Science Report Atmosfera lui Pluto a început să dispară

de S.J.     HotNews.ro
Marţi, 12 octombrie 2021, 10:34 Science - Spatiul


Pluto
Foto: Profimedia Images via Digi24
Oamenii de știință au descoperit că atmosfera planetei Pluto trece printr-o transformare bizară, relatează Live Science.

Planeta pitică înghețată care se află la o distanță de peste 4,8 miliarde de kilometri față de Pământ a atras din nou atenția astronomilor în timp ce trecea prin fața unei stele în 2018.

Având lumina stelei în fundal, astronomii au putut să realizeze observații ale planetei și, mai ales, ale atmosferei sale.

Având această perspectivă unică, ei au ajuns la o concluzie surprinzătoare pe care au prezentat-o într-un nou studiu: astronomii au descoperit că atmosfera lui Pluto a început să dispară.

Folosind mai multe telescoape din Statele Unite și Mexic, echipa de cercetători au studiat planeta Pluto și atmosfera sa rarefiată, care este în principal alcătuită din azot (nitrogen), la fel ca atmosfera Pământului.

Atmosfera rarefiată a lui Pluto este susținută de vapori rezultați din sublimarea ghețurilor de pe suprafața planetei.

Așadar, dacă Pluto se încălzește, densitatea atmosferei sale poate suferi modificări dramatice, potrivit unui comunicat de pe site-ul Southwest Research Institute (SwRI), instituția la care sunt afiliați mai mulți astronomi din echipa care a făcut descoperirea.

Orbita și atmosfera lui Pluto


Timp de aproximativ 25 de ani orbita lui Pluto a dus planeta pitică tot mai departe de Soare, astfel că temperaturile de la suprafața sa au început să scadă.

Cercetătorii au descoperit cu ajutorul noilor observații că atmosfera lui Pluto îngheață din nou, căzând la suprafața sa pe măsură ce temperaturile scad tot mai mult.

Însă datorită unui fenomen numit inerție termică, presiunile de la suprafața lui Pluto și densitatea atmosferei sale au continuat să crească până în 2018.

Cu alte cuvinte, Pluto a avut căldură reziduală rămasă din perioada în care era mai aproape de Soare. Dar efectul inerției termice a început să se disipeze, tot mai mult din atmosfera sa începând să înghețe și să „dispară”.

„O analogie pentru acest lucru este modul în care Soarele încălzește nisipul de pe o plajă”, afirmă Leslie Young, astronom la SwRI.

„Lumina solară este la cel mai ridicat nivel la prânz însă nisipul continuă să absoarbă căldura pe parcursul după-amiezii așa că el este cel mai fierbinte mai târziu în cursul după-amiezii”, explică acesta.

„Persistența continuă a atmosferei lui Pluto sugerează că rezervoarele de nitrogen de pe suprafața sa au fost ținute calde de căldura depozitată sub suprafață. Noile date sugerează că ele încep să se răcească”, spune Young.

Young a prezentat rezultatele studiului pe 4 octombrie la a 53-a întâlnire a Societății Americane de Astronomie și Științe Planetare.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3355 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Nota pentru traducatori: (Marţi, 12 octombrie 2021, 10:55)

  clint [utilizator]

  Nitrogen = azot. E corect si nitrogen, dar mai azot suna mai romaneste.
 • -3 (7 voturi)    
  Oricine (Marţi, 12 octombrie 2021, 11:13)

  BillytheGreat [utilizator]

  a facut chimie de clasa VII-a stie de nitrogen, N e in tabloul lui Mendeleev. Bine ca azot suna mai "romaneste" si Politia limbii romane s-a sesizat din oficiu.
 • +5 (9 voturi)    
  Încalzirea globala antropogena! (Marţi, 12 octombrie 2021, 12:05)

  P.Antipov [utilizator]

  Unde este Greta sa mai faca un protest? Pâna si atmosfera lui Pluto sufera de la încalzirea globala.
  (glumesc, glumesc...)
 • -1 (3 voturi)    
  bingo! (Marţi, 12 octombrie 2021, 13:28)

  eu@eu [utilizator]

  Avem aici confirmarea că ţara cu cel mai secret program spaţial de pe planetă deţine cea mai rapidă navă spaţială care pe deasupra mai face şi ceva util: recoltează azot nitrogenic de înaltă putitate de pe alte planete! Aşa ceva nu mai găseşti pe Pământ, başca că şi cel contaminat pe care îl avem e numai 78% şi la cât oxizi de azot produc motoarele cu ardere internă, nitraţi animalele şi
  acid azotic oamenii acuşica rămânem fără.
  Păi să recunoaştem: asemenea programe costă bani şi Remat-ul plăteşte bani frumoşi pentru aşa o bunătate de azot.
 • +6 (6 voturi)    
  O inteleg (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:08)

  Mihail. [utilizator]

  A fost descalificata, i-au retras statutul de planeta, si-a pierdut inbrederea in sine, iar acum isi pierde atmosfera. Numai planeta pitica sa nu fi...
 • -7 (7 voturi)    
  Ma doare de Pluto ! (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:08)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Asta e o stire pentru cercetatorii in stele, nu pentru oamenii de pe Pamant.

  Cu ce afecteaza condensarea azotului de pe Pluto viata de pe Pamant ?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by