Trei astronauţi chinezi, inclusiv o femeie, au fost lansaţi vineri spre viitoarea staţie spaţială a Chinei, aflată încă în construcţie, la bordul căreia vor rămâne timp de şase luni, o durată record pentru programul spaţial al acestei ţări asiatice, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea publică CCTV, informează AFP.

Lansare Shenzhou-13Foto: YouTube

Vehiculul spaţial Shenzhou-13 a fost lansat vineri la ora 16:23 GMT (ora locală 00:23, sâmbătă) cu ajutorul rachetei Long March 2F de la centrul de lansări Jiuquan din deşertul Gobi, aflat în nord-vestul Chinei.

Cei trei astronauţi urmează să ajungă la bordul lui Tianhe ("Armonia celestă"), deocamdată singurul modul aflat deja pe orbita terestră dintre cele trei segmente care vor alcătui viitoarea staţie spaţială chineză, potrivit Agerpres.

Toți cei trei astronauți sunt membri ai armatei, dar si ai partidului comunist chinez. Wang Yaping are 41 de ani și este prima femeie care ajunge pe noua stație spațială. Zhai Zhigang, în vârsta de 55 de ani, este primul chinez care a făcut activități extravehiculare, în 2008 (a ieșit în spațiu, în afara navei).

China are tot mai mari ambiții, a trimis sonde spre Marte și spre Lună și vrea ca anul viitor să termine construcția stației spațiale

Până acum un singur modul dintre cele trei ale stației este plasat în spațiu, un modul numit Tianhe (Armonia celestă) care este cam de mărimea unui autobuz. Modulul a fost plasat pe orbită în aprilie și trei astronauți au stat acolo trei luni, din iunie până în septembrie.