauza complexității proiectului.

Inițial s-a spus că acest telescop va fi lansat înainte de 2010, dar amânările au fost numeroase.

Anul trecut s-a anunțat că telescopul va fi lansat cel târziu până pe 31 octombrie, dar iată că se mai adaugă 7 săptămâni la acel termen.

După lansare, racheta Ariane 5 va călători o lună până la distanța de 1,5 milioane de km de Terra în așa-numitul punct Lagrange L2 care va fi pentru noul telescop un ”loc de parcare” relativ stabil de unde să poată face observațiile.

Punctele lui Lagrange poartă numele strălucitului matematician francez Joseph-Louis Lagrange și sunt puncte în sistemul de rotație Pământ - Lună în care gravitația Pământului, gravitația Lunii și forțele centrifuge sunt în echilibru. Există cinci puncte Lagrange, de la L1 la L5. Punctele L1, L2 și L3 au fost descoperite de elvețianul Leonhard Euler, iar L4 și L5 de Lagrange.

ESA spune că instrumentele vor porni la cel devreme 2-3 luni după lansare și experimentele științifice complete vor debuta la peste 6 luni de la lansare.

Oglinda principală va avea 6,5 metri diametru, în timp ce la Hubble este de 2,4 metri. Fabricantul principal este Northrop Grumman.

Surse. AFP, NASA